Refusjonsordningen til sjøfolk blir nesten halvert

Med 62 mot 44 stemmer vedtok Stortinget i dag å redusere refusjonsordningen til sjøfolk. I dag gir ordningen rederiene tilbake 20 prosent av lønnskostnadene. Etter dagens vedtak vil de bare få tilbake 12 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget som ble vedtatt ble fremmet av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Høyre og Fremskrittspartiet stemte for forslaget etter at deres eget forslag om å videreføre ordningen på dagens nivå var falt. Arbeiderpartiet stemte for sitt eget forslag om at hele refusjonsordningen burde avskaffes.

Løftebrudd

Høyre og Frp anklaget i debatten regjeringspartiene for løftebrudd fordi de i valgkampen gikk inn for å opprettholde ordningen med 20 prosent.

Ap satte refusjonsordningen og skattelettelsene til rederiene opp mot hverandre.

- Vi ville fortsatt ha støttet ordningen dersom flertallet i denne sal ikke hadde gitt rederiene en gigantisk skattelette, sa partiets hovedtaler Oddbjørg A. Starrfelt i debatten.

Hun sa også at Ap er beredt til å støtte ordningen på nytt etter en totalvurdering av næringens rammevilkår, og der skatteregimet for rederiene blir endret.

Refusjonsordningen av lønnsutgiftene for norske sjøfolk omfatter nå vel 10 000 mot ca 7000 da ordningen ble innført for fire år siden.

(NTB)