Refser rotete reform: I Akershus foreslås massive tvangssammenslåinger - Nord-Trøndelag risikerer ikke en eneste en

Fylkesmennenes råd spriker i alle retninger. Senterpartiets råd til  kommunene er å senke skuldrene - og legge resten av reformen på hylla. 

KRITISK: Marit Arnstad (SP) mener kommunereformen er på feil kurs. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Marit Arnstad (SP) mener kommunereformen er på feil kurs. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Allerede i vår gikk flere eksperter ut og advarte mot at den norske kommunereformen kunne ende opp som reformen i Finland - hvor man etter tre mislykkede frivillige forsøk nå istedet går inn for å innføre et fylkesnivå for første gang.

Nå er en ny milepæl nådd for Jan Tore Sanners (H) reform - og kommunalministeren er en av få som mener det fortsatt ser lovende ut.

Spriker

Nå har fylkesmennene nemlig levert sine råd om hvilke sammenslåinger som bør skje - og rådene spriker i alle retninger.

- Jeg synes det fremstår som ganske kaotisk. Regjeringen sier nå at de har bedt fylkesmennene om et faglig råd, men det de har fått er et faglig råd som spriker i alle retninger, og som kommer til å føre til store tvangssamenslåinger i Akershus men ingen i Nord-Trøndelag og Hedmark, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Mens Fylkesmann Hill-Marta Solberg i Nordland foreslår tvang, har fylkesmann Lars Sponheim tydelig markert at det ikke er et alternativ i Hordaland.

I Troms og Akershus foreslås flere sammenslåinger mot kommunenes ønsker, mens fylkesmennene i Nord-Trøndelag og Hedmark er tro til det kommunene har sagt ja til, selv om det foreslås større endringer «på sikt».

Uenighet

I Buskerud skisserer Fylkesmann Helen Bjørnøy også store endringer - men råder regjeringen til å vente til senere med å gjøre dem.

I Rogaland foreslår fylkesmennene å si nei til sammenslåinger kommunene har ønsket seg.

Det samme gjelder ifølge Arnstad i Møre og Romsdal.

- Regjeringens svar til det hele, vil nok være at fylkesmennene bare gir et grunnlag til Stortinget og at det er Stortinget som skal avgjøre, men man må jo spørre seg hvorfor de har satt i gang lokale folkeavstemninger og fylkesmennene hvis det ikke er noe de skal lytte til, sier hun.

60 tvangssammenslåinger

Stortingsflertallet støtter i utgangspunktet en kommunereform, men bare hvis sammenslåingene skjer frivillig.

Unntaket er hvis en nei-kommune blokkerer for flere ja-kommuner og «ødelegger for helheten».

Her har regjeringen og støttepartiene blitt enig om at tvang er innafor.

Kommunekartet fylkesmennene skisserer innebærer imidlertid langt flere tvangssammenslåinger enn det Stortinget har gått med på, mener Arnstad.

Mange endringer: Ni kommuner er igjen i Oslo og Akershus, hvis fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland får det som hun vil. Foto: Fylkesmannen i Oslo og Akershus. 
Mange endringer: Ni kommuner er igjen i Oslo og Akershus, hvis fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland får det som hun vil. Foto: Fylkesmannen i Oslo og Akershus.  Vis mer

- Fylkesmennenes forslag vil innebære 60 tvangssammenslåinger. Det er noe helt annet enn at man tar en innklemt kommune her og der, sier Arnstad.

Hun mener regjeringen har malt seg inn i et hjørne, og synes det er vanskelig å se hvor reformen går videre.

Hun tror ikke Stortingsflertallet vil støtte tvang når det kommer til stykket - men tror regjeringen vil prøve å lure flere kommuner til å starte nye prosesser utover høsten.

- Senk skuldrene

Det råder hun kommunene til å ikke bli med på.

- Jeg tror regjeringen nå vil prøve å lokke flere kommuner til å starte prosesser utover høsten. Jeg synes kommunene skal senke skuldrene og la være å gjøre det, for det vil være å kaste bort enda mer tid og penger.

- Du mener reformen bør stoppes?

- Det som er gjennomført av frivillige vedtak skal man såklart gjennomføre, men enhver prosess utover det bør man nå sette en strek for.

Høyres kommunalpolitiske talsmann Frank Jenssen vifter bort kritikken fra Senterpartiet.

- Jeg tror nok Sp bare kan glemme at vi avblåser kommunereformen etter halvgått løp. Norske kommuner har gjort en kjempejobb, og kommuner som ønsker å være med på denne delen av reformen og nyte godt av de økonomiske gulrøttene, har enda tid på seg. Når Arnstad sier det bør settes strek, er nok det bare et uttrykk for at Senterpartiet er redd for at flere kommuner vil komme til å slå seg sammen utover høsten her, sier Jenssen.

Han sier han har stor forståelse for at fylkesmennenes råd spriker.

- Grunnen til at Fylkesmannen i Akershus og i Nord-Trøndelag innretter rådene forskjellig er at Nord-Trøndelag og Akershus er veldig forskjellige fylker. Det som overrasker i denne saken, er nettopp det at Senterpartiet ikke har fått med seg at Norge og fylkene er veldig forskjellige.

- Er det mindre behov for en kommunereform i Nord-Trøndelag enn i Akershus?

- Nei, hele Norge trenger en kommunereform. Fylkesmannen er bedt om å gi en oppsummering fra sitt ståsted, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer