- Regimet bak ambassadeangrepet

SV-politiker fra Syria mener myndighetene har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingenting kan skje i Damaskus uten at myndighetene godtar det. De har full kontroll og styrer alt, sier medlem av Stavanger bystyre, Mohammad Jaman til Dagbladet.no.

Jaman representerer SV i bystyret. Han kommer fra Syria, og besøkte sist landet for to år siden. SV-politikeren er også aktiv i en organisasjon av syriske kurdere, Yekiti, og sterkt kritisk til det udemokratiske regimet i hjemlandet.

Han mener det er helt umulig å demonstrere i hovedstaden Damaskus hvis ikke myndighetene godtar det. Derfor tror han ikke et øyeblikk på at demonstrasjonen var spontant eller at man forsøkte å hindre angrepene på Norges og Danmarks ambassader.

Jaman mener bakgrunnen er det sterke presset regimet er kommet under det siste året. Syrias ledelse mistenkes for flere drap på topp-politikere i nabolandet Libanon, der folkelige protester og internasjonalt press tvang syrerne til å trekke ut sine styrker i fjor.

Den interne motstanden mot diktaturet i Syria blir også stadig sterkere, mener SV-politikeren. Nettopp derfor tror han myndighetene ønsker å spisse konflikten med vestlige land for å avlede oppmerksomheten og styrke seg selv.

- Vi må ikke være naive, sier han.