Refset politiet

HAUGESUND(Dagbladet): Rettsforhandlingene i går åpnet med den svenske psykologiprofessoren Hans Lennart Sjöberg som tok et kraftig oppgjør med politipsykiater Ulf Åsgård. Også rettspsykiaterne Berthold Grünfeld og Kjell Noreik kritiserte KRIPOS for deres avhørsmetoder i Birgitte-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åsgård, som jobber for Rikskriminalen i Stockholm, har utarbeidet en gjerningsmannsprofil for Birgitte-etterforskerne. I retten i forrige uke konkluderte den svenske politipsykiateren med at det trolig var fetteren som hadde drept Birgitte.

Til det verste

- Jeg synes svært lite om Åsgårds arbeid og konklusjoner, for å uttrykke meg diplomatisk, sa Sjöberg i retten i går. Sjöberg mente at politiets framgangsmåte i denne saken var under enhver kritikk.

- Åsgårds rapport er svært konstruerende. Den bygger opp om en teori, og skal for enhver pris få alle detaljer til å passe inn i mønsteret. Alt blir tolket til det verste, sa Sjöberg. Den svenske professoren var overbevist om at fetteren hadde blitt utsatt for et press i avhørene, og han mente dette kunne gi seg utslag i form av et falskt minne, som seinere ble til en falsk tilståelse.

- Det faktum at fetteren forklarer at han ser drapet i fugleperspektiv og ikke gjennom egne øyne, støtter teorien om et falskt minne, framholdt psykologiprofessoren. Han pekte på at fetteren i begynnelsen av avhørene ble rådet til å skrive såkalte filmmanus i notatboka. Her skulle han beskrive på ulike måter hvordan drapshandlingen hadde blitt innledet og seinere avsluttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer