Våpenhvilke i Syria

Regimet og opprørerne i Syria har undertegnet våpenhvile

Instiller alle militære operasjoner fra midnatt natt til fredag. 

EVAKUERES: Dette bildet tatt i Aleppo, Syria 18. desember viser syrere som venter på å bli evakuert fra den østlige delen av byen. Fra midnatt gjelder våpenhvilen i Syria. Foto: Ebu Eymen / Anadolu Agency / NTB Scanpix
EVAKUERES: Dette bildet tatt i Aleppo, Syria 18. desember viser syrere som venter på å bli evakuert fra den østlige delen av byen. Fra midnatt gjelder våpenhvilen i Syria. Foto: Ebu Eymen / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regimet og opprørerne i Syria har undertegnet en avtale om våpenhvile og er enige om å innlede fredsforhandlinger.

Det syriske forsvaret og opprørerne bekrefter at de innstiller alle militære operasjoner fra midnatt natt til fredag.

- Russland og Tyrkia skal fungere som garantister for avtalen om våpenhvile, sier Russlands president Vladimir Putin, ifølge NTB.

Ifølge Putin vil våpenhvilen bli fulgt opp av fredssamtaler mellom regjeringen til president Bashar al-Assad og den syriske opposisjonen i Asana Kasakhstan.

Våpenhvilen omfatter ikke den ytterliggående islamistgruppa IS eller Jabhat Fatah al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaeda, ifølge det syriske nyhetsbyrået Sana.

Parallelle samtaler

Tidligere på dagen sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu at Tyrkia og Russland legger opp til en våpenhvile i Syria innen nyttår.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu meldte onsdag at våpenhvilen ville tre i kraft allerede ved midnatt torsdag.

RØYK: Desperasjon og frykt preger Deraa i Syria, etter at en missilangrep slo til mot en bygning i helga. Reuters kan ikke verifisere hvem som står bak angrepet. Video: Reuters Vis mer

Cavusoglu har varslet politiske samtaler mellom Syrias president Bashar al-Assad og opposisjonen i Kasakhstan om våpenhvilen blir vellykket.

Han har også understreket at slike forhandlinger ikke skal konkurrere med fredssamtalene i Genève som pågår med ujevne mellomrom.