Strømpakka

Refser Sylvi: - Langt over streken

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tar et kraftig oppgjør med Frp-leder Sylvi Listhaug etter kritikken av regjeringens strømpakke til bedriftene. Hun gjør en kritisk situasjon for Norge til politisk spill, mener fagforeningstoppen.

RISTER PÅ HODET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber Stortinget om å stille seg bak regjeringens forslag til strømstøtte for bedrifter. Hun er oppgitt over kritikken fra Sylvi Listhaug. Foto: Carina Johansen / NTB
RISTER PÅ HODET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber Stortinget om å stille seg bak regjeringens forslag til strømstøtte for bedrifter. Hun er oppgitt over kritikken fra Sylvi Listhaug. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg vil be Listhaug puste med magen nå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Fredag la næringsminister Jan Christian Vestre fram regjeringens forslag til strømstøtte for norske bedrifter. Den består av en statlig lånegaranti, en direktestøtte til særlig utsatt bedrifter, og støtte til strømsparingstiltak.

Allerede i forrige uke kunne Dagbladet fortelle om store deler av innretningen på pakka.

- Ufattelig svakt

Både LO og NHO ber innstendig Stortinget om å støtte pakka, som de selv har vært med å utarbeide med Virke.

Men responsen fra opposisjonen har ikke vært spesielt positiv. Budsjettpartner SV har avvist at de vil støtte pakken slik den ser ut nå, mens Høyres Nikolai Astrup mener den varer altfor kort.

Aller hardest ut gikk Frp-leder Sylvi Listhaug: - Dette er ufattelig svakt, sa Frp-lederen.

- Regjeringens vente og se-holdning har blitt erstattet av en rødgrønn oppskrift på konkurser, utflagging og tapt verdiskapning, la Listhaug til.

Lederen for Norges største arbeidstakerorganisasjon, Peggy Hessen Følsvik, rister på hodet når hun får høre kritikken.

- Politisk spill

- Jeg vil be Sylvi Listhaug om å ikke forsøke å dra dette opp til politisk spill. Nå er det viktig når partene har jobbet seg fram til et kompromiss, så håper jeg at partiene på Stortinget kan slutte opp om dette, så vi kan få ordningen opp og stå så raskt som overhodet mulig.

Følsvik har vært klar på at LO skulle ha ønsket seg en strammere pakke, og at de har vært motstandere av en direktestøtte til bedriftene. Hun antyder at Listhaug ikke skjønner alvoret i tidene vi lever i.

- Jeg synes nok Sylvi Listhaug med all respekt kanskje kan bruke en litt annen tone. Vi står i en kritisk situasjon for landet vårt og for Europa så jeg tenker minst mulig politisk spill rundt dette hadde vært fint.

- Er kritikken usaklig?

- Ja, jeg synes det er langt over streken, sier Følsvik og legger til:

- Jeg håper som sagt Sylvi Listhaug puster med magen og tenker seg om hva hun egentlig legger opp til her.

Næringsminister Jan Christian Vestre er heller ikke enig med kritikken fra Listhaug.

- Jeg er ganske sikker på at denne pakken vil hjelpe mange av de mest utsatt bedriftene allerede i høst, også har vi jo flere tiltak lenger framover som fastpris og økt kraftproduksjon, sier Vestre.

- Fullstendig useriøs

Vestre forteller at de har holdt budsjettpartner SV løpende orientert. Dagbladet er kjent med at SV ikke har sett det endelige forslaget før det ble lagt fram fredag.

- Jeg har stor respekt for landets nasjonalforsamling og det Stortinget sier og nå blir saken sendt til Stortinget og så får Stortinget vurdere, men jeg håper det gjør inntrykk på partiene når LO, NHO og Virker ber Stortinget slutte seg til dette opplegget, sier Vestre.

Også lederen for LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet reagerer sterkt. Både Jørn Eggum og Følsvik sitter i Arbeiderpartiets mektige sentralstyre.

- Listhaug er fullstendig useriøs. Frp vil nok en gang sette statskassa ut på gata og la kapitalistene forsyne seg fritt. Det er både dypt urettferdig og en elendig oppskrift på å løse krisen vi står i nå, sier Eggum og fortsetter:

- Hun bør lytte til partene i arbeidslivet og stemme for det forslaget som nå foreligger. Det er et balansert, ansvarlig og godt kompromiss, selv om jeg skjønner at dette er flere fremmedord på rad for Frp.

Også NHO-leder Ole Erik Almlid mener Listhaug bommer. Han svarte slik når han ble bedt om å forklare Frp-lederen hvorfor hun tar feil på pressekonferansen fredag.

- Vi har sagt at vi støtter denne ordningen nå fordi det er det som hjelper bedriftene på kort sikt. Vi er veldig klar over at mange bedrifter ikke ser på dette som godt nok, og at man må se på om man skal komme med andre ordninger, sier Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer