Coronavaksine

Regine Marice (23) vil ikke vaksineres

- En heksejakt, sier tromsøværingen Regine Marice Andreassen om behandlingen av uvaksinerte i pandemien. 23-åringen er klinkende klar på at hun ikke skal coronavaksineres. FHI ber henne tenke seg om en gang til.

TAKKER NEI: Regine Marice Andreassen (23) fra Tromsø vil ikke vaksineres mot covid-19. Hun etterlyser en mer åpen debatt om valget om å vaksineres. Foto: Maria Landgaard
TAKKER NEI: Regine Marice Andreassen (23) fra Tromsø vil ikke vaksineres mot covid-19. Hun etterlyser en mer åpen debatt om valget om å vaksineres. Foto: Maria Landgaard Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

- Jeg er ikke vaksinemotstander og kjenner flere fullvaksinerte. Det er kjempebra for dem å ta vaksine hvis de føler at det er rett. Men jeg føler at jeg må ta ansvar for min kropp og høre på meg selv, sier Regine Marice Andreassen (23) fra Tromsø til Dagbladet.

23-åringen er en del av FHIs statistikk over de som ikke er vaksinert i Norge. Instituttet anslår - basert på egne meningsmålinger annenhver uke - at to prosent av befolkningen ikke vil vaksinere seg, og to prosent er usikre.

Ubekymret for smitte

Andreassen sier til Dagbladet at hun har lest seg opp på vaksinene mot covid-19, men bestemt seg for å takke nei.

- Det er på en måte en frivillig tvang til å ta vaksinen, men du kan fortsatt bli smittet, smitte andre og bli syk. Da tenker jeg «hva er vitsen?», sier Andreassen.

- Er du bekymret for smitte?

- Nei, ikke egentlig. Det er fordi jeg er ung og frisk og rask. Jeg er ikke redd, sier 23-åringen, og legger til at hun kjenner mange som har blitt smittet, men som har opplevd at sykdomsforløpet liknet influensa.

VAKSINERING: En sykepleier fra Bærum kommune fyller en sprøyte med Pfizer-vaksine mot coronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum i feburar. Foto: Heiko Junge / NTB
VAKSINERING: En sykepleier fra Bærum kommune fyller en sprøyte med Pfizer-vaksine mot coronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum i feburar. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

4 163 887 personer er vaksinert med første dose av coronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 3 655 394 personer har fått andre dose. 90,8 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått første dose, mens 85 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

- Millioner av mennesker har tatt vaksinen, blir du ikke beroliget av det?

- Det jeg tenker er at alle må ha sin egen mening, og som jeg sa i sted: Det er tipp topp hvis du vil ta vaksinen, men jeg har ikke lyst til det, sier hun.

Andreassen sier at det kan bli aktuelt å ta vaksinen på et seinere tidspunkt, når kunnskapen om seinvirkninger er bedre. Hvis hun på nåværende tidspunkt måtte velge mellom vaksine og covid-19-smitte, ville hun valgt å bli smittet, forteller hun.

- Jeg er ikke motstander av vaksiner, jeg er nylig fullvaksinert mot HPV. Det har ingenting med vaksiner å gjøre. Det har med at jeg ikke ser at vaksineeffekten gjør det verdt det for meg å ta den, sier hun.

FHI: Kan få skikkelig sykdom

FHI-overlege Preben Aavitsland sier til Dagbladet at 96 prosent av befolkningen enten er vaksinert eller planlegger å vaksinere seg. Helsemyndighetene har lenge hatt en ambisjon om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen i Norge.

- Vi ser at antallet vaksinerte øker uke for uke. Så får vi se hvor høyt vi når til slutt, sier han.

- Hva slags oppfordring har dere til de som ikke ønsker å ta vaksinen?

- Vi oppfordrer dem til å tenke over saken en gang til og gjerne snakke med fastlegen eller andre fagfolk eller lese på FHIs hjemmeside. Det er frivillig å vaksinere seg. Det er et tilbud det er lov å takke nei til, men vi anbefaler det, for deres egen skyld, sier han.

FHI-OVERLEGE: Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FHI-OVERLEGE: Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Aavitsland sier at en uvaksinert 23-åring må regne med å bli smittet av coronavirus før eller seinere - kanskje i vinter, kanskje neste år.

- Spørsmålet da er om det er bedre å møte viruset med et immunforsvar som har øvd seg på vaksinen eller med et immunforsvar som aldri har sett noe som likner på coronaviruset, sier han, og legger til:

- Er de vaksinert, vil de sannsynligvis knapt merke det når de støter på viruset første gang. Er de uvaksinert, kan de få en skikkelig sykdom noen dager og de kan smitte andre, men det er veldig lav risiko for alvorlig forløp med sykehusinnleggelse, sier Aavitsland.

- Heksejakt

Andreassen forteller at hun har fått mange reaksjoner om vaksinestandpunktet sitt etter at hun sto fram i Nordlys.

- Det ha vært mye hysteri i kommentarfelt. Jeg har blitt oppringt fra folk jeg ikke kjenner og fått meldinger fra folk på Facebook som sier at de har samme synspunkt som meg, men at de har opplevd å nærmest bli presset av arbeidsplassen, familie og venner til å ta vaksinen. Jeg tenker at det er vår kropp, og vi har rett til å bestemme selv hva vi vil putte i oss, sier hun.

23-åringen understreker at hun ikke prøver å tvinge meningene sine på andre, men at hun ønsker mer åpenhet rundt alle synspunkter i vaksinedebatten, forteller hun.

- Opplever du at det er et press til å ta vaksinen?

- Jeg føler at det er skikkelig heksejakt på de som ikke vil ta vaksinen. Jeg kjenner flere som lyver og sier at de har tenkt til å ta den eller har gjort det fordi det er så mye hysteri. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig å holde fokus på deg og ditt. De fleste i befolkningen er uansett vaksinert og de i risikogruppen er vaksinert. At 10 prosent ikke vil ta vaksinen, har ikke så mye å si, mener 23-åringen.

På spørsmål om hun har noen i familien eller nære relasjoner som er i risikogruppen, svarer hun:

- Ikke dem jeg har nært meg. Vi bor jo litt spredt i distriktet. Men jeg tar alle forholdsregler hvis jeg skal til besteforeldrene mine. Får jeg luftveissymptomer, tester jeg meg med en gang.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Peker på fire grunner

FHI-overlegen peker særlig på fire punkter han tror kan være årsaken til vaksineskepsis:

  • Mange har ønsket to doser av samme vaksine og har utsatt andre dose til de kan få den samme. Det blir nå mulig, men ikke med en gang i alle kommuner.
  • Noen tror at coronavaksinene er dårligere testet enn andre legemidler. Det stemmer ikke. Vaksinene er testet på samme måte som andre vaksiner. I tillegg er de nå gitt til over en milliard mennesker, mer enn de fleste legemidler. Erfaringene er veldig gode.
  • Noen tror at legemiddelmyndighetene stiller mindre krav til coronavaksinene. Det stemmer ikke. Vaksinene må gjennom grundig vurdering før de blir godkjent for bruk. I tillegg skal Folkehelseinstituttet vurdere dem før de tas inn i vaksinasjonsprogrammet.
  • Noen tror at vaksinene kan påvirke kvinners fertilitet. Det er ingen tegn på det etter at over hundre millioner unge kvinner er vaksinert.

- Hva kan være grunnen til at yngre aldersgrupper har lavere vaksinedekning enn eldre aldersgrupper?

- De har nok sammenheng med at de unge voksne har det mer travelt og ikke finner tid til å vaksinere seg, og at de unge voksne ikke er så redde for alvorlig coronasykdom, og det har de på en måte rett i. Denne sykdommen er mye mer alvorlig for de eldre. Men den er ikke ufarlig for de unge, sier FHI-overlegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer