- I dag er det bronsefinale! Da er lørdagen min i boks, sier Yousef Hadaoui til Dagbladet tidlig lørdag ettermiddag.
Kort tid seinere skulle Marokko, der han er født, kjempe om tredjeplassen i VM mot Kroatia, og komikeren skulle benke seg foran TV-en.
Kroatene trakk til slutt det lengste strået, og vant kampen med 2-1, men uavhengig av resultatet sitter profilen på mesterskapets siste dag igjen med en bismak etter å ha sett de norske VM-sendingene.
Han beskriver en eufori, spesielt over det marokkanske landslagets prestasjoner, men opplever at den hyppige og omfattende omtalen av politiske og menneskerettslige forhold har hatt en splittende effekt.
- Jeg har sett mye fotball - nærmest alt siden 1994 - og jeg har aldri sett liknende. Det er første gang jeg har hørt så mye om politikk under kampene. Jeg er for menneskerettigheter, men har valgt å se på - kan vi få slippe å høre konstant om faenskapen?
Utrop og Minerva har tidligere omtalt reaksjonene mot VM-dekningen.

Drømmekveld!
- Uttrykker skepsis til mediene
Norske medier lovet kritisk journalistikk under mesterskapet.
Inntil 28. november viste en analyse gjennomført av Faktisk at 33 prosent av de VM-relaterte artiklene i norske medier var vinklet på det utenomsportslige.
Hadaoui understreker at han setter pris på den kritiske dekningen.
Det han først og fremst savner er fokus på brubygging og idrettsglede i TV-sendingene.
- I gruppespillet var det greit at det ble nevnt, men disse problemene har vært med i sendingene helt fram til finalen. Nå mot slutten synes jeg det blir komisk, sier han.
På Facebook har han publisert meldinger han har fått fra flere personer som reagerer på det samme.
- Dette er «innvandrerkids», som er frustrert over det negative fokuset, som spør meg «hvorfor sier de det om oss?», og som uttrykker skepsis til mediene på grunn av dette. Der er trist. Jeg er hyra inn av NRK for å nå denne gruppa - da er det min plikt å si ifra, sier han.
«Hykleri»
NRK-profilens kritikk tilsluttes av Minorg-leder Qasim Ali.
Han omtaler det kritiske fokuset som «dobbeltmoral og hykleri».
- Det har vært et enormt engasjement for boikott, som har blitt presset på folk. Samtidig tjener Norge store penger på både VM og Qatar, sier han.
Oljefondet de siste åra økt sine investeringer i Qatar, og i 2021 solgte norske produsenter våpen og ammunisjon til en verdi av 812 millioner kroner til kjøpere fra landet. Norges Fotballforbund vil også få en bit av overskuddet fra mesterskapet via Fifa.
Også Ali understreker at han støtter kritikken mot Qatars regime.
- Det jeg vil til livs er omfanget og måten den formidles på. Vi har for eksempel ikke hatt noen stor debatt om norsk eksport og investeringer, som bidrar til å sette dem i en posisjon, sier han.

Både Ali og Hadaoui forventer lavere grad av kritisk dekning når «soccer-VM» går av stabelen i USA, Canada og Mexico i 2026, selv om det også der foreligger kritikkverdige forhold.
- Jeg kommer til å se på det, selv om jeg er kritisk til USA, særlig krigføringen i Irak og Afghanistan. Jeg gleder meg til å se fotballen og folket. Det er jo ikke folk man misliker, det er regjeringer. I Qatar har regimet fått all oppmerksomheten. Kritikken er i utgangspunktet sunn, men noen vil alltid tenke at deres verdier gjenspeiles i folket, sier Ali.
- Jeg vil egentlig ikke høre om det kritiske under kampene, men når det ballet først er startet må alle tas. Det er trist, da mister vi ballen, sier Hadaoui.

«Hvor er du egentlig fra?»
Noterer kritikken
De er begge mest opptatt av fotballens samlende effekt, og reagerer spesielt på at det ikke er tatt inn norskmarokkanere i TV-studioene til å kommentere kampene, etter hvert som de har avansert.
- Det er mange norskmarokkanere skuffet over. Marokko har tross alt produsert sju norske landslagsspillere, blant annet tidligere kaptein Omar Elabdellaoui. Jeg tviler på at alle sju har sagt nei, sier Hadaoui.
Landslaget er det første afrikanske, arabiske og berberske laget som har kommet seg til en semifinale i fotball-VM.
NRK og TV 2, som deler på senderettighetene til mesterskapet er forelagt kritikken som framkommer i denne saken.
Sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfelt, sier til Dagbladet at de har registrert kritikken.
- Vi noterer oss synspunktene, og tar disse synspunktene inn i den interne evalueringen, sier Langfelt.
- NRK vil fortsatt ha et fokus på menneskerettigheter - uavhengig av hvor arrangementet blir avholdt, legger han til.
Sportsredaktøren har tidligere uttalt til Utrop at NRK har hatt et stort fokus på Marokkos ferd mot semifinalen fra studio hele veien.
- Vi har forsøkt å formidle deres vei mot en eventuell finale med engasjement, kunnskap og entusiasme, men da primært gjennom våre eksperter som har forberedt seg grundig inn mot dette mesterskapet.
Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.