Kommunesammenslåing:

Refses: - Tidenes politiske mageplask

I valgkampen gikk Sp langt i å love at tvangssammenslåtte kommuner skulle få løsrive seg dersom de kom til makta. Nå står flere kommuner skuffet tilbake.

REFSES: I valgkampen var Sp, med Vedum i spissen, klare på at de ville hjelpe tvangssammenslåtte kommuner tilbake til sine opprinnelige kommuner. I dag står mange skuffet tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REFSES: I valgkampen var Sp, med Vedum i spissen, klare på at de ville hjelpe tvangssammenslåtte kommuner tilbake til sine opprinnelige kommuner. I dag står mange skuffet tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa Vedum gjentatte ganger om at tvangssammenslåtte kommuner og fylker skulle få løsrive seg under valgkampen.

Men mens én av disse nå smilende kan ta fatt på jobben med Hurdalsplattformen i hånda, står den andre gruppa skuffet tilbake.

For i den nye regjeringsplattformen presenteres ingen lett utvei for tvangssammenslåtte kommuner som vil tilbake til sin opprinnelige kommune.

Det har fått mange til å reagere, deriblant bystyremedlem i Kristiansand og Fylkesleder i Agder Frp, Christian Eikeland. Han reagerer sterkt på at Sp har lovet langt mer enn de kan holde i denne betente saken.

- Dette er det største politiske mageplasket vi har sett, og valgkampens største Fake News, sier han til Dagbladet.

- Skuffet

Vedum ga aldri noen absolutt garanti, men var altså ikke i tvil når han sa at Sp vil gå inn for at både fylker og kommuner som har havnet i tvangsekteskap skal få mulighet til å løsrive seg dersom de kom til makten.

Men i Hurdalsplattformen spesifiseres følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.