Refses for gi-bort-pris på flystasjon

Riksrevisjonen kritiserer Forsvaret etter salget av Lista flystasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom Riksrevisjonen med sin rapport etter salget av Lista flystasjon på Sørlandet.

En utgift for staten

Farsund avis og flere riksmedier har avdekket at det var god butikk å overta flystasjonen og tomta rundt: Kjøperen som i 2002 overtok flystasjonen, fikk ikke bare eiendommen, men også drøyt 11 millioner kroner på kjøpet for å følge opp forpliktelsene som fulgte eiendommen.

Kritikken fra Riksrevisjonen ble oversendt Stortinget i dag og er tidvis krass etter salget, som betydde utgifter fra statskassa i stedet for inntekter.

«Riksrevisjonens undersøkelse av salget av Lista flystasjon viser at Forsvarsbygg ikke kan legge fram sikre holdepunkter for at eiendommen ble solgt til markedspris,» står det i pressemeldingen Riksrevisjonen har publisert.

Riksrevisjonen slår tørt fast:

«Salget av flystasjonen i september 2002 gav et netto utlegg for staten på 10,9 millioner kroner.»

Visste ikke om prisavslag

Riksrevisjonen har sett på flere elementer i salgsprosessen, blant annet forholdet til Farsund kommune og forretningsmessige forhold.

I konklusjonen slår revisjonen fast:

$|At det ikke ble innhentet takst eller foretatt offentlig utlysning av eiendommen.

$|Ingen andre enn kjøperen ble gjort kjent med muligheten for å få penger med på kjøpet for å overta eiendommen.

$|Den endelige salgssummen ble -10,9 millioner kroner. Riksrevisjonen stiller spørsmål ved om dette er markedspris.

Da eiendommen ble solgt, hadde heller ikke Farsund kommune fått reell anledning til å vurdere om de ville by. De visste ikke at prisen på eiendommen var blitt endret.

I sitt svar til Riksrevisjonen skriver Forsvarsdepartementet at departementet ikke er fornøyd med med måten Forsvarsbygg har håndtert saken på. Forsvarsdepartementet har ikke fått dokumenter fra Forsvarsbygg om forhandlingene med kjøperen eller om grunnlaget for at Lista flystasjon ble solgt for den fastsatte summen.