Refses etter horekundeutspill

Generalsekretær Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon kalte i går Natthjemmets daglige leder, Kirsten Frigstad, inn på teppet etter hennes uttalelser om at det ikke er noen skam å kjøpe sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natthjemmet for prostituerte drives nettopp av Kirkens Bymisjon. Etter sterke reaksjoner både internt i Bymisjonen og eksternt, var Frigstad pålagt munnkurv. Frigstad sa blant annet dette til Dagbladet i går:

«Prostitusjon er en ekstrem variant av det vi gjør hele tida, og det er ikke riktig at horekunder skal trenge å skamme seg over å kjøpe sex. »

Generalsekretær Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon bekrefter overfor Dagbladet at Frigstad ble kalt inn på teppet.

- Selv om jeg ønsker at Bymisjonen skal være et sted for friske innspill og debatter, krever jeg at folk er lojale mot selve grunnlaget i vår tenkning. Slike uttalelser er med på å alminneliggjøre og bagatellisere prostitusjon, og det kan jeg ikke være med på, sier generalsekretæren til Dagbladet.

Nummer på byen

Hun understreker imidlertid at hun ønsker en nyansert debatt om årsakene til at folk kjøper sex.

- Men er det ikke det Frigstad forsøker på?

- Jo, og det skal hun ha honnør for. Men selv om du kan si at du har forståelse for enkelte menns fortvilelse og ensomhet, kan vi ikke akseptere at en løsning for dem skal være å bruke prostituerte. Et nummer på byen løser ikke deres problemer, understreker generalsekretæren.

Ingen menneskerettighet

Hun får sterk støtte fra Oslo-bispen.

- Det er en skam å kjøpe sex. I tillegg er det moralsk forkastelig både å kjøpe og selge seksuelle tjenester, slår Gunnar Stålsett fast.

Kvinnegruppa Ottar, som føler seg uthengt som ekstremister av samme Frigstad, mener det er Frigstad som er ekstremisten.

- Å ha sex er ingen menneskerettighet. Det å kjøpe seg bruksrett over et annet menneskes kropp er et overgrep, fastslår Anne Stø i Kvinnegruppa Ottar.

Frigstads utspill kom etter at Dagbladet de siste dagene har satt søkelyset på horekunden.

Fredag fortalte finnmarkingen Johan Andersen om sin omgang med russiske prostituerte. Historiker Nils Johan Ringdal advarte så mot hetsen mot horekundene.

Staff glad

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er glad for støtten.

- Jeg synes det er flott at flere personer nå går ut med standpunkt i en sak jeg har ment mye om lenge. Dette viser at det noe er i ferd med å skje. Det er ikke tvil om at det er mange som er av den oppfatning at det er greit å kjøpe sex, men de tør ikke mene noe offentlig på grunn av fordømmelse, sier Tor Erling Staff.

Staff var en av de første som offentlig uttalte at det er greit å kjøpe sex.

Bordeller

- Det er mange menneskeskjebner som er blitt ødelagt på grunn av moralsk hets, mener Staff, som gjerne ser at det blir bygd bordeller.

- Det hadde vel vært mye bedre med godkjente bordeller? Vi kunne fått kjøp og salg inn i mer ordnede former, og man hadde hatt en oppfølging, ikke minst helsemessig, av jentene, mener Staff.