Jon Georg Dale

Refset bom­pengefester - fikk Frp-fester i fleisen

- Hva forteller dette her du nå sier om liv og lære?

POLTISK KVARTER: Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) blir grillet om partiets eget festbudsjett, etter utspill om bompengeselskapenes pengebruk. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) refser Norges fem bompengeselskap for det han beskriver som «uvettig pengebruk».

Refsen ble avlevert NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen, og i samme slengen ba Dale selskapene om å «skjerpe seg».

Ministeren svarte på spørsmål om hvorfor driftskostnadene til bompengeselskapene økte med 13 millioner kroner fra 2017 til i fjor, som NRK i dag skriver.

Da brukte Dale anledningen til å lange ut mot de dyre bompengefestene NRK avslørte tidligere i sommer, men fikk så Frp's stortingsfester i fleisen.

VALGOMATEN: Bjørn Revil, førstekandidat FNB Oslo, testet Dagbladets valgomat. Reporter: Mats Rønning. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Hinsides pengebruk

Dyre firmaturer på businessklasse, leie av standupkomikere og mannskor som underholdning og fuktige julebord er stikkordene fra NRKs avsløring i juni.

Det var nettopp dette Dale parerte med da han ble presset på hvor selskapene kan kutte kostnader, som han brukte innledningen av intervjuet på å si at er mulig.

- Som NRKs reportasjer også viser, er det pengebruk det er grunn til å stille spørsmål ved, sa Dale først, og langet videre ut mot denne pengebruken.

- At det er behov for store utenlandske turer, dyre firmafester med standupkomikere som underholdning, det mener jeg er hinsides pengebruk. Det bør ikke selskapene drive med. De må skjerpe seg, og eierne må følge dem bedre opp, la Dale til seinere.

Han vil nå kalle inn bompengeselskapene og deres eiere - fylkeskommunene - for å «se på regnskapene», «for å få kontroll på pengebruken» og «få ned administrasjonskostnadene».

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Kan selv betale for fest

Men så ble Dale konfrontert med Frp's folkevalgets store festbudsjetter i 2017 og 2018.

I 2017 brukte Frp 26 900 kroner per stortingsrepresant på «velferdstiltak» - fest og hygge. I 2018 var tallet 11 000 kroner per stortingsrepresentant. Pengene kommer fra skattebetalerne.

Til sammenlikning kunne statlige institusjoner bruke 467 kroner per person til såkalte velferdstiltak som julebord, sommerfest eller andre sosiale tiltak i 2017.

- Hvordan synes du de to sakene ser ut ved siden av hverandre, spurte NRKs programleder.

- Jeg har alltid sagt at når vi tjener brukbart med penger, så kan vi i større grad betale festene våre selv, og det mener jeg fortsatt.

- Men her sitter du og kjefter opp bompengeselskapene fordi de bruker penger på fest og moro. Hva forteller dette her du nå sier om liv og lære?

- Du hørte jo hva jeg sa. Jeg er relativt konsekvent på dette. Jeg mener at vi i større grad kan betale den regninga selv for fest og moro. Vi trenger ikke å lempe de kostnadene på skattebetalerne, og det gjelder også for bompengeselskapene.

- Jeg har ikke hørt deg vært ute og kjefte på din egen stortingsgruppe og eget parti med de samme kraftuttrykkene du brukte om bompengeselskapene?

- Det er fordi det ikke er jeg som styrer verken stortingsgruppa eller partiet. Jeg vet jo at det har blitt jobbet godt med også å dra ned kostnadene på pengebruken der. Frp's stortingsgruppe har gjort mye jobb på det. Den jobben forventer jeg også at bompengeselskapene gjør.

Gir ikke fest-kommentar

Økonomidirektør i Fjellinjen AS, Magne Liestøl Larsen, ønsker ikke overfor Dagbladet å kommentere Dales utspill om at bomselskapene har en «uvettig pengebruk».

- Fjellinjen har redusert driftskostnadene hvert år fra 2011 og til 2017. Vi har effektivisert hele veien, men nå står vi midt i en bompengereform som vi mener er riktig. Besparelsene kommer i etterkant, og da vil vi ha et lavere kostnader enn vi hadde før reformen, sier økonomidirektøren til Dagbladet.

Heller ikke daglig leder i Vegfinans, Nils Christian Helgesen, svarer på spørsmål om Dales refs, men skriver i et svar til Dagbladet at kostnaden per passering har blitt redusert fra 2012 til 2018.

- Det gir en god indikasjon på økt effektivitet. Antall passeringer har økt i denne perioden, noe som naturlig medfører økte kostnader for systemer og fakturering, skriver Helgesen til Dagbladet.

- Ikke mye å spare

Før NRK meldte om flere eksempler på det Dale karakteriserer som «uvettig pengebruk» av bompengeselskapene, kunne Dagbladet melde at samtlige bompengesjefer har millionlønn.

Selskapene selv mener at de ikke har store rom for å kutte.

- Til nå har ikke reformen medført kostnadsreduksjoner på administrasjon. Vi er en liten organisasjon med en liten ledelse, så det er ikke så mye å spare slik vi ser det i dag, sier Marius Maske, administrerende direktør i Vegamot, som er bompengeselskapet i Midt-Norge, til NRK.

Bompengeselskapene varsler at kostnadene vil øke enda mer til neste år, som følge av at regjeringen har pålagt dem nok en reform.

Nå blir nemlig den såkalte utstedervirksomheten - altså jobben med å gjøre selve innkrevingen - skilt ut i egne selskaper.

Ferde på Sørvestlandet anslår at det vil gi dem en ekstrakostnad på 60 millioner kroner, ifølge NRK.