Regi:

I god tid før Finn A. Hvistendahl ble sparket ut av DnB tirsdag 5. mai i år, tok styremedlem, tidligere Ap-topp Ingjald Ørbeck Sørheim, kontakt med informasjonsagenten Tor Mikkel Wara. Også bankens tillitsvalgte fikk Waras eksklusive råd. Sammen med deler av styret utmeislet Wara en detaljert strategi for å kvitte seg med DnB-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I strategien inngikk lekkasjer til media slik at styret, og ikke Hvistendal, fikk støtte i opinionen.

Det var advokat og tidligere Ap-topp Ingjald Ørbeck Sørheim som sørget for å hente inn informasjonsagenten etter at et samlet styre hadde bestemt seg for å kaste toppsjefen.
En av dem som ivret sterkest for et lederskifte, var statens representant i representantskapet, administrerende direktør Jan Willy Hopland i Statens Bankinvesteringsfond.

Også de ansattes representant i styret ønsket å bli kvitt Hvistendahl. Sørheim formidlet kontakt slik at DnBs hovedtillitsvalgte, Per Hoffmann, også kunne nyte godt av Waras råd.

Wara vet at det er viktig å ha de ansatte på lag. Styret betalte Waras honorar.

- Vi var opptatt av at en utenforstående kunne forberede oss på hvilke spørsmål vi kunne bli møtt med fra pressen, sier hovedtillitsvalgt og styremedlem Per Hoffmann.
Etter det Dagbladet forstår var bare deler av styret informert om Waras rolle. Også Hopland bekrefter overfor Dagbladet at han var informert, men han vil ikke si noe om når.

Dårlig erfaring

De dårlige erfaringene styreformann Gerhard Heiberg gjorde da han i 1996 fikk avsatt konsernsjef Tom Ruud i Aker, førte til at han denne gangen søkte profesjonell hjelp. I 1996 måtte Heiberg sjøl gå av som styreformann etter Tom Ruuds avgang. Den sjansen tok han ikke nå.

Dermed fikk Tor Mikkel Wara nok en av landets mektige næringslivsledere på sin kundeliste.
Etter det Dagbladet forstår, ønsket ikke styret å bruke informasjonsdirektør Jarl Veggan i dette arbeidet ettersom han var for nært knyttet til Hvistendahl. Frykten var at Hvistendahl ikke ville gå «frivillig».

Også juridisk direktør Pål Sveinson ble holdt utenfor - av samme grunn. Sveinson har i dag sagt opp sin stilling i banken.

Påskudd

Finn Hvistendahl var uangripelig. Han gjorde ingen ting direkte galt, og derfor var han en vanskelig mann å bli kvitt, forteller informerte kilder til Dagbladet. Men på representantskapsmøtet den 2. april i år fikk Hvistendahls motstandere et godt kort, som en informasjonsrådgiver av Waras format vet å benytte seg av:

Under representantskapsmøtet ga DnB-sjefen uttrykk for at et lønnshopp på 250000 kroner var i snaueste laget i og med at han tidligere var blitt lovet mer.

Denne episoden ble ikke offentlig kjent før dagen etter Hvistendahls avgang. Det var neppe en tilfeldighet. VG bragte da et eksklusivt referat fra bankens representantskapsmøte under tittelen «DnB-sjefen sparket, sutret over lønnstillegg på 250000 kroner».
Heyerdahl fikk en passelig mengde honnørord med seg på veien ut.

Samtidig slapp man ut noen velrettede lekkasjer for å redusere hans troverdighet.

Den tidligere konsernsjefen opplevde dette som bevisst skittkasting. På informasjonsagentenes fagspråk kalles dette å kaste «shitbags».

Verken Wara, Hvistendahl eller Sørheim vil kommentere saken. Det har heller ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Gerhard Heiberg.