Refser Vesten

BERLIN (Dagbladet): Serbias statsminister Zoran Djindjic frykter kupp og nye etniske kriser om hjelpen de er lovet, utsettes. - Får vi ikke hjelp omgående, vil vi oppleve demonstrasjoner og sosial uro med fare for nye etniske konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbias statsminister Zoran Djindjic advarer mot konsekvensene av det han kaller «groteske blokademanøvrer» fra EU-byråkratene i Brussel og det øvrige internasjonale samfunn som har lovt serberne hjelp.

- Påstandene om at vi skal ha blitt lovet 1,3 milliarder dollar (12 milliarder kroner) for å utlevere Milosevic til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, gjør meg sjokkert. Det hele er en farse, tordner statsminister Djindjic i et intervju i morgendagens utgave av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Han viser til at hele 225 millioner kroner fra den første vestlige overføringen på 300 millioner euro (2,4 milliarder kroner), blir trukket fra som nedbetaling på gjeld som ble tatt opp under Tito-regimet. To tredeler av fradraget er strafferenter fordi Milosevic i ti år nektet å betale ned lånene.

Krisemåneder

- De resterende 75 millionene euroene får vi først i november. Dette er som å gi en alvorlig syk pasient medisinsk hjelp først etter at han er død. Våre krisemåneder er nå i juli, august og september, advarer Djindjic.

Statsministeren understreker at han ikke satte sitt politiske liv inn på å utlevere Milosevic til Haag for pengenes skyld, men for å reformere sitt land og gjøre reklame for en provestlig politikk.

- 330000 familier må overleve på under 40 tyske mark (160 kroner) i måneden. Vi må ta oss av 600000 flyktninger. Ytterligere 100000 serbere vil miste jobbene sine på grunn av omleggingene i økonomien. I øyeblikket investeres ingenting. Ingen arbeider, ingenting blir bygd. Det vi trenger, er oppriktig hjelp, ikke tomme sympatierklæringer. Da jeg tilhørte opposisjonen, lovte EU oss tre milliarder mark kontant for å styrte Milosevic. Men hvor er det blitt av pengene?

Antivestlige

OPPRØRSFARE: 5000 mennesker protesterte mot regjeringen og utleveringen av Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag. Nå frykter Serbias statsminister opptøyer og kupp dersom ikke Vesten holder løftet om økonomisk hjelp raskt.Foto: REUTERS
OPPRØRSFARE: 5000 mennesker protesterte mot regjeringen og utleveringen av Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag. Nå frykter Serbias statsminister opptøyer og kupp dersom ikke Vesten holder løftet om økonomisk hjelp raskt.Foto: REUTERS Vis mer

Statsminister Djindjic frykter at Milosevic' gammelsosialister og Vojislav Seseljs rabiate nasjonalister vil håve inn stemmer på elendigheten.

- Slobodan Milosevic' gammelsosialister sitter fortsatt i nøkkelposisjoner og venter på sin sjanse dersom landet drukner i kaos.

Han kritiserer også den jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica. Hans antivestlige kurs gir næring til kreftene rundt Milosevic og Seselj, som vil gjenopprette det gamle regimet.

- Det vil komme nye etniske kriser - i Vojvodina, Montenegro, Kosovo, Sandsjak og Sør-Serbia. Samarbeidet med

Haag-domstolen vil ikke lenger eksistere, dersom vi ikke er i stand til å innfri våre løfter til befolkningen.

Han frykter også for sin egen og familiens sikkerhet i en slik situasjon:

- Jeg mister min troverdighet og er ikke i stand til å stabilisere landet. Hvorfor skal jeg leve med risikoen for at familien en dag blir myrdet av en bilbombe, så lenge alt i landet blir skrudd tilbake til nullpunktet?

OPPRØRSFARE: 5000 mennesker protesterte mot regjeringen og utleveringen av Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag. Nå frykter Serbias statsminister opptøyer og kupp dersom ikke Vesten holder løftet om økonomisk hjelp raskt.Foto: REUTERS