Ekstrabudsjettet

Refser «tannløse» Støre

Ap/Sp-regjeringens endringer i statsbudsjettet for 2022 imponerer få. Kritikerne mener Støre har kopiert for mye av Erna Solbergs politikk.

COPY PASTE? Ifølge Rødt er det ren høyrepolitikk som videreføres av statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
COPY PASTE? Ifølge Rødt er det ren høyrepolitikk som videreføres av statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er fortsatt for mye Erna Solberg-preg over den kursen Støre-regjeringen legger seg på. Da blir det for tannløst, sier Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson i Rødt til Dagbladet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger i dag fram «ekstrabudsjettet» til den ferske Ap/Sp-regjeringen, ledet av nettopp Jonas Gahr Støre (Ap).

Dette er endringer Støre og Vedum umiddelbart gjør på statsbudsjettforslaget Erna Solbergs regjering la fram i oktober.

Budsjettet legger seg på samme oljepengebruk som de borgerlige, og gjør heller ingen store endringer i skattesystemet til Erna Solberg.

- Høyrepolitikk

Rødt mener at Støre og Vedum skulle gjort en grundigere jobb, og faktisk satt sitt politiske preg på politikkens viktigste regneark.

- Vi har et folkeflertall som ønsker et reelt retningsskifte, men en ny regjering som vil beholde alt for mye av den gamle høyrepolitikken. Nå må vanlige folk over hele landet heve stemmen, så vi kan få det vendepunktet som trengs når Stortinget vedtar endelig budsjett, sier Sneve Martinussen.

Hun peker på en rekke saker hvor hun forventer langt mer.

- Dette kunne vært en merkedag i kampen mot Forskjells-Norge, men dessverre freder regjeringa 30 milliarder av skattekuttene til Erna Solberg, viderefører kuttet i feriepenger for arbeidsledige og lar store deler av høvelkuttene i offentlig sektor stå i fred, sier Rødt-toppen.

Også på andre sida av politikken, i Frp, er man kritisk til regjeringen.

- Dette budsjettet prioriterer sløsefest på symbolske klimatiltak mens vanlige folk får økte skatter og avgifter. At det etterpå skal forhandles med avgiftsentusiastene i SV er bekymringsfullt, sier partileder Sylvi Listhaug (Frp).

– Folk flest merker den skyhøye strømprisen på lommeboken. Likevel kommer Vedum med smuler til vanlige folk. Utover Solberg-regjeringens forslag gir han bittelitt mindre elavgift i januar, februar og mars neste år. Hadde han tatt dette på alvor hadde han fjernet momsen som utgjør 25 prosent av regningen til folk.

Behøver SV

Det blir i første omgang SVs jobb å endre på budsjettforslaget fra Støre og Vedum.

Audun Lysbakken og co. er det foretrukne samarbeidspartiet til regjeringen på Stortinget. Støre behøver SV for å få flertall for sitt budsjett.

Regjeringen bruker 2,9 milliarder på å redusere elavgiften for å hjelpe «vanlige folk» i møte med rekordmøte strømpriser.

Omstridt strømgrep

Det kommer fram i «ekstrabudsjettet» finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger fram i idag.

Umiddelbart vekker grepet debatt. Ifølge kritikerne, både på venstre- og høyresida, er det rikingene som vil tjene mest på avgiftsreduksjonen.

- Jeg er redd for at dette monner alt for lite for de som trenger det. Når strømregninga er mange tusen kroner høyere i måneden, så hjelper det ikke med noen hundrelapper i lavere elavgift. Her kommer de som har varmekabler i oppkjørselen til å tjene mest på kuttet i strømavgiften, sier MDG-topp Arild Hermstad til Dagbladet.

Hermstad er også klar på at målet må være å redusere norsk strømforbruk, ikke subsidere nordmenn som vil ha skikkelig varmetrøkk i motstrømsbassenget på hytta.

- Nå driver vi med symptombehandling, og Vedums løsning med å kutte avgiftene for alle forsterker det langsiktige problemet. Vi er på verdenstoppen i strømforbruk, og Enova virker ikke godt nok i dag. Folk uten mye sparepenger må også kunne få støtte til varmepumper eller til glava på loftet, tiltak som kan kutte strømregningen med mange tusen kroner, sier Hermstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer