Refses av egne:
- Overklasse-ideologi

- Dette er ikke et uttrykk for Navs holdninger, svarte Nav om et omdiskutert foredrag fra en rådgivende overlege i egen etat. - Tvert imot, sier flere Nav-ansatte til Dagbladet.

FÅR REFS: LO-leder i Stavanger og omegn og Nav-ansatt gjennom en årrekke, Jo Jenseg, er blant dem som rister på hodet over det han mener er overklasse-holdninger i toppen av Nav og i Arbeidsdepartementet. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB
FÅR REFS: LO-leder i Stavanger og omegn og Nav-ansatt gjennom en årrekke, Jo Jenseg, er blant dem som rister på hodet over det han mener er overklasse-holdninger i toppen av Nav og i Arbeidsdepartementet. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg opplever at det er en overklasse-ideologi som råder på toppen av Nav og departementet, og det er uavhengig av hvem som er statsråd.

Det sier LO-leder i Stavanger og omegn og Nav-ansatt gjennom en årrekke, Jo Jenseg, til Dagbladet.

Nylig omtalte Dagbladet en presentasjon fra rådgivende lege i Nav Oslo, Gudleik Leir, med tittel «Nærvær, sykefravær og sykemelding». Her kommer han med flere utsagn Jenseg mener er «hårreisende».

I sitt svar skrev fungerende enhetsleder ved Nav Arbeidslivssenter Oslo, Ellen Overvik, blant annet at det ikke er ment at uttalelsene skal tolkes bokstavelig og at de heller ikke er et uttrykk for Navs holdninger.

Det er stikk i strid med oppfatningene Jenseg og flere andre Nav-ansatte har av egen etat.

- Gjennomsyret av mistenksomhet

Dagbladet har de siste dagene blitt kontaktet av flere Nav-ansatte som mener det er nettopp det foredraget er: symptomatisk for Navs holdninger.

Vi er også kjent med at det samme foredraget fortsatt holdes jevnlig for arbeidsgivere, om enn med mindre kosmetiske endringer.

Jenseg har jobbet i Nav siden før sammenslåingen i 2006. Han reagerer sterkt på uttalelsene som gis av legen i foredraget.

REFSER EGEN ETAT: Nav-ansatt og LO-leder i Stavanger og omegn, Jo Jenseg. Foto: Privat
REFSER EGEN ETAT: Nav-ansatt og LO-leder i Stavanger og omegn, Jo Jenseg. Foto: Privat Vis mer

- Det jeg først og fremst reagerer på er det jeg mener er holdningen til ansatte som er sykmeldte, som jeg mener rett og slett er gjennomsyret av mistenksomhet, sier Jenseg til Dagbladet.

- Tragisk

Jensegs oppfattelse er at arbeids- og velferdspolitikken har vært gjennomsyret av denne mistenksomheten siden begynnelsen av 90-tallet, og med det på ingen måte er et nytt fenomen.

Han mener også dette er uavhengig om det er høyre- eller venstresiden i norsk politikk som sitter i regjeringskontorene.

- Jeg kan ikke se at det har vært en endring i disse holdningene. Man får ikke drahjelp av den rådende ideologien i departementet og etaten, og det er tragisk for oss som jobber med publikumskontakt - for vi er avhengige av tillit i jobben vår. Det får man ikke når organisasjonen oser av mistillit, sier Jenseg.

Jenseg understreker også at han fullt ut støtter opp om Rødts kritikk og reaksjoner på disse uttalelsene.

- Vanligvis er disse holdningene litt fordekt, men i dette tilfellet var det mer åpent.

Jenseg påpeker at Leir må få ha sine personlige meninger, men mener han ikke kan uttale seg på denne måten i regi av Nav.

- Det kan ikke Nav være bekjent av, sier Jenseg.

Kritisk arbeidsminister

Forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, Christopher Beckham, reagerer også på foredraget. Han mener hele grunnperspektivet i foredraget virker å mistenkeliggjøre arbeidstaker, i tillegg til å undergrave legens vurderingsevne.

- Det er jo motstridende mot hele formålet med Nav! sier han til Dagbladet.

- KRITISK: Arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er kritisk til flere av utsagnene Nav-legen kommer med i et foredrag i regi av Nav. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- KRITISK: Arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er kritisk til flere av utsagnene Nav-legen kommer med i et foredrag i regi av Nav. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er et svært kraftig maktmiddel å bestride en sykmelding, og holde tilbake lønn. Det er utidig at Nav oppfordrer arbeidsgivere til å gjøre dette, fortsetter han.

Arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) svarer på kritikken i denne saken ved å si at hun er kritisk til enkeltutsagn av den typen som kommer fram i videoen.

- Det viser en holdning jeg ikke deler. En slik mistenkeliggjøring ønsker vi ikke å ha. Folk skal alltid møte et Nav som har forståelse for deres situasjon, skriver Mjøs Persen i en e-post.

Mjøs Persen skriver videre at Nav har opplyst til departementet at dette er formuleringer som ikke gir et riktig bilde av hvordan sykmeldte møtes i oppfølgingsarbeidet.

- Det er viktig for dem å ha en god dialog med både arbeidsgivere, behandlere og brukere, fortsetter Persen.

Hun legger til at regjeringen har lagt opp til en tillitsreform i Nav.

- Reformen handler om å gi de ansatte tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester, avslutter Persen.

- Møtes med respekt

Dagbladet har forelagt Gudleik Leir og Nav kritikken som framkommer i denne saken. Sonja Skinnarland, direktør i arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav, svarer. I en e-post svarer Nav at det aktuelle foredraget handlet om viktigheten av at arbeidsgivere har tett oppfølging av sine ansatte for å finne løsninger på arbeidsplassen.

- I dag har vi et stort behov for arbeidskraft. Et av de viktigste tiltakene arbeidsgivere gjør for å beholde arbeidskraften, er å være gode på nærværsarbeid og følge opp sine ansatte når de blir syke, skriver hun.

- Nav skal bidra til at de som kan være i arbeid får mulighet til det gjennom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og oppfølging av de som er sykmeldte. Nav møter sykmeldte arbeidstakere og arbeidsgivere med respekt og gir dem oppfølging ut fra deres behov, avslutter Skinnarland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer