Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Refset politiet

HAUGESUND(Dagbladet): Rettsforhandlingene i går åpnet med den svenske psykologiprofessoren Hans Lennart Sjöberg som tok et kraftig oppgjør med politipsykiater Ulf Åsgård. Også rettspsykiaterne Berthold Grünfeld og Kjell Noreik kritiserte KRIPOS for deres avhørsmetoder i Birgitte-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åsgård, som jobber for Rikskriminalen i Stockholm, har utarbeidet en gjerningsmannsprofil for Birgitte-etterforskerne. I retten i forrige uke konkluderte den svenske politipsykiateren med at det trolig var fetteren som hadde drept Birgitte.

Til det verste

- Jeg synes svært lite om Åsgårds arbeid og konklusjoner, for å uttrykke meg diplomatisk, sa Sjöberg i retten i går. Sjöberg mente at politiets framgangsmåte i denne saken var under enhver kritikk.

- Åsgårds rapport er svært konstruerende. Den bygger opp om en teori, og skal for enhver pris få alle detaljer til å passe inn i mønsteret. Alt blir tolket til det verste, sa Sjöberg. Den svenske professoren var overbevist om at fetteren hadde blitt utsatt for et press i avhørene, og han mente dette kunne gi seg utslag i form av et falskt minne, som seinere ble til en falsk tilståelse.

- Det faktum at fetteren forklarer at han ser drapet i fugleperspektiv og ikke gjennom egne øyne, støtter teorien om et falskt minne, framholdt psykologiprofessoren.
Han pekte på at fetteren i begynnelsen av avhørene ble rådet til å skrive såkalte filmmanus i notatboka. Her skulle han beskrive på ulike måter hvordan drapshandlingen hadde blitt innledet og seinere avsluttet.

- Jeg oppfatter avhørssituasjonen som sterkt suggererende, sa Sjöberg. Han var ikke i tvil om at en slik situasjon kunne frambringe en falsk tilståelse.

Kritiske

Også rettspsykiaterne Berthold Grünfeld og Kjell Noreik var kritiske til politiets avhørsmetoder. Spesielt reagerte de to erfarne professorene på hvor lenge de enkelte avhørene varte.

Men de refset indirekte også Ulf Åsgård for å trekke forhastede konklusjoner.

- Vi fant ingen grunn til å trekke noen konklusjoner på bakgrunn av et uhell med varmt vann, og to aggressive episoder, sa Noreik i retten. Det gjorde derimot Åsgård. Han mente det var grunnlag for en utredning og at fetteren kunne ha såkalt pervertert aggresjon.

Rettspsykiaterne tegnet et helt annet bilde av fetteren. Han ble framstilt som intelligent, ambisiøs og ærgjerrig. Blotteepisodene og anmeldelsen om beføling av jenter i Karmøyhallen la de ikke stor vekt på.

- Vi konkluderte med at han er en rimelig vanlig ung mann, som havnet i en rimelig unaturlig situasjon. Han har ikke mangelfullt utviklede sjelsevner eller varig svekkede sjelsevner, sa Grünfeld.

De to sakkyndige avskrev ikke den svenske psykologiprofessoren Sjöbergs inntrykk av at fetteren kan ha fått et falskt minne. Og at fortrengingsmekanismene er usikre.

Hele Norges coronakart