Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refseren er død

John Ingolf Alvheim døde i dag klokka 1100, 75 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med ham er en viktig støttespiller for sosialklienter, syke og pleietrengende gått bort. Om det ikke alltid var sammenheng i partiets finans- og helsepolitikk, var Alvheim konsekvent på de svakes side. Det var heller ingen som tvilte på hans engasjement som han ofte ga uttrykk for med harmdirrende stemme.

Alvheim er mannen bak Frps profil i helse- og sosialpolitikken. Dermed må det sies at han også er en vesentlig årsak til Frps, Carl I. Hagens og Siv Jensens politiske suksess. Han utvidet partiets velgergrunnlag fra grupper som var mot innvandring, byråkrati og høyt skattenivå til dem som var opptatt av et velfungerende og rettferdig helsevesen.

Alvheim ble født i Øygarden 21. mai 1930. Som voksen bodde han på Notodden, hvor han jobbet i helsevesenet og gikk gradene fra oversykepleier via økonomisjef til sykehusdirektør.

Til Stortinget kom han i 1989, som 59-åring, og ble slik sett også en representant for den godt voksne del av befolkningen. Han gikk rett inn i sosialkomiteen hvor han ble værende til han gikk av som stortingsrepresentant nå i sommer. Da hadde han ledet komiteen i 2 perioder, fra 1997-2005. Den siste perioden var han også Frps nestleder ved siden av Siv Jensen.

Før han kom til Stortinget hadde han mange år bak seg fra lokalpolitikken, først som representant for KrF, senere som Frp-er.

Alvheim vil bli husket som de svakes talsperson. Ingen norsk politiker har med samme moralske indignasjon refset norske myndigheters unnlatelsessynder i sosial- og helsepolitikken. Han var et fast innslag i debatter om dette temaet i eterens ulike kanaler.

Alvheim var også en selvstendig politiker som turte å uttale seg før han hadde rådført seg med partiapparat. Han talte også Carl I. Hagen i mot ved enkelte anledninger. Som sosialpolitiker var han partiets suverene talsperson.

JOHN ALVHEIM Foto: LARS MYHREN HOLAND
JOHN ALVHEIM Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!