Kommunesammenslåing:

Refses: - Tidenes politiske mageplask

I valgkampen gikk Sp langt i å love at tvangssammenslåtte kommuner skulle få løsrive seg dersom de kom til makta. Nå står flere kommuner skuffet tilbake.

REFSES: I valgkampen var Sp, med Vedum i spissen, klare på at de ville hjelpe tvangssammenslåtte kommuner tilbake til sine opprinnelige kommuner. I dag står mange skuffet tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REFSES: I valgkampen var Sp, med Vedum i spissen, klare på at de ville hjelpe tvangssammenslåtte kommuner tilbake til sine opprinnelige kommuner. I dag står mange skuffet tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa Vedum gjentatte ganger om at tvangssammenslåtte kommuner og fylker skulle få løsrive seg under valgkampen.

Men mens én av disse nå smilende kan ta fatt på jobben med Hurdalsplattformen i hånda, står den andre gruppa skuffet tilbake.

For i den nye regjeringsplattformen presenteres ingen lett utvei for tvangssammenslåtte kommuner som vil tilbake til sin opprinnelige kommune.

Det har fått mange til å reagere, deriblant bystyremedlem i Kristiansand og Fylkesleder i Agder Frp, Christian Eikeland. Han reagerer sterkt på at Sp har lovet langt mer enn de kan holde i denne betente saken.

- Dette er det største politiske mageplasket vi har sett, og valgkampens største Fake News, sier han til Dagbladet.

- Skuffet

Vedum ga aldri noen absolutt garanti, men var altså ikke i tvil når han sa at Sp vil gå inn for at både fylker og kommuner som har havnet i tvangsekteskap skal få mulighet til å løsrive seg dersom de kom til makten.

Men i Hurdalsplattformen spesifiseres følgende:

Regjeringen vil «oppløse tvangssammenslåtte kommuner som sender søknad etter vedtak i kommunestyret innen 1. juli 2022».

Det kreves altså et flertall i de nye kommunene.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Vedum har gjentatte ganger trukket fram gamle Søgne kommune i Agder som eksempel på kommuner som bør få gjennopstå.

- Vi ble selvfølgelig skuffa etter Hurdalsplattformen og formuleringen der om hvordan kommuner skal få gjenoppstå, sier Sigurd Berg Aasen til Dagbladet.

Han er leder for Facebook-gruppa «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake» og har flere ganger møtt Vedum og andre Sp-profiler om sin sak.

SKUFFET: Sigurd Berg Aasen leder gruppa "Vi som vil ha Søgne tilbake". Han er skuffet over formuleringen i regjeringsplattformen, men har ikke gitt opp kampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: Sigurd Berg Aasen leder gruppa "Vi som vil ha Søgne tilbake". Han er skuffet over formuleringen i regjeringsplattformen, men har ikke gitt opp kampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

At forkjemperne er skuffa, har Eikeland ingen problemer med å forstå.

- Jeg skjønner godt at folk er skuffa, for det har vært store forventninger i disse kommunene. Nå har vi vært gjennom en valgkamp hvor Sp har vært krystallklare og hvor Søgne har vært nevnt spesifikt flere ganger. Også i den siste partilederdebatten. Sp har hele tida visst at Ap har et annet standpunkt, men likevel var Sp så klare, sier Eikeland.

- Nå skyver de ansvaret over på lokalpolitikerne som føler seg tvangssammenslått. Disse kommunene har en storebror i de nye kommunestyrene som vanskeliggjør et flertall for løsrivelse. Man vet at det er en overrepresentasjon av representanter fra de største kommunene, og dermed skal det veldig mye til å få et flertall, fortsetter han.

Uklar vei videre

Kommunalpolitisk talsperson for Sp, Heidi Greni, sier følgende til Dagbladet om skuffelsen:

- Senterpartiet har hele tiden vært imot Høyreregjeringens bruk av tvang og økonomisk press for å slå sammen kommuner. Høyreregjeringens tvangssammenslåinger bidrar til sentralisering og har skapt store problemer for mange lokalsamfunn, og det er ikke rart at mange ønsker å få tilbake de gamle kommunene sine, sier Greni og fortsetter:

- Sp har stor sympati med de som kjemper for å rette opp tvangssammenslåingene. Derfor oppfordrer vi alle kommunestyrerepresentantene i kommunene som er rammet av Høyreregjeringens tvangsbruk til å lytte til de lokale ønskene om oppløsing, og fatte vedtak om oppløsning. Gjennom Hurdalsplattformen har vi nå gitt de tvangssammenslåtte kommunene mulighet å få tilbake sin selvstendighet. Nå har vi lagt en prosess der det legges opp til å lytte til lokale ønsker. Nå lar vi denne prosessen gå, og så vurderer vi om det er behov for å gjøre ytterligere grep seinere, sier Greni.

Hva som ligger i dette svaret, er imidlertid ikke klart for Eikeland.

- Jeg vet ikke engang hva det vil si, sier han og fortsetter:

- Tonen var jo en helt annen før de kom til makta. Mange som har stemt på andre partier tidligere, har stemt Sp bare på grunn av denne saken. Når de nå skyver ansvaret over på lokalpolitikerne, og så sier de skal vurdere det siden, er det for dårlig. Nå forventer vi en tydelighet fra Sp: Hva skal de gjøre nå? Det må en lovendring til for å avholde en folkeavstemning i deler av en kommune (altså den gamle kommunen journ.anm.), men det er bare to år til kommunevalg, så dette haster.

- Rasende

Også i Kinn kommune, bestående av gamle Flora og Vågsøy kommune og som kritikerne av sammenslåingen har gitt navnet «Norges rareste kommune», er misnøyen stor.

Til Klassekampen sier leder i Kinn Senterparti og tidligere varaordfører i Vågsøy, Nils Myklebust, at han er svært skuffet over Vedum.

- Jeg er rett og slett rasende og veldig skuffa. Nå har vi stått og sagt dette i valgkampen, og Vedum har selv sagt at det å få på plass folkeavstemninger i disse kommunene var noe av det første han ville prioritere i regjering, og så hopper han helt over det og gir tapt til Ap. Det er veldig, veldig skuffende, sier han til KK.

Fortsetter kampen

Berg Aasen har på sin side ikke gitt opp å få gamle Søgne kommune tilbake.

- Vi har hele tiden forutsett at det kunne bli slik. Med vår sak der to av tre kommuner sa nei til sammenslåing etter 31. August 2016 og Stortinget hadde vedtatt i forkant av kommunereformen at den skulle basere seg på reell frivillighet, så mener vi at inndelingsloven paragraf 8 er veien å gå videre. Husk at i to av tre kommuner her, sa folkeavstemningen nei. I to av tre kommuner sa kommunestyret nei. Dette skulle aldri ha skjedd, sier Berg Aasen og konkluderer:

- Vi har overhodet ikke gitt opp kampen for å få Søgne kommune tilbake!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer