Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refset Clinton - valgt av Gore

Ortodoks-jødiske Joseph Lieberman blir i dag utpekt til Al Gores visepresidentkandidat i Nashville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den respekterte senatoren var den første demokraten i den amerikanske kongressen som høylytt refset Bill Clintons forhold til Monica Lewinsky. Og han er den første jødiske partner en presidentkandidat har valgt.

Først og fremst styrker han bildet av Gore som en moralsk person og gjør det vanskeligere for republikanerne å bruke Lewinsky-saken mot demokratene i valgkampen. Al Gore trenger et oppsving i valgkampen. En meningsmåling tatt av CNN og USA Today viser at George W. Bush leder med 17 poeng foran Gore etter det republikanske landsmøtet i Philadelphia. Om en uke er det Gore og Liebermans tur til å skaffe seg et oppsving med landsmøtet i Los Angeles.

Joseph I. Lieberman

Alder: 58 år, født 24. februar 1942.
Hjemby: Stamford, Connecticut.
Religion: Jødisk.
Utdanning: Yale College (1964), Yale Law School (1967).
Karriere: To perioder i Senatet for Connecticut, 1970- 80; statsadvokat i Connecticut 1983- 88; i Senatet fra 1988 og har gjenvalg i år.
Familie: Sammen med kona Hadassah har han en datter; og han har en sønn og en datter fra et tidligere ekteskap. Hadassah har en sønn fra tidligere ekteskap.

Selvstendig politiker

Gore har i likhet med Bush valgt en visepresidentkandidat som er eldre, meget respektert og som kan overta presidentembetet. I tillegg er den 58 år gamle juristen en såkalt moderat sentrumsmann. Han er en meget selvstendig politiker og har synspunkter som tangerer enkelte av republikanernes saker.

Han er blant annet for det omdiskuterte rakettskjoldet, støtter muligheten til å bruke offentlige penger i private skoler og er åpen for en viss privatisering av folketrygden.

Sex og vold

Han samarbeider med den meget konservative republikanske senatoren William Bennett i kampen mot det de kaller Hollywoods spekulasjon i sex og vold, men står ellers stødig på demokratiske saker om utdanning og helse. Mange regner med at det vil bli mindre åpenhet mot palestinerne i Midøsten-forhandlingene.

Ifølge meningsmålinger sier 92 prosent av velgerne at religion ikke spiller noen rolle når man velger. Demokraten vet også at antisemittiske grupper i USA uansett ikke ville ha stemt på Al Gore. Lieberman er mannen som skal fiske blant uavhengige velgere, liberale republikanere og lage den rette distansen til Bill Clinton.

Hyllet av Clinton

President Clinton hyllet i går valget av Lieberman, og beskrev sin beske kritiker som en helt spesiell mann og en intelligent og menneskelig politiker.

Som statsadvokat i Connecticut i 70-åra fokuserte Lieberman på forbrukerrettigheter. I Senatet har han kjempet for miljøvern, utdanning, forsvar, og han står på stø demokratisk utenrikspolitisk og økonomisk grunn.

Som ortodoks jøde er lørdag en hellig dag for ham. Hvis Lieberman må på jobb i Washington fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag har han selv sagt at han vil stemme og delta på viktige møter selv om det er sabbat.

STOLT: - Jeg er stolt, sa senator Joseph Liberman, etter at Al Gore hadde valgt ham som sin visepresidentkandidat. Han er den første jødiske partner en amerikansk presidentkandidat har valgt.