«Regimet vil bestå. USA har tapt»

Iran mener Assad har vunnet. Nå får de støtte fra vestlige analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iran og president Bashar al-Assad har vunnet krigen i Syria, melder høyt betrodde iranske embetsmenn til den britiske avisa The Guardian.

Siden borgerkrigen startet for tre år siden, har minst 130 000 mennesker blitt drept, og seks millioner flyktninger har rømt fra sine hjem.

Den USA-ledete kampanjen for å støtte opposisjonens forsøk på å velte regimet i Syria har feilet, forteller embetsmennene.

Opprørerne trekker seg ut Den britiske avisa har gjort en rekke intervjuer med toppfolk blant embetsmenn som former iransk utenrikspolitikk. De mener vestens strategi i Syria har slått tilbake på dem selv, da den vestlige støtten har ført til at radikale islamister har fått fotfeste i Syria. Det har skapt kaos,og bidratt til at president Assad stadig vinner mer terreng.

I går meldte NTB at over 100.000 mennesker har flyktet fra provinsen Deir al-Zor, øst i Syria, etter at det har brutt ut intense kamper mellom de ulike opprørsgruppene. Nå har den ekstreme, islamistiske gruppen Den islamske staten i Syria og Levanten (ISIL) tatt over området.

I forrige uke trakk opprørerne seg ut av den syriske byen Homs, etter at de fikk tilbud om fritt leide. Nå mener også vestlige kommentatorer at Assad ser ut til å vinne.

- Sterkere enn noensinne «Etter tre år med krig for å styrte Assad er presidenten sterkere enn noen gang tidligere (...) Støttet av hans allierte, og med en voksende desperasjon blant opprørerne, presser Assad på med en plan om å bli gjenvalgt for en ny syvårsperiode denne sommeren», skriver Washington Post.

3. juni skal det holdes presidentvalg i de Assad-kontrollerte områdene.

«Vi har vunnet i Syria», sier Aleddin Borujerdi til The Guardian. Han er leder for komiteen for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk i det iranske parlamentet.

«Regimet vil bestå. USA har tapt», sier han. Han sier den sunnimuslimske støtten til ekstreme opprørsgrupper nå er det største truslene mot det syriske regimet. Men etter hvert vil de europeiske islamistene som har reist til Syria bli en større trussel for Europa, mener Borujerdi.

- Hva var alternativet? Amir Mohebbian, en betrodd iransk strategiker og regjeringsrådgiver, sier til The Guardian «at de vant krigen i Syria lett. USA forstår ikke Syria. Amerikanerne ville erstatte Assad, men hva var alternativet? Alt de har gjort har vært å inspirere ekstremister og gjort grensen utrygg», sier han. Han anerkjenner at Syria trenger forandring, men mener den bør skje gradvis for å unngå kaos.

The Guardian skriver at vestlige analytikere nå mener krigen i Syria har blitt en stedfortrederkrig, hvor de sunniarabiske landene, som Saudi Arabia, slåss med sjiamuslimske Iran om innflytelse i regionen. I tillegg har Assad fått full støtte av Russland, som har forsynt regimet med våpen i løpet av borgerkrigen, skriver The Guardian.

Den russiske ambassadøren sa til den libanesiske avisa Al-Akhbar sist uke at det syriske regimet gjør store framskritt. Russland har i tillegg lykkes i å blokkere alle FN-resolusjoner mot regimet, sier ambassadøren.

KRIGENS OFRE: Siden borgerkrigen startet for tre år siden, har minst 130 000 mennesker blitt drept og seks millioner flyktninger har rømt fra sine hjem. Her er barn som har blitt bombet av Assad-lojale styrker i Hellok-provinsen i Aleppo. Foto: REUTERS/JALAL AL-MAMO/NTB SCANPIX
KRIGENS OFRE: Siden borgerkrigen startet for tre år siden, har minst 130 000 mennesker blitt drept og seks millioner flyktninger har rømt fra sine hjem. Her er barn som har blitt bombet av Assad-lojale styrker i Hellok-provinsen i Aleppo. Foto: REUTERS/JALAL AL-MAMO/NTB SCANPIX Vis mer

«Krigens vind kan ikke lenger snu», sier ambassadøren.

STIGENDE DESPERASJON: «Etter tre år med krig for å styrte Assad er presidenten sterkere enn noen gang tidligere (...) Støttet av hans allierte og med en voksende desperasjon blant opprørerne presser Assad på med en plan om å bli gjenvalgt for en ny syvårsperiode denne sommeren», skriver Washington Post. Her har opprørene blitt truffet av en av Assads mange bomber. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
STIGENDE DESPERASJON: «Etter tre år med krig for å styrte Assad er presidenten sterkere enn noen gang tidligere (...) Støttet av hans allierte og med en voksende desperasjon blant opprørerne presser Assad på med en plan om å bli gjenvalgt for en ny syvårsperiode denne sommeren», skriver Washington Post. Her har opprørene blitt truffet av en av Assads mange bomber. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer