Refser Røkke

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik og hans disipler i Verdikommisjonen er kraftig provosert over Kjell Inge Røkkes private pengeforbruk. Finansmannens 100-millioners-hytte på Oppdal er siste bevis på denne prangende luksus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg liker ikke at folk viser fram sin rikdom på denne måten. Han får bestemme selv, men dette er ikke min stil. Jeg har problemer med å se hva folk skal med så store og dyre hytter, sier statsminister Bondevik.

Dagbladet fortalte i går at sluttregninga på Kjell Inge Røkkes hyttepalass i Oppdal kan komme opp i 100 millioner kroner.

Luksusen moldenseren omgir seg med - kombinert med det faktum at Røkke nettopp sparte 50 millioner kroner på å unngå beskatning til Norge - vekker reaksjoner.

Statsminister Bondeviks betenkeligheter er likevel bagatellmessige i forhold til hva tre toneangivende medlemmer i Verdikommisjonen her gir uttrykk for.

- Godt gjort!

- Det er godt gjort å bruke så mye penger i et land man ikke bor i, slår Jacob Margido Esp fast.

Skuespilleren, som er like godt kjent under navnet Flettfrid, har i hele sommer stått på scenen i kabareten «Store lille verden» og sunget en nidvise om Molde-milliardæren.

Trønderne har ledd godt av Røkke-visa, ifølge Esp. Når Dagbladet ringer, har han akkurat gått av scenen i Surnadal, der kabareten har vært oppført i helga.

I visa blir en skrytende Røkke hengt ut som en nyrik oppkomling som tror han kan leke med alt og alle.

- Den bitende teksten til Tor Gunnar Heggem får bli min kommentar, sier Esp.

Og mumler for seg sjøl: «32 toaletter og 16 peiser på hytta.»

Skremmebilde

Margido Esps Verdikommisjon-kollega, sosialmedisiner Per Fugelli, stusser også over toalettene.

- Har Røkke kronisk diaré? spør han, men blir raskt alvorlig. Og meget bitende:

- Mannen framstår som et skremmebilde for alle som trodde at materialisme gjør folk lykkelige. Røkke ser jo aldri ekte glad ut.

- Gi do til de fattige

Dag Hareide har opplevd utnyttelse av naturen og menneskelig fattigdom i sine tidligere jobber i Naturvernforbundet og Kirkens Bymisjon.

- Jeg skjønner ikke hvilken lykke Røkke søker i Oppdal. Det høres tåpelig ut å bygge en hytte med 32 toaletter. Det er ikke den typen lykke jeg søker i norske fjell, sier Hareide, og synes forbruket er underordnet systemet som gjør luksusen mulig.