Ny regjering

Refset henne for innvandrings­politikken. Nå blir han Sylvis nye vaktbikkje

Flere ganger har Sveinung Rotevatn (V) refset Sylvi Listhaug (Frp). Nå blir hun sjefen hans.

SKAL PASSE PÅ SYLVI: Sveinung Rotevatn (V) blir ny statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp). De to står langt fra hverandre i spørsmål om innvandring. Foto: Eirik Kopperud Edh
SKAL PASSE PÅ SYLVI: Sveinung Rotevatn (V) blir ny statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp). De to står langt fra hverandre i spørsmål om innvandring. Foto: Eirik Kopperud EdhVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir Venstre-profil Sveinung Rotevatn (30) ny statssekretær i Justisdepartementet. Erna Solbergs oppdaterte regjering, denne gang med både Venstre og Frp, kunngjøres offisielt klokka 14.15 i dag.

Rotevatn blir dermed Venstres vaktbikkje i et justisdepartement som nå skal ledes av Sylvi Listhaug (Frp) alene. Listhaug mangler ikke kritikere i Venstre, og Rotevatn har vært blant de tydeligere stemmene mot Listhaugs politikk og retorikk.

Han tilhører den liberale fløyen av det liberale partiet Venstre og har tidligere uttalt at han vil ha åpne grenser og fri innvandring.

Sylvi Listhaugs nye tittel blir justis- og innvandringsminister. Hele justisfeltet er nå på hennes bord. Integreringsdelen av jobben flyttes til Jan Tore Sanner (H), som blir kunnskaps- og integreringsminister.

– Ikke bra

Samarbeidet mellom Rotevatn og Listhaug kan bli en krevende affære: Juristen Rotevatn, som mistet stortingsplassen ved valget i fjor, ytret allerede i 2013 en viss skepsis til at Sylvi Listhaug da ble landets nye landbruksminister:

«Dersom Sylvi Listhaug faktisk blir ny landbruksminister i morgon, kan dette bli svært ... interessant», skrev han på Twitter.

Som innvandrings- og integreringsminister har Listhaug flere ganger sagt at norske verdier er under press, mens Sveinung Rotevatn vil ha seg frabedt en jakt på «norgasme». Blant annet fordi han mener redsel for mangfold aldri har vært en norsk verdi.

Fra Stortinget har Rotevatn blant annet stilt Erna Solberg spørsmål om hun støtter Listhaugs ønske om å føre Europas strengeste innvandringspolitikk.

Tidlig i 2016 sa Rotevatn rett ut at regjeringens innstramninger i innvandringspolitikken «ikke er bra» for det borgerlige samarbeidet.

Barnehijab og dobbelt statsborgerskap

Spørsmål om forbud mot hijab på barn og muligheten for å tillate doble statsborgerskap er saker som deler Listhaug og Rotevatn.

Så seint som 1. august i fjor møttes de to til debatt om barnehijab. Listhaug ønsket et forbud, noe Rotevatn er imot. Dette var like etter Rotevatn beskyldte Listhaug for å somle med å følge opp Stortingets ønske om en redegjørelse rundt innføring av dobbelt statsborgerskap i Norge.

– Det finnes ingen gode motargumenter. Mange land tillater dette. Her mener jeg regjeringen viser mangel på respekt for Stortinget og sine egne landsmøter. Dette er ikke akkurat en omlegging av pensjonssystemet eller en ny Nasjonal transportplan. En ny paragraf i statsborgerskapsloven er det som trengs. Nå må Listhaug få ut fingeren, sa han til VG.

Leder for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, har store forventninger til «vaktbikkja Sveinung»:

- At Rotevatn skal inn i Justisdepartementet, betyr at han skal passe på at forslagene som kommer fra departementet er bedre utredet. Han skal passe på at politikken som føres av Listhaug er mer i tråd med Norges internasjonale forpliktelser og Stortingets ønsker.​

Vafler og Jesus

I en kronikk i samme avis koblet Rotevatn Sylvi Listhaugs advarsel om «svenske tilstander» sammen med Ola Borten Moe (Sp) og Linda Hofstad Helleland (H) påstand om at «norske verdier er under angrep».

Kronikken kom etter Borten Moe og Helleland lot vaffeljernet gå varmt mens fortalte om bekymringen for et stadig mindre kristent Norge. Rotevatn omtalte både Borten Moe og Helleland som «dei to populistene *kremt* politikarane».

Og da Sylvi Listhaug i sommer sa at menneskerettighetene utfordrer muligheten for å ivareta sikkerheten til norske borgere, beskyldte Rotevatn henne for å drive valgkamp:

– Dette valgkamputspillet ble formidlet med store bokstaver med mål om å nå egne velgere, men det ligger ingen realitet i at dette blir gjennomført, sa Rotevatn til Dagsavisen.

Verken Rotevatn eller Sylvi Listhaug har besvart Dagbladets henvendelser i denne saken. Rotevatn tiltrer offisielt i sin nye jobb klokka 14.15 i dag.