Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refses for melding om drept politiker

Opphetet debatt om Boris Johnsons retorikk i Parlamentet.

BUER: Storbritannias statsminister, Boris Johnson, ble stilt til veggs angående språket sitt i Parlamentet. Video: Parliament.tv Vis mer

Det ble til tider ampert da Boris Johnson i går kveld talte til Parlamentet og besvarte parlamentarikernes spørsmål.

Han måtte møte dagen etter at høyesterett hadde slått fast at hans suspensjon av parlamentet var ulovlig, og slik sett aldri hadde funnet sted. Dermed kunne ordstyrer John Bercow igjen kalle inn til møte i Underhuset.

Amper stemning

Da Boris Johnson gikk på talerstolen, fyrte han umiddelbart opp stemningen. Han anklaget opposisjonen for å være i en fantasiverden, og parlamentet som helhet for å være paralysert.

Ekstra ampert ble det da diskusjonen dreide over på Johnsons retorikk. Da kom også navnet Jo Cox opp.

DREPT: Jo Cox. Foto: REX / NTB scanpix
DREPT: Jo Cox. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer

Cox ble drept i juni i 2016, like før et velgermøte i sin egen velgerkrets i West Yorkshire. Hun ble skutt og knivstukket på gata av høyreekstremisten Thomas Mair, som skal ha ropt «Storbritannia først!» minst to ganger før angrepet.

Cox var en ivrig forkjemper for at Storbritannia skulle bli i EU. Navnet hennes kom opp da Labours Tracy Brabin ba statsministeren om å slutte å omtale den nye loven, som tvinger Johnson til å be EU om en brexit-utsettelse om de ikke har kommet fram til en avtale, som en «kapitulasjonslov», fordi hun mener det framstiller hans motstandere som forrædere, skriver Independent.

- Som kvinnen som har tatt over plassen til vår kjære venn Jo Cox, ber jeg ham som et menneske om han kan være så snill å moderere språket, sånn at vi alle kan føle oss trygge når vi går til jobbene våre? spurte Brabin.

Ektemann reagerer

Men det lot ikke til at Johnson lot seg affisere av Brabins bønn, for han brukte noen av ordene Brabin ba ham om å unngå, da han svarte henne.

- Selvfølgelig vil det komme forsøk på å tilsløre virkningen av denne loven, men den - kapitulasjonsloven, eller overgivelsesloven eller hva du vil kalle det - den gjør, jeg beklager, den svekker, den svekker veldig regjeringens evne til å forhandle, sa Johnson, før han kom med kommentaren som har fått mange til å reagere.

- Jeg mener at den beste måten vi kan ære Jo Coxs minne på, og bringe landet sammen på, er å få brexit unnagjort.

UNDERHUSET: Det gikk hett for seg i Underhuset i dag, da Storbrittanias statsminsister, Boris Johnson talte for første gang siden høyesterett slo fast at hans oppløsning av parlamentet var ulovlig. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Avdøde Coxs ektemann, Brendan Cox, var en av dem som reagerte på Johnsons kommentar.

«At Jos navn bli brukt på denne måten gjør at jeg føler meg litt kvalm. Den beste måten å ære Jo på er at alle (uansett hva vi mener) står opp for det vi tror på, lidenskapelig og med besluttsomhet. Men aldri demonisere den andre sida og alltid holde fast ved det vi har til felles», skriver han på Twitter, der han både refset Johnson og gikk i rette med retorikken til Johnsons motstandere.

«Bare for å gjenta så handler dette om rollen vi har. «Overgivelse» og «svik» er inflammatorisk språk, og det er også «kupp» og «fascistisk». La oss alle spille en rolle i å tone det ned»

- Humbug!

Stemningen ble ikke noe bedre i Parlamentet da Labours Paula Sheriff innstendig ba Johnson om å stoppe og bruke ord som «kapitulasjon», «sviker» og «forræderi», skriver The Guardian.

- Vi bør ikke ty til krenkende, farlig eller inflammatorisk språk om lovgivning vi ikke liker, og mange av oss som står her under skjoldet til vår avdøde venn blir utsatt for drapstrusler og utskjelling hver eneste dag, sa Sheriff, som fikk applaus fra både partifeller og politiske motstandere.

- Og la meg si til statsministeren at de ofte siterer ordene han bruker, «kapitulasjonslov», «svik» og «forræder», og jeg er lei av det. Vi må moderere språket vårt, og det må først komme fra statsministeren. Han bør absolutt skamme seg.

Det ville ikke Johnson høre på. Han avfeide det bastant.

- Jeg må si at jeg aldri har hørt sånt humbug i hele mitt liv, smalt det fra Johnson.

«Bortskjemt mann»

Den kommentaren fikk Liberaldemokratenes leder, Jo Swinson, til å kalle Johnson «en skam». Også lederen for det skotske nasjonalistpartiet SNP, sa hun følte «avsky» da hun så på Johnson, og beskrev ham som «ikke til å stole på, feig, uten bekymring for konsekvensen av hans egne ord eller handlinger».

Labours skyggeminister for kvinner og likestilling sa at Johnsons kommentarer viser at han er en «slem, ufølsom, bortskjemt mann».

Selv ordstyrer Bercow gikk i rett med Johnson, om enn noe mer indirekte.

- Hver og en av oss har et ansvar for å veie sine ord med omhu, veltalenhet og humor, men på en måte som viser respekt for dem som har et annet synspunkt enn vårt eget.

Under onsdagens svært ampre seanse i Parlamentet utfordret Johnson opposisjonsflertallet mot brexit til å fremme mistillitsforslag. Skulle det fremmes mistillit mot Johnson, og han bli avsatt, må Underhuset enes om en ny statsminister.

Labour-leder Jeremy Corbyn er mildt sagt en kontroversiell kandidat.

En slik avstemning kan holdes i dag, torsdag, ifølge statsministeren. Men Corbyn på sin side sier han vil støtte nyvalg, dersom Johnson går med på å utsette brexit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media