Boris Johnson

Refses for dette

Det faller ikke i god jord hos alle at statsministeren snakker om et «bedre, grønnere og mer rettferdig» samfunn, samtidig som han tar privatfly til toppmøte i hjemlandet.

AVREISE: Storbritannias statsminister Boris Johnson tok privatfly til toppmøtet. Der skal han møte USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og statsministrene Justin Trudeau (Canada), Mario Draghi (Italia), Yoshihide Suga (Japan) og Angela Merkel (Tyskland), diskutere en rekke temaer, blant annet klimaendringer. Foto: Twitter
AVREISE: Storbritannias statsminister Boris Johnson tok privatfly til toppmøtet. Der skal han møte USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og statsministrene Justin Trudeau (Canada), Mario Draghi (Italia), Yoshihide Suga (Japan) og Angela Merkel (Tyskland), diskutere en rekke temaer, blant annet klimaendringer. Foto: Twitter Vis mer
Publisert

I år er Storbritannia og statsminister Boris Johnson vert for G7-toppmøtet. I kystbyen St.Ives i Cornwall skal lederne av verdens sju rikeste, demokratiske industriland diskutere en rekke temaer, blant annet klimaendringer.

Nettopp derfor er det flere som kritiserer Johnson for å reise de 400 kilometerne med privatfly til Cornwall, i stedet for å ta toget.

Delte bilde

I en twittermelding i går kveld skrev britenes statsminister at han hadde ankommet Cornwall for årets G7, hvor han vil be de andre statslederne om å jobbe for å slå pandemien og bygge tilbake et bedre, mer rettferdig og grønnere samfunn.

Vedlagt meldinga lå et bilde av Johnson, stående på en flytrapp med tommelen opp. Blant annet BBC omtaler kritikken av den britiske statsministerens reisevalg.

Luke Pollard ved opposisjonspartiet Labour mener Johnsons flyreise var et dumt trekk.

- Det går ikke tog fra Cornwall til Washington eller Tokyo, men det går tog til London. Statsministeren burde tatt tog, ikke fly, sier han ifølge Sky News.

Overfor Business Insider sier Pollard at han vet toglinjene i området er trege, men han mener at statsministeren burde sette et bedre eksempel.

- Toglinja til Cornwall trenger en oppdatering om vi skal få folk ut av bilene - eller flyene - sine, og inn på offentlig transport. Når vi er i en klima- og økologisk krise, burde statsministeren virkelig lede an med et godt eksempel.

Fakta om G7

  • G7 (Group of 7) er et internasjonalt forum med verdens sju rikeste, demokratiske industriland: Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia (G6, 1975) og Canada (G7, 1976).
  • Den europeiske union (EU) møter dessuten som fast representant på G7s toppmøter.
  • Gruppen het tidligere G8 da Russland deltok, men landet ble ekskludert i 2014 etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.
  • G7-landenes stats- og regjeringssjefer møtes årlig for økonomiske og politiske samtaler.
  • Årets toppmøte holdes i britiske St. Ives 11.–13. juni.
  • Også andre politikere, embetsfolk og representanter for utvalgte land og organisasjoner inviteres som regel til toppmøtene. Da Erna Solberg (H) ble invitert til møtet i canadiske Québec i 2018, var det første gang en norsk statsminister deltok.
  • G7 er av noen, særlig kritikere, blitt kalt en «uoffisiell verdensregjering».
  • De årlige møtene er ofte mål for protester mot globalisering.

    (Kilde: NTB)

Skryter av bærekraftig drivstoff

Også Wera Hobhouse, talsperson for klima ved partiet Liberaldemokratene, er kritisk.

- På et globalt toppmøte med klimaendringer på dagsordenen, og med Storbritannia som gjester en klimakonferanse til høsten, er statsministerens valg om å fly til Cornwall fra London latterlig ute av kontakt med virkeligheten, sier hun, ifølge The Herald.

Det er ikke bare opposisjonen som kritiserer Johnson. Det er haugevis av kommentarer under twittermeldingen hans. Han får noe støtte, men blir også latterliggjort og kritisert.

Konfrontert med valget om å fly til toppmøtet, sa Johnson:

- Hvis du angriper min ankomst med fly, må jeg respektfullt påpeke at Storbritannia er ledende i å utvikle bærekraftig drivstoff til fly.

Fly skaper nesten fem ganger så mye utslipp av drivhusgass enn en tilsvarende togreise, ifølge myndighetenes egne tall, påpeker SkyNews.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer