Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøpling i naturen

Refser tursnusere: - Forbanna drit

Erfarne fjellguider refser snusere på tur. På Besseggen er de lei.

SPYTTER UT SNUSEN: Erfarne guider irriterer seg over at turgåere spytter ut posesnus på bakken mens de går Besseggen. Foto: Mark Holland / Shutterstock / NTB scanpix
SPYTTER UT SNUSEN: Erfarne guider irriterer seg over at turgåere spytter ut posesnus på bakken mens de går Besseggen. Foto: Mark Holland / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes det bare blir mer og mer. Det ligger slike hvite «tugger» overalt.

Temperaturen stiger på den andre siden av telefonrøret når Ørjan Venås forteller om snusposene som ligger strødd i fjellet.

Venås har utallige turer over Besseggen på CV-en. Han driver Gjendeguiden, som arrangerer turer til det populære turistmålet, og står bak Besseggenpatruljen, som patruljerer fjellet med det mål å hindre unødvendige redningsaksjoner.

Søppel generelt har det blitt mindre av på Besseggen, forteller Venås. Men posesnusen, den ligger igjen etter turgåerne.

- Det eneste vi ser av søppel er de som spytter posesnus. Det er nåkka forbanna drit, sier telemarkingen.

AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Irriterer seg

For Venås er løsningen å gå over fjellet med en gassbrenner i hånda, og svi vekk snusposene, slik de også gjør med dopapir.

- Vi kan gå med plasthansker og plukke, men nå når det er corona vil vi heller gå med gassbrenneren.

Venås får støtte fra Gjendeguiden-kollega Knut-Erik Tessnes.

- Du må gjerne snuse alt du vil, men du må klare å bære med deg en snuspose på fem-ti gram hjem igjen, sier guiden til Dagbladet.

Sammen med våtservietter er det snusposer han ser oftest av søppel på turen over eggen. Tessnes tror mange ikke tar seg tid til å legge brukte snusposer tilbake i boksen.

- Hvis du er sliten og tung i pusten, så blir snusposen spyttet ut rett fra ansiktet ditt. Jeg kjenner ikke nedbrytningstida, men det er irriterende at det ligger midt i åsynet. Snusposer bruker lang tid på å forsvinne.

UT MOT «SNUSERNE»: Knut-Erik Tessnes, som er guide og går patrulje over Besseggen, gir klar beskjed til turgåere: Ta med snusen hjem! Foto: Gjendeguiden
UT MOT «SNUSERNE»: Knut-Erik Tessnes, som er guide og går patrulje over Besseggen, gir klar beskjed til turgåere: Ta med snusen hjem! Foto: Gjendeguiden Vis mer

60 000 turgåere årlig

Rigmor Solem er seniorrådgiver i Statens naturoppsyn (SNO), med hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde

Over 60 000 mennesker går over Besseggen hvert år, viser tall fra SNO. Solem er kjent med problemstillingen som guidene beskriver.

- Det er klart at det er absolutt er en forurensning og en forsøpling, sier Solem om snusposene.

DETTE IRRITERER: Snusposer som blir etterlatt på Besseggen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
DETTE IRRITERER: Snusposer som blir etterlatt på Besseggen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer

Gjennom 20 år i SNO har hun observert endringer i forsøplingen på Besseggen.

- Det finnes fortsatt sigarettsneiper, men det er i mindretall. «Trenden» er over på snusposer, sier Solem spøkefullt.

Solem får støtte hos Statistisk sentralbyrå (SSB): I fjor røykte én av ti nordmenn daglig. I 1998 var tallet tre ganger så høyt.

Antallet daglige «snusere» er i vekst, fra 10 prosent i 2015 til 14 prosent i 2019, skriver SSB.

Hvis man antar at Besseggen-turgåerne er representative for befolkningen generelt, tilsvarer det 8400 snusbrukere over Besseggen i året.

- Uting

Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i den ideelle foreningen Hold Norge Rent, reagerer på forsøplingen på Besseggen.

- Vi synes det er en uting. Det er helt unødvendig. Og vi undres jo veldig over den praksisen, at de som snuser ser ut til å dro at det er greit å kvitte seg med snuspose uansett hvor de er. Enten det er en benk på idrettsstadion, en tur i Oslo eller på Besseggen, sier Gulbransen til Dagbladet.

Hold Norge Rent offentliggjorde fredag en rapport om forsøpling langs vassdrag og innsjøer. Der framgår det at friluftsliv er en betydelig kilde til forsøpling.

Rapporten viser også at sigarettsneiper og snusposer er blant gjenstandene som oftest plukkes opp av foreningens frivillige ryddere.

Lise Keilty Gulbransen ber turgåere om å spørre seg selv om hvordan de vil at naturen skal se ut.

- Det er ikke veldig hyggelig å gå over Besseggen, og så er det snusposer overalt.

SPORLØS: - Snuserne er hjertelig velkommen til å dra på tur. Vår oppfordring er som den er til alle når de er ute på tur: Vi må ferdes sporløst, og alltid etterlate områdene vi besøker like fine som før, sier Lise Gulbransen. Foto: Hold Norge Rent
SPORLØS: - Snuserne er hjertelig velkommen til å dra på tur. Vår oppfordring er som den er til alle når de er ute på tur: Vi må ferdes sporløst, og alltid etterlate områdene vi besøker like fine som før, sier Lise Gulbransen. Foto: Hold Norge Rent Vis mer

Plastforsøpling

Også Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, har forståelse for Besseggen-guidenes irritasjon.

- Det er noe av det verste svineriet som finnes, sier Myhre om at snusposer og annet søppel kastes i naturen.

KLAR BESKJED: - Ta med snuspakkene og snusboksene hjem fra tur, sier Fredrik Myhre. Foto: WWF Verdens naturfond
KLAR BESKJED: - Ta med snuspakkene og snusboksene hjem fra tur, sier Fredrik Myhre. Foto: WWF Verdens naturfond Vis mer

WWF-rådgiveren tror mange ikke ser på snusposer som forsøpling. Dette inntrykket vil han rette opp:

- Når det gjelder snus er det sånn at det limet som binder snuspakken sammen, er plastbasert. Så det er plastforsøpling.

Myhre kjenner ikke til nedbrytningstida for snusposer. Han påpeker imidlertid at plast i naturen som regel ikke brytes ned, men brytes opp i mindre og mindre biter, til nanoplast.

- Forskerne som forsker på dette, tror at spesielt nanoplasten – den aller minste plasten – kan være veldig farlig. Man har vist at nanoplast finner veien inn i kroppene til dyr og mennesker via maten vi spiser, vannet vi drikker og lufta vi puster inn.

I juni ble det kjent at høstens TV-aksjon går til WWF og arbeid for å hindre plast i havet, skriver NTB.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig enn antatt. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Ubehagelig å svelge snus

Hensynet til dyr bør veie tungt for turgåere, mener Myhre. Han oppfordrer «snusere» til å tenke på egne erfaringer:

- Jeg tror de fleste som snuser en eller annen gang har svelget en snus, og vet hvor ubehagelig det er. Den snusen de har kastet fra seg, kan ofte bli sett på som spennende mat for en del dyr. Og når dyrene får i seg den snusen, gir det helt sikkert det samme ubehaget for dyrene, som vi mennesker får når vi svelger snus.

At snusposer ligger strødd er på ingen måte «eksklusivt» for Besseggen, tror Myhre.

- Det vil overraske meg stort om dette ikke er et problem andre steder også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!