Refseren fra vest

Navn: Kurt Oddekalv Alder: 42 Yrke: Miljøkriger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sats på AUF og kast alle de gamle Ap-gubbene ut, heter det når Kurt Oddekalv kommer med oppfordringer til nyslåtte statsministerkandidater. I et helsides debattinnlegg i VG i år ber Kurten Jens Stoltenberg om å lufte ut i alle skap og kvitte seg med dem som har sørget for velgerflukten fra Arbeiderpartiet.

Både styrken i oppfordringen og de innersvinger som tas for å nå fram til konklusjonen er av velkjent Oddekalv-merke, hans oppgjør med partiteoretikere og politikkens gubbevelde er av gammel dato. Dessuten har den som prøver å følge med i hvor mange utspill Oddekalv er kommet med i de siste uker og måneder, for lengst kommet ut av tellingen.

Den fargerike miljøkrigeren er jo selv en slags partileder, Norges Miljøvernforbund er rett nok en interesseorganisasjon, dannet i opposisjon mot Naturvernforbundet. Mange husker fortsatt feiden mellom Oddekalv og «de ansvarlige», krigen som endte med at Oddekalv brøt ut. I motsetning til de politiske partiene, baler ikke Kurtens forbund med noen opposisjon, her har Oddekalv full kontroll.

Han er en traver i riksmedia og en enda større traver i distriktsradioen i Hordaland og Bergens nærradioer. NRKHordaland sliter etter sigende med å finne opponenter til Oddekalv når ulike miljøsaker skal diskuteres på direkten, for han tar gjerne ordet og holder det til studiolampa slokkes. Hans feider med myndighetspersoner og næringslivsledere er tallrike; så er det da heller ikke så mange andre som påstår at myndighetene driver rein skremselspropaganda og som kaller gasskrafttilhengerne i NHO for «energihalliker». Oddekalv mener på det nærmeste at «konkurrentene» i Bellona er korrupte, i hvert fall at de befinner seg med mesteparten av kroppen nede i fiendens store lommer.

Vestpå er hans feider med nylig avgåtte vegsjef Josef Martinsen berømte. Et ubekreftet rykte ville derfor ha det til at da vegsjefen gikk av med pensjon like før jul i fjor, barrikaderte han ytterdøra på vegkontoret i Fyllingsdalen og lot politiet holde vakt på taket i frykt for at Oddekalv skulle komme og forstyrre festen.

Miljøvernforbundet er godkjent som lærlingbedrift, Oddekalv har stadig interessenter til sine spesielle miljøhus. Ikke minst derfor banner han intenst og ofte over at det er umulig å få tak i lærlinger til tømrerfaget. Han plasserer ansvaret hos partiteoretikerne i Arbeiderpartiet. Av slike grunner blir han gjerne kalt «Køddekalv» av sine meningsmotstandere. Og det byr han på.