Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regatta Canaria

I stedet for å stanse immigrantene med patruljebåter og satellitter, bør man kanskje gi dem mulighet til å satse på ei framtid i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REISEN FRA AFRIKA til Europa blir stadig lengre og farligere for den som ikke har reisedokumentene i orden. Kortest er avstanden over Gibraltarstredet, knappe 14 kilometer, men da må du gjennom Sahara først. Det er heller ikke mange milene fra Vest-Sahara til Fuerteventura, men i fjor bestemte Marokko seg for å blokkere «avgangene» fra det okkuperte Vest-Sahara og nå tar turen ei uke, fra Senegal. Det er ingen behagelig reise. En «cayuco» har gjerne plass til åtti når den fylles til randen og de fleste som ankommer Kanariøyene er dehydrerte, ofte traumatiserte og mange kollapser straks de får fast grunn under føttene.

AUGUST HAR VÆRT rekordenes måned på Kanariøyene. Aldri før har så mange immigranter kommet med overfylte trebåter fra Afrika. Nærmere 6000 har overlevd turen i august, flere enn i hele fjor. Og det fortsetter i september: lørdag og søndag ble det satt ny todagersrekord - 1433.Mottakerapparatet på Kanariøyene er sprengt og spanske myndigheter mener EU bør ta en del av byrden. EU-kommisjonen er enig, men unionen kverner sakte og Spania er langt fra fornøyde med de andre landenes innsatsvilje. Avtaler er underskrevet med Mauritania og Senegal om kystpatruljering og EU har sendt et par militærbåter og helikoptre, men tiltakene er for pinglete til å ha noen synlig effekt.

REGIONSPRESIDENT Adán Martín på Kanariøyene sier til den spanske avisa El Mundo at sjøveien mellom Senegal og Kanariøyene allerede er «en elv av cayucos». Han tar til orde for at Spania tillater mer legal innvandring fra Afrika og mener det bør fastsettes innvandringskvoter, i bytte mot at land som Mauritania, Senegal og Gambia tar ansvar for å stanse den endeløse, livsfarlige regattaen.Italia og Frankrikes statsministere ble fredag enige om viktigheten av å sette i gang utviklingsprosjekter i Afrika for å bremse utvandringen til Europa. Romano Prodi mener Europa trenger radikale forandringer i sin innvandringspolitikk, mens Dominique de Villepin snakket om «små prosjekter som gjør det mulig å beholde arbeidskraften i Afrika og gi folk framtidsutsikter». Og selvsagt er det mye som kan gjøres, enten det handler om investeringer i lokalt næringsliv, miljøtiltak eller turisme, for ikke snakke om «hjerneflukten» fra afrikanske land. Men mye mer burde vært gjort for lenge siden.

OVER TJUE TUSEN immigranter, de fleste fra land sør for Sahara, har ankommet Kanariøyene hittil i år, fire ganger så mange som i hele fjor. 10 000 ankom italienske Lampedusa første halvår og mange tusen kommer inn i Europa via Hellas og Balkan.Spanias innenriksminister, Alfredo Rerez Rubalcaba, påpekte i den spanske nasjonalforsamlingen at strømmen av immigranter er en konsekvens av globaliseringen og «et fredelig opprør mot fattigdom». Dette fredelige opprøret resulterer i hundrevis av døde - 550 så langt i år, anslår kanariske myndigheter, men tallet kan være langt styggere.