KRITISERES: Siv Jensen får kritikk for håndteringen av Birkedal-saken. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KRITISERES: Siv Jensen får kritikk for håndteringen av Birkedal-saken. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Refser Siv for Birkedal-håndteringen

Frp-rapport kritiserer ledelsens håndtering av Birkedal-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget som har evaluert Fremskrittspartiets håndtering av Birkedal-saken er sterkt kritisk til hvordan partiledelsen har håndtert saken i mediene.

Den ferske rapporten feller en hard dom over hvordan sentrale personer som partileder Siv Jensen og partisekretær Geir Mo opptrådte i saken der Birkedal ble siktet for snikfilming og seksuell omgang med mindreårige.

"Utvalget viser til at Fremskrittspartiet har fremstått som lite villige til å legge alle kort på bordet i en svært alvorlig sak", skriver de i sin rapport.
 
Granskerne råder også partiet til å ha "en tydeligere prioritering av tidlig ærlighet" når slike saker plukkes opp av pressen.

Burde vært åpne

Partiledelsen får blant annet strykkarakter for den omdiskuterte pressekonferansen i Stortingets vandrehall fire dager etter pågripelsen. Da møtte Jensen og Mo pressen etter et ekstraordinært sentralstyremøtet om skandalesaken. 

"Partiet hadde her en perfekt mulighet til å legge frem alt, beklage det som var skjedd og om eventuelle tilfeller hvor det var gitt feil informasjon fra partiet", sier rapporten.
 
Her burde ledelsen vært mye mer åpne om hva man visste, konkluderer granskerne.

Dårlige regler
Siv Jensen får også kritikk for å ha åpnet pressekonferansen om det alvorlige temaet med en fleipete kommentar.

- Jeg vil først takke alle som har kommet for å høre Fremskrittspartiets syn på det som skjer i Libya. Jeg skjønner at dere er opptatt av de viktige spørsmålene, sa Jensen.

"Uklokt", konklderer granskerne.

Utvalget slår fast at partiet fulgte retningslinjene i sin håndtering av Birkedal-saken. Men disse retningslinjene var langt fra gode nok, mener Frp-politikerne i utvalget:

"En kan (...) velge en hvilken som helst fremgangsmåte etter gjeldende regelverk og påberope seg at det er fulgt, selv i tilfeller der det ikke gjennomføres samtaler med involverte parter.

Svært uheldig
Søndag skal rapporten behandles i partiets landsstyremøte. Sentralstyret slutter seg i sin kommentar til konklusjonen om at Birkedal-saken ikke ble håndtert på en god måte.

"Sentralstyret slår innledningsvis fast at den såkalte "Birkedalssaken" var svært uheldig for partiet. Sentralstyret slår videre fast at det i ettertid ikke er vanskelig å se at saken burde - og kunne - vært håndtert annerledes. Særlig gjelder dette den offentlige håndteringen av saken, der partiet selv må erkjenne at det bidro til å skape et feilaktig inntrykk av at partiet ønsket å holde forhold skjult."

Trond Birkedal var sentralstyremedlem og ordførerkandidat i Stavanger da han ble arrestert 20. mars i år, mistenkt for å snikfilme unge gutter i dusjen hjemme i sin egen leilighet. Siden ble han også siktet for seksuell omgang med en mindreårig på en arrangement i regi av Fremskrittspartiets ungdomsparti i 2008.

Birkedal har innrømmet å ha snikfilmet i dusjen, men avviser påstanden om seksuell omgang med en mindreårig.

Trond Birkedal. 
Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
Trond Birkedal. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX Vis mer