Refseren i Bymisjonen

Navn: Helen Bjørnøy Alder: 45 Yrke: Generalsekretær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun blir kvalm av selvopptatte journalister og politikere. Hun blir bunn fortvilet over Kirkens krenkende holdning til homofile og lesbiske. Og hun gjør noe med det: I siste nummer av Dagspressen refser hun makteliten: «Enkelte politikere og journalister har utviklet en type selvopptatthet som er direkte uspiselig. Det er vel derfor en del politikere sier at de kan tenke seg å bli journalister dersom de skal gjøre noe annet i livet,» skriver hun.

Det er snart ett år siden cand.theol. Helen Bjørnøy gikk fra den akademiske stillingen som førstelektor i etikk ved Høgskolen for diakoni til lederjobben i Oslo Bymisjon. Der har hun ansvar for i alt 1200 personer som jobber med og for mennesker på samfunnets skyggeside. 85 prosent av midlene kommer fra kommunen og går til oppdrag innen rusomsorg, psykiatri, barnevern, eldreomsorg, prostitusjon, hiv- og aids- forebyggende og -pleiende tiltak. De siste 15 prosent er innsamlede midler som går til mer gatenære og oppsøkende tiltak.

Vi spør hva hun ville gjort hvis hun fikk all makt i Oslo kommune.

- Da ville jeg bygd nok boliger og vært kreativ når det gjelder nye boformer. Den akutte boligmangelen er krenkende og uverdig for et samfunn som vårt. Videre ville jeg endret den tradisjonelle behandling for rusmisbruk og psykiatri. I dag er det slik at du må være rusfri for å få behandling og psykisk frisk for å få psykiatrisk behandling. Det er Catch 22 satt i system. For de som trenger det, ville jeg gitt bo- og arbeidstrening. Og så ville jeg definitivt avskaffet hospitsene.

Helen Bjørnøy er sunnmøring. Ektemannen Torstein Lalim er også prest. De bor i Drammen. Hver søndag har de sjuendesans-møte hvor de planlegger uka i detalj for seg og de fire ungene på 13, 12, 10 og 7. Mandag morgen kjører Helen til jobb i Oslo. I kollektivfelt med minibuss. Hun er fortsatt medlem av SV, men har trukket seg fra alle tillitsverv. Hun er medlem av Pressens Faglige Utvalg, varamann i Kringkastingsrådet og leder for Kirkelig ressurssenter for mishandlede kvinner. Til tross for dette, er hun alltid på plass for dem som måtte trenge hjelp og trøst, sier de som kjenner henne.

Hun er stolt over at hun trakk i presteskrud og velsignet kapellan Siri Sunde og hennes lesbiske partner, og påstår at hun blir mer radikal med åra. Hun var nestleder i Nei til EU. Først og fremst er hun medmenneske som tenker på de utstøtte. Derfor skal vi alle gi vår skjerv til Kirkens Bymisjon.