Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refset i internt forum: - Hun klorer seg fast

I dagene før sjokkavgang, økte det interne presset på Trine Skei Grande. - Forstemmende, uverdig og veldig trist.

Trine Skei Grande gikk i dag av som Venstre-leder.

Dagbladet er kjent med at presset mot henne internt i partiet har vært stort de siste dagene. Venstre-lederen er blant annet beskyldt for å stå bak et kupp, og for å drive en udemokratisk prosess som sender Venstre over stupet.

Mye av kritikken har kommet i en intern Facebook-gruppe for Venstre-medlemmer som Dagbladet har fått tilgang til.

- Når nær sagt alle peker på nye koster, spesielt leder og ledelse, så blir jeg noe så sjeldent som irritert når dette så åpenlyst blir kuppet, skriver en lokalpolitiker i gruppa med klar adresse til Skei Grande.

- «Valgkomiteen som ikke hadde noe valg». Ny bok i den politiske thriller-serien om Venstre, skriver en annen.

LÅNT TID: Flere av Grandes egne partifeller har vært provosert etter valgkomiteens innstilling.
LÅNT TID: Flere av Grandes egne partifeller har vært provosert etter valgkomiteens innstilling. Vis mer

- Uverdig

Et tredje Venstre-medlem gir norsk presse ros for å avdekke en «prosess som er i ferd med å dytte Venstre farlig nært, ja kanskje helt utfor stupet».

- Forstemmende, uverdig og fremfor alt fryktelig trist, oppsummerer vedkommende.

Det er den mye omtalte enigheten mellom Grande, Rotevatn og Raja, da hun tok de to rivalene inn i regjering i januar, som provoserer Venstre-medlemmene.

Omstridt avtale

I bytte mot statsrådspost skal Grande ha fått Rotevatn og Raja med på at «det beste for partiet» var at hun fortsatte som leder. Rotevatn og Raja skulle i praksis trekke sitt lederkandidatur i samtaler med valgkomiteen, og slik slå ring om Grande.

Dermed ville Grande fortsette som leder, selv om flertallet i valgkomiteen ønsket en annen leder. I et intervju med VG i dag sier Grande at hun ville trekke seg dersom valgkomiteen fant en samlende kandidat.

- Hvis de klarte å finne en kandidat de var enige om, så ville jeg trekke meg når som helst. Helt til forrige onsdag, siste kvelden valgkomiteen var i arbeid, sa jeg til komiteen: Hvis dere ringer meg og sier at dere er enige om en lederkandidat, da skal jeg trekke meg, forklarer hun.

- Lånt tid

Mange i Venstre virker til å ha et annet inntrykk av prosessen, hvor Skei Grande beskyldes for udemokratisk virke.

- Det virker som om valgkomiteen er blitt bundet på hender og føtter og i realiteten ikke lenger har hatt noe valg i det hele tatt, skriver en Venstre-politiker i gruppa.

- TSG sitter på lånt tid uansett, selv om hun klorer seg fast til takgrinda. Det varer ikke lenge, skriver en annen.

BUNDET: Kritikken mot partilederen har vært hard.
BUNDET: Kritikken mot partilederen har vært hard. Vis mer

Raja reagerte

Abid Raja, som er innstilt som nestleder i partiet, er blant dem som i dag tok Skei Grande i forsvar.

- Jeg synes det er veldig trist og vemodig. Samtidig har jeg stor forståelse for at det på ett tidspunkt er nok. Det har vært et enormt press på Trine i lang tid, særlig etter at valgkomiteen kom med sin innstilling, sier Raja.

Også fylkespolitikere tar Skei Grande i forsvar i møte med lekkasjer og internt press.

- Spillet og lekkasjene for å presse henne ut har vært uverdig, og tjener ikke partiet, sier Trond Åm, i Trøndelag Venstre til Dagbladet.

- Drama og splid

Han satt i valgkomiteen som innstilte på Grande som leder.

Arjo van Genderen, leder i Viken Venstre, støtter opp om utspillet fra Trond Åm i Trondheim.

- Jeg er veldig enig med Trond. Det har ikke bare vært lekkasjer, det har vært komplette pakker med påstander som har klart vært ment å skape drama og splid. At det tas for god fisk, er merkverdig, sier han til Dagbladet.

- Hadde jeg visst hvem som sto bak lekkasjene, så hadde jeg outet dem og bedt dem å droppe alle sine verv. Så sint er jeg. Men mest forferdelig lei meg.

Hele Norges coronakart