Refses av sine egne

De tillitsvalgte vil be samferdselsministeren om hjelp i konflikten mot sin egen sjef i Luftfartstilsynet. Direktør Per-Arne Skogstad må tåle krass kritikk for å ha benektet arbeidsmiljøproblemene i det nye tilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av Dagbladets dokumentar om Luftfartstilsynet forrige lørdag, møttes de tillitsvalgte før helga for å drøfte arbeidsmiljøet i den drøyt tre måneder gamle etaten.

Vil ha gransking

Før påske håper de å få sendt et brev, underskrevet av samtlige fagforeninger, til samferdselsminister Terje Moe Gustavsen. På møtet ble de enige om å gjennomføre en anonym spørreundersøkelse om arbeidsmiljøet, noe ledelsen i tilsynet skal ha vegret seg mot.

De vurderer også å be departementet nedsette et uavhengig, uhildet organ som kan granske forholdene i tilsynet.

Det vakte sterke reaksjoner blant de tillitsvalgte da luftfartsdirektøren i Dagbladet betegnet arbeidsmiljøet i tilsynet som «utmerket».

- Ledelsesproblem

- Vi syns det er veldig leit at en leder ikke tar til seg signaler. Da begynner vi å sette spørsmålstegn ved ham som leder. Én forutsetning for en leder er at han lytter til de ansatte, i stedet for å avvise problemene de peker på, sier Jan H. Evensen, tillitsvalgt for de NITO-organiserte.

Også hovedverneombudet for tilsynets 120 ansatte, Unni Vasaasen, reagerer. Særlig når hun vet at ansatte er blitt syke og vurderer å slutte på grunn av arbeidsmiljøet.

Også hun bekrefter også at ledelsen har vegret seg mot en anonym kartlegging av arbeidsmiljøet.

- Vi har uten tvil arbeidsmiljøproblemer. Ledelsen har ikke håndtert personalpolitikken i organisasjonen spesielt godt.

Ikke tillit

- Hvorfor ønsker dere inngripen fra departementet?

- Departementet må inn fordi konfliktene kan bli for belastende for de tillitsvalgte. Tidligere var problemene mer begrenset. I dag omfatter de så å si hele organisasjonen, sier Vasaasen. Annbjørg Nærdal, tillitsvalgt for juristene, bekrefter:

- Arbeidsmiljøproblemene er omfattende og alvorlige. Derfor haster det å ta fatt i dem.

Også Juristforeningen og Norsk Tjenestemannslag sentralt ber nå departementet om assistanse. Norsk Tjenestemannslag ønsker å engasjere ekstern ekspertise for å bedre arbeidsmiljøet.

Prosess på gang

Luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad svarer slik på spørsmål om han fortsatt mener at arbeidsmiljøet er «utmerket».

- Vi har en seriøs prosess i gang på grunnlag av saken i Dagbladet. Arbeidsmiljøet vil bli fulgt opp. For vi har registrert at noen hevder at det er arbeidsmiljøproblemer.

- Du sier «noen hevder». Erkjenner du selv problemene?

- Det har jeg i grunnen svart på, sier luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad.

TOPPSJEF FÅR REFS: Direktør Per-Arne Skogstad får beinhard kritikk for arbeidsmiljøet i Luftfartstilsynet.