Refser Statoil-direktørene

- Å gi seg selv bonus for resultater som er direkte knyttet til oljeprisen er uttrykk for dårlig skjønn, sier Kjell Magne Bondevik. Ap-politikerne er like sviende i kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener de grådigste toppsjefene skaper et negativt bilde av næringslivsledere generelt.

- Jeg slutter aldri å undre meg over de tillegg som mange i næringslivet bevilger seg selv. Spesielt underlig er slike bonuser hvis de henger sammen med Statoils resultater, som igjen er avhengig av oljeprisen. Det er uttrykk for manglende skjønn, sier Bondevik.

- Jeg kjenner mange bedriftsledere som jobber natt og dag, som er nøysomme og ofte står på golvet sammen med sine ansatte. De reagerer sterkt avsløringene av topplederlønningene fordi det skaper et negativt bilde av næringslivsledere. Derfor må vi slå til mot de det gjelder.

- Blir verre

Thorbjørn Jagland mener de økende lederlønningene er i ferd med å undergrave norsk økonomi.

- Nå må toppene i næringslivet beherske seg. Vi er avhengige av at bedriftsledere og arbeidstakere spiller på lag. Dessverre blir det bare verre. Til syvende og sist vil det undergrave hele økonomien, fordi lønnstakere ikke vil finne seg i at lederne bevilger seg stadig større lønnstillegg.

- Norge er allerede i ferd med å tape konkurransekraft. Det burde være en advarsel mot slike ordninger.

Jagland mener det er en klar sammenheng mellom høye lederlønninger, høye lønnskrav generelt og sterkere prisvekst.

I en egen sfære

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Hill-Marta Solberg, reagerer spontant på Dagbladets avsløring:

- Noen har plassert seg selv i en egen sfære. Det vitner om manglende bakkekontakt. Det er mulig slike ordninger er rimelige sammenlignet med forholdene internasjonalt. Men norske næringslivsledere kan ikke se bort fra det som er norsk kultur og tradisjon selv om selskapene driver internasjonalt.

Det er viktig at næringslivets organisasjoner forstår hva denne utviklingen betyr. Men når noen kritiserer næringslivstoppene, slik Jagland gjorde under vårt landsmøte, går NHO til motangrep, sier Solberg.

Vil ikke kommentere

Statoil-sjef Olav Fjell ønsker ikke å gi noen kommentar til Dagbladet. Informasjonsdirektør John Ove Lindøe opplyser at fagforeningene i Statoil har godtatt ordningen og at de legger vekt på at det er en prøveordning.

Tillitsvalgte i Statoil sier imidlertid at de bare en fikk en grov beskrivelse av ønsket om å innføre prestasjonslønn for direktørene, før styret behandlet saken i januar.