Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ferieparadiset Maldivene i krise

- Regimet er i dødsspiralen

Demonstrantene på Maldivene nekter å gi seg før en rekke politikere er løslatt. Bare det siste døgnet har nær 150 personer blitt arrestert.

INGEN IDYLL I HOVEDSTADEN: I Maldivenes hovedstad Malé har det i seks uker foregått demonstrasjoner mot den sittende presidenten. Foto: NTB scanpix
INGEN IDYLL I HOVEDSTADEN: I Maldivenes hovedstad Malé har det i seks uker foregått demonstrasjoner mot den sittende presidenten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden uroen på Maldivene startet 1. februar, har det vært fullt kaos i landet. Bare det siste døgnet har nær 150 demonstranter blitt arrestert, skriver Reuters.

Opposisjonen i landet mener at regimet er i «dødsspiralen», og de nekter å gi seg med demonstrasjonene, til tross for massearrestasjoner og politiets bruk av tåregass, skriver Maldives Independent.

Stiller krav

Uroen startet da presidenten i landet, Yameen Abdul Gayoom, lot være å følge høyesteretts ordre om å løslate ni politiske fanger. To høyesterettsdommere ble pågrepet, samt landets ekspresident Maumoon Abdul Gayoom, som er presidentens egen halvbror.

SPANDABEL: Alle ansatte i Evolve MMA ble påspandert femstjerners hotell og ferieopphold på Maldivene. Video: Evolve Vis mer

Det at presidenten så vekk fra høyesteretts ordre førte kaos i landet - og bare fire dager seinere, 5. februar, ble det innført unntakstilstand. Folk har siden demonstrert mot den sittende presidenten.

Tusenvis av demonstranter fylte gatene i hovedstaden Malé fredag kveld, som skal ha vært den største så langt. Ifølge Maldives Independent nekter demonstrantene å gi seg før presidenten møter deres krav.

- Det vi stadig krever av Yameen er at han håndhever høyesteretts ordre fra 1. februar om å frigjøre politiske fanger, la parlamentsmedlemmer få bli i parlamentet, frigjøre de arresterte dommerne, gå tilbake til grunnloven, også snakk med oss. Inntil dette er gjort, fortsetter vi protestene våre, sier Hassan Latheef, lederen av Maldivenes demokratiske parti (MDP), til avisa.

DEMONSTRASJONER: I hovedstanden Malé på Maldivene er ferieidyllen brutt. I seks uker har det vært unntakstilstand i landet. Foto: NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: I hovedstanden Malé på Maldivene er ferieidyllen brutt. I seks uker har det vært unntakstilstand i landet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I en dødsspiral

Lørdag kveld var det nye demonstrasjoner i hovedstadens gater. På forhånd oppfordret Latheef folk til å møte opp i gatene.

- Yameens regime er inn i dødsspiralen. Det er bare et spørsmål om tid før han blir fjernet og at demokratiet, konstitusjonell orden og rettsstaten kan gjenopprettes. Maldivere vil fortsette å protestere mot dette regimet, sier Latheef i en pressemelding lørdag.

I pressemeldingen opplyser partiet at de har flere sentrale politikere som er fengslet som de krever løslatt.

Også et annet opposisjonsparti, Adhaalath, stiller seg bak demonstrasjonene mot den sittende presidenten.

- Vi feirer at folk ikke trakk seg (fra demonstrasjonene) selv om de ble slått av batonger, selv om det regnet tåregass på dem, og selv om nesten 200 personer ble arrestert i små celler, sier Ali Nazeer, fra partiet Adhaalath til Maldives Independent.

KREVER LØSLATELSE: Demonstranter krever at tidligere president Maumoon Abdul Gayoom løslates. I tillegg krever de at en rekke politikere fra opposisjonen løslates. Foto: NTB scanpix
KREVER LØSLATELSE: Demonstranter krever at tidligere president Maumoon Abdul Gayoom løslates. I tillegg krever de at en rekke politikere fra opposisjonen løslates. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tåregass og skjold

Unntakstilstanden skulle i utgangspunktet bare vare i 15 dager, men har stadig blitt utvidet. Nå er den satt til å vare til 22. mars. Ifølge Reuters har ikke presidenten tenkt å utvide denne datoen ytterligere.

Som følge av opptøyene i landet har utenriksdepartementet endret reiserådene for landet, og oppfordrer norske reisende til å «vise aktsomhet ved reiser til eller oppholde i Malé».

En talsmann for politiet på Maldivene opplyser til Reuters at de har pågrepet 139 personer fredag og lørdag. Ifølge Maldives Independent skal det være snakk om flere. Blant dem som skal være pågrepet, er tre journalister fra TV-stasjonen Jaajje TV. De er mistenkt for å ha vært involvert i en YouTube-video som viste maskerte menn i politiuniform som sa at de vurderte å bli med i demonstrasjonene mot regjeringen.

Massearrestasjonene kommer om lag ei uke etter at regjeringen innførte totalforbud mot demonstrasjoner. Forbudet skal ha kommet i frykt for at de forsøker å styrte landets regjering.

Demonstrasjonene i hovedstaden er harde og mange har blitt skadde. Vitner sier til Reuters at politimenn er utstyrt med skjold, våpen, pepperspray og tåregass.

Amnesty International reagerer på hvordan landets regjering har håndtert demonstrasjonene. De sier at de arresterte demonstrantene bare «har brukt ytringsfriheten sin».

- Det må løses umiddelbart og betingelsesløst, sier Omar Waraich, visedirektør i Amnesty Sør-Asia i en uttalelse, skriver Reuters.

Fordømmer demonstrasjonene

Regjeringen sendte tidligere denne uka ut en pressemelding der de fordømmer demonstrasjonene og en rekke angrep mot politiet. De skriver videre at politiet har tatt en mengde beslag i blant annet jernstenger som angivelig skal tilhøre demonstrantene. Politiet hevder at de hadde blitt brukt under kommende demonstrasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!