Refser VM-dekningen: - Aldri sett liknende

NRK-profil Yousef Hadaoui har sett seg lei på det han opplever som et ensidig negativt fokus under TV-sendingene fra fotball-VM i Qatar. - Noterer oss synspunktene, svarer NRK.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FOTBALL-VM: Yousef Hadaoui savner et fokus på brubygging og idrettsglede i norske mediers dekning av Qatar-VM. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FOTBALL-VM: Yousef Hadaoui savner et fokus på brubygging og idrettsglede i norske mediers dekning av Qatar-VM. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Alt om VM

- I dag er det bronsefinale! Da er lørdagen min i boks, sier Yousef Hadaoui til Dagbladet tidlig lørdag ettermiddag.

Kort tid seinere skulle Marokko, der han er født, kjempe om tredjeplassen i VM mot Kroatia, og komikeren skulle benke seg foran TV-en.

Kroatene trakk til slutt det lengste strået, og vant kampen med 2-1, men uavhengig av resultatet sitter profilen på mesterskapets siste dag igjen med en bismak etter å ha sett de norske VM-sendingene.

Han beskriver en eufori, spesielt over det marokkanske landslagets prestasjoner, men opplever at den hyppige og omfattende omtalen av politiske og menneskerettslige forhold har hatt en splittende effekt.

- Jeg har sett mye fotball - nærmest alt siden 1994 - og jeg har aldri sett liknende. Det er første gang jeg har hørt så mye om politikk under kampene. Jeg er for menneskerettigheter, men har valgt å se på - kan vi få slippe å høre konstant om faenskapen?

Utrop og Minerva har tidligere omtalt reaksjonene mot VM-dekningen.

- Uttrykker skepsis til mediene

Norske medier lovet kritisk journalistikk under mesterskapet.

Inntil 28. november viste en analyse gjennomført av Faktisk at 33 prosent av de VM-relaterte artiklene i norske medier var vinklet på det utenomsportslige.

Hadaoui understreker at han setter pris på den kritiske dekningen.

Det han først og fremst savner er fokus på brubygging og idrettsglede i TV-sendingene.

- I gruppespillet var det greit at det ble nevnt, men disse problemene har vært med i sendingene helt fram til finalen. Nå mot slutten synes jeg det blir komisk, sier han.

På Facebook har han publisert meldinger han har fått fra flere personer som reagerer på det samme.

- Dette er «innvandrerkids», som er frustrert over det negative fokuset, som spør meg «hvorfor sier de det om oss?», og som uttrykker skepsis til mediene på grunn av dette. Der er trist. Jeg er hyra inn av NRK for å nå denne gruppa - da er det min plikt å si ifra, sier han.

HISTORISK: Marokko ble historiske da de ble det første afrikanske laget til å nå en semi-finale i fotball-VM. Programleder: Christian Fjermeros / Reporter: Jonas Giæver / Foto: NTB Vis mer

«Hykleri»

NRK-profilens kritikk tilsluttes av Minorg-leder Qasim Ali.

Han omtaler det kritiske fokuset som «dobbeltmoral og hykleri».

- Det har vært et enormt engasjement for boikott, som har blitt presset på folk. Samtidig tjener Norge store penger på både VM og Qatar, sier han.

Oljefondet de siste åra økt sine investeringer i Qatar, og i 2021 solgte norske produsenter våpen og ammunisjon til en verdi av 812 millioner kroner til kjøpere fra landet. Norges Fotballforbund vil også få en bit av overskuddet fra mesterskapet via Fifa.

Også Ali understreker at han støtter kritikken mot Qatars regime.

- Det jeg vil til livs er omfanget og måten den formidles på. Vi har for eksempel ikke hatt noen stor debatt om norsk eksport og investeringer, som bidrar til å sette dem i en posisjon, sier han.

REAGERER: Minorg-leder Qasim Ali mener det kritiske fokuset er dobbeltmoralsk. Foto: Privat
REAGERER: Minorg-leder Qasim Ali mener det kritiske fokuset er dobbeltmoralsk. Foto: Privat Vis mer

Både Ali og Hadaoui forventer lavere grad av kritisk dekning når «soccer-VM» går av stabelen i USA, Canada og Mexico i 2026, selv om det også der foreligger kritikkverdige forhold.

- Jeg kommer til å se på det, selv om jeg er kritisk til USA, særlig krigføringen i Irak og Afghanistan. Jeg gleder meg til å se fotballen og folket. Det er jo ikke folk man misliker, det er regjeringer. I Qatar har regimet fått all oppmerksomheten. Kritikken er i utgangspunktet sunn, men noen vil alltid tenke at deres verdier gjenspeiles i folket, sier Ali.

- Jeg vil egentlig ikke høre om det kritiske under kampene, men når det ballet først er startet må alle tas. Det er trist, da mister vi ballen, sier Hadaoui.

Noterer kritikken

De er begge mest opptatt av fotballens samlende effekt, og reagerer spesielt på at det ikke er tatt inn norskmarokkanere i TV-studioene til å kommentere kampene, etter hvert som de har avansert.

- Det er mange norskmarokkanere skuffet over. Marokko har tross alt produsert sju norske landslagsspillere, blant annet tidligere kaptein Omar Elabdellaoui. Jeg tviler på at alle sju har sagt nei, sier Hadaoui.

Landslaget er det første afrikanske, arabiske og berberske laget som har kommet seg til en semifinale i fotball-VM.

NRK og TV 2, som deler på senderettighetene til mesterskapet er forelagt kritikken som framkommer i denne saken.

Sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfelt, sier til Dagbladet at de har registrert kritikken.

- Vi noterer oss synspunktene, og tar disse synspunktene inn i den interne evalueringen, sier Langfelt.

- NRK vil fortsatt ha et fokus på menneskerettigheter - uavhengig av hvor arrangementet blir avholdt, legger han til.

Sportsredaktøren har tidligere uttalt til Utrop at NRK har hatt et stort fokus på Marokkos ferd mot semifinalen fra studio hele veien.

- Vi har forsøkt å formidle deres vei mot en eventuell finale med engasjement, kunnskap og entusiasme, men da primært gjennom våre eksperter som har forberedt seg grundig inn mot dette mesterskapet.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer