Abortloven:

Refses for abortutvalg:
- Helt sprøtt

Blant tingene det regjeringsutnevnte abortutvalget skal se på, er mulighet for å utvide retten til selvbestemt abort. Men de to regjeringspartiene har for lengst bestemt seg for hva de mener. Det setter sinnene i kok.

FÅR REFS: Helseminister Ingvild Kjerkol og Ap vil ha selvbestemt abort til uke 18. Sp vil fortsatt bevare dagens grense på uke 12. Nå skal det utredes i halvannet år. Det får Venstre til å reagere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR REFS: Helseminister Ingvild Kjerkol og Ap vil ha selvbestemt abort til uke 18. Sp vil fortsatt bevare dagens grense på uke 12. Nå skal det utredes i halvannet år. Det får Venstre til å reagere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er helt sprøtt. Hva er poenget? Er det bare for å hale det ut i tid? spør stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Onsdag holdt helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og de to helsepolitiske talspersonene i Ap og Sp på Stortinget pressebrifing om en av de mer betente sakene mellom de to regjeringspartiene.

Den selvbestemte abortgrensa.

Ap ønsker å utvide den til uke 18. Sp vil bevare dagens grense på uke 12. Kompromisset er en utredning av hele abortloven fra 1978, hvor utvalget står fritt til komme med sine egne anbefalinger.

Men tross sin egen utredning som, ifølge regjeringen, skal søke «ny og oppdatert kunnskap», er begge partier klare på hvor de står i saken om utvidelse av selvbestemt abort.

Sp: Skal jobbe for uke 12

- I mine øyne er dette katastrofalt, sier Thorsvik.

- Vi har så mye kunnskap om dette med selvbestemt abort til uke 18 og rundt nemnder. Ny kunnskap er alltids bra, men jeg kan ikke se hva slags ny kunnskap de skal bringe til torgs om akkurat dette nå, fortsetter hun.

RISTER PÅ HODET: Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er oppgitt over detaljene i regjeringens abortutredning. Foto: Geir Olsen / NTB
RISTER PÅ HODET: Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er oppgitt over detaljene i regjeringens abortutredning. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Helsepolitisk talsperson i Sp, Hans Inge Myrvold, mener dette er en god dag for Senterpartiet.

- Jeg mener vi står oss godt på å ha en åpen tilnærming, men samtidig ha en tydelig verdiholdning, sier han til Dagbladet.

- Vi kommer til å jobbe aktivt på Stortinget for å fremme vårt syn, men likevel være konstruktive i forhold til det komplekse, fortsetter Myrvold.

- Er det ikke rart å legge vekt på viktigheten av ny kunnskap, for så å si at dere allerede vet hva dere vil jobbe for?

- Ap og Sp har forskjellig inngang. Vi ønsker å beholde 12 - ukers grensa, det er vår inngang. Så skal vi involvere oss aktivt og på en god måte, og vi er villige til å se på omfanget av loven - som er veldig utdatert, samt nemndenes funksjon og rolle, sier Myrvold.

- Uthaling

Thorsvik reagerer på at de to partiene skal utrede noe de har bestemt seg for.

- Ap har programfeste dette og snakket om 18 uker gjennom hele valgkampen. Det er ganske åpenbart at dette er noe de ikke har fått gjennomslag for. Når Sp sier de skal stå på sitt, så er dette bare uthaling av tid, konkluderer hun.

Hun forstår heller ikke hvorfor Solberg-regjeringens innstramminger i reglene for fosterantallsreduksjon skal inkluderes i utredningen.

I stedet mener hun de kunne stemt for både utvidelse av selvbestemt abort og Venstres forslag om å reversere innstrammingene i Stortinget allerede på onsdag.

- Det siste har de vært imot. De kan støtte vårt forslag i morgen, men da vil Ap stemme mot for å vente på utredningen.

Bredt mandat

Regjeringens utvalg, som har 18 måneder på sin utredning, skal altså vurdere et alternativ til dagens abortnemnder som ivaretar dagens grense for selvbestemmelse ved utgangen av tolvte svangerskapsuke, samt et alternativ der grensen for selvbestemmelse utvides.

Men utvalgets mandat er bredt.

Det vil si at de kan komme med anbefalinger og foreslå endringer i praktisering, lov og forskrift utenfor det de to regjeringspartiene ønsker.

På bakgrunn av utvalgets konklusjon, vil regjeringen komme med ett eller flere forslag som Stortinget skal ta stilling til. I Hurdalsplattformen har de to regjeringspartiene slått fast at de står fritt til å søke egne flertall.

Forklaringen fra de to partiene er som følger: Det er på tide med et oppdatert kunnskapsgrunnlag om abort som står seg over tid.

Begge partier fokuserer på at det er på høy tid med en gjennomgang av den gamle loven.

- Det er en historisk dag, er det klare budskapet fra de tre politikerne.

- Tror på fakta

Til tross for den «historiske dagen» og enigheten, kommer ikke de to partiene altså ikke unna uenigheten i det som for mange er sakens kjerne: grensa for selvbestemt abort.

- Men dette er et så viktig verdispørsmål, at vi - i motsetning til Ap - fristiller våre representanter. Samtidig er det er viktig for oss og meg å holde fast på vårt primære standpunkt. Jeg synes det er greit at vi avklarer vår verdiinngang, og så får de faglige utgreiingene komme, fortsetter Myrvold.

Det var etter en langvarig intern dragkamp i Ap at partiet vedtok å gå inn for selvbestemt abort til uke 18 under fjorårets landsmøte.

- Dersom spørsmålet om 12 eller 18 uker er et politisk- og verdimessig spørsmål, vil ikke denne utredningen være 18 måneder med utsettelse av uenigheten?

- Det kan du si. Men samtidig er abortloven en gammel lov, den er ikke oppdatert. Så her er det flere spor. Men ja, Ap er helt klare på dette med å fjerne nemnder til uke 18 og på å fjerne endringene Solberg-regjeringen gjorde på fosterreduksjon. Men det debatten trenger for legitimitet og for endring, er at den blir løftet opp i lyset. Da kan vi ha respekt for ulike meninger, i stedet for at det blir skyttergravsdiskusjoner, sier helsepolitisk talsperson i Ap, Cecilie Myrseth.

- Vi har en respektfull uenighet på noen punkter, men vi har klart å gå sammen for å få på plass gjennomgangen av denne loven, både for å få på plass en endring og for en respektfull debatt, fortsetter hun.

Helseminister Kjerkol er blant dem i Ap som har gått inn for utvidelse av selvbestemt abort. Hun hevder likevel ikke at den nye kunnskapen vil være bortkastet.

- Jeg er en politiker av den gamle sorten. Jeg tror fortsatt at fakta teller i viktige saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer