Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia:

Refset Canada etter rettighets­kritikk. Så korsfestet de mann

Diplomatisk krise mellom Canada og Saudi-Arabia etter menneskerettighetskritikk.

KRISE: Den diplomatiske konflikten mellom Canada og Saudi-Arabia ser ikke ut til å være i nærheten av en løsning. Her fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: NTB Scanpix
KRISE: Den diplomatiske konflikten mellom Canada og Saudi-Arabia ser ikke ut til å være i nærheten av en løsning. Her fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke rykket kanadiske myndigheter ut og kritiserte Saudi-Arabia for å ha arrestert en rekke fredelige kvinnelige aktivister i slutten av juli.

Samtidig oppfordret Canada saudiarabiske myndigheter til å umiddelbart løslate fangene, deriblant Samar Badawi.

Uttalelsen og oppfordringen kom fra det kanadiske utenriksdepartementet. Det fikk myndighetene i Saudi-Arabia til å se rødt.

Nå er landene i en ordkrig om menneskerettigheter.

Brøt diplomatiske forbindelser

Saudi-Arabias utenriksdepartement kalte Canadas opptreden og uttalelser for et «alvorlig og uakseptabelt brudd på kongerikets lover og regler».

Deretter ble ord til handling. Mandag kalte Saudi-Arabia tilbake sin ambassadør til Canada, og erklærte samtidig den kanadiske ambassadøren for å være «persona non grata» i Saudi-Arabia.

Den kanadiske ambassadøren fikk 24 timer på seg til å forlate landet. Da var alle diplomatiske forbindelser brutt.

Deretter stoppet Saudi-Arabia midlertidig all handel med Canada, som i fjor var på fire milliarder dollar - nesten 33 milliarder norske kroner. Deretter beordret de at de mange tusen saudiarabiske utvekslingsstudentene i Canada måtte forlate landet, skriver NBC.

Onsdag skrev Financial Times at den saudiarabiske sentralbanken planlegger å kvitte seg med alle kanadiske verdier de har - «koste hva det koste vil».

PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Nå skal kvinnen være arrester, melder Associated Press. Vis mer

Korsfestet drapsdømt mann

Og midt under denne ordkrigen om menneskerettigheter, henrettet myndighetene i Saudi-Arabia en drapsdømt myanmarsk mann onsdag. Deretter korsfestet de ham.

Henrettelsen og den påfølgende korsfestelsen fant sted i Mekka, skriver Bloomberg.

Mannen fra Myanmar ble dømt til døden etter å ha brutt seg inn i et hus og knivdrept den myanmarske kvinnen som bodde der.

Han var også anklaget for å ha stjålet våpen og forsøkt å drepe en annen mann, og også for å ha forsøkt å voldta en kvinne.

Bloomberg skriver at henrettelser som blir etterfulgt av korsfestelser er svært sjeldne i Saudi-Arabia. Dødsstraffer er imidlertid vanlige i det svært religiøst konservative landet.

Minst 146 personer ble henrettet i 2017, ifølge Amnesty.

Nekter å vike

Tross kutt i diplomatiske forbindelser, handelsstans og andre sanksjoner, nekter Canada å vike.

I en melding fra utenriksminister Chrystia Freeland onsdag, heter det at kanadiske myndigheter «alltid vil komme til å stå opp for menneskerettigheter i Canada og i resten av verden - og at kvinners rettigheter er menneskerettigheter», ifølge NBC.

Hun kom med en likelydende uttalelse tidligere i uka.

Torsdag skrev NTB at Norge jevnlig tar opp brudd på menneskerettighetene med Saudi-Arabia.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har ved flere anledninger i sommer kritisert menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, blant annet fengslingen av kvinneaktivister.

- Jeg er kjent med den saudiarabiske reaksjonen på den kanadiske uttalelsen om arrestasjonene av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Vi vil sammen med nærstående land snart motta mer informasjon fra våre kanadiske kolleger i Riyadh om denne saken, sa Søreide til NTB.

- Seinest i juni tok Utenriksdepartementet opp arrestasjonene av personer som arbeider for å styrke kvinners rettigheter med saudiarabiske myndigheter. Utviklingen rundt disse sakene følges tett fra norsk side, la hun til.

Amnesty-bønn

Amnesty International kom mandag med en oppfordring til det internasjonale samfunnet, spesielt land med innflytelse over Saudi-Arabia, som USA, Frankrike og Storbritannia.

De bes om å gjøre som Canada og ta til orde mot regimet i Saudi-Arabia, for å få en slutt på «det drakoniske angrepet på og målrettede undertrykkelsen av menneskerettighetsforsvarere i landet».

- Verden kan ikke fortsette å se en annen vei mens denne ubarmhjertige forfølgelsen av menneskerettighetsforsvarere i Saudi-Arabia fortsetter, sier aksjonsleder for Amnesty i Midtøsten, Samah Hadid.

Foreløpig har ingen store vestlige makter kommet med støtteerklæringer til Canada.

De forente arabiske emirater, Bahrain og palestinske selvstyremyndigheter har derimot gitt sin støtte til Saudi-Arabia, skriver saudiarabisk presse, ifølge NBC.