Regisserte sin egen avgang

Valget av Finn Jebsen som Jens P. Heyerdahl etterfølger vil sikre at Orkla-konsernet kan fortsette i samme spor. Heyerdahl hadde selv regien for sin egen avgang som konsernsjef i Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styremedlemmene i Orkla visste ikke at Jens P. Heyerdahl vurderte å trekke seg som konsernsjef da styret behandlet granskingsrapporten om Skandia-aksjene, opplyser styreformann Finn A. Hvistendahl.

Hvistendahl sa på en pressekonferanse i dag at styret mener det er viktig at Orkla-konsernet kan fortsette i samme spor etter Heyerdahls avgang. Derfor er Finn Jebsen (50) et naturlig valg som etterfølger.

Nær medarbeider

Jebsen har 20 års fartstid i Orkla, og er i dag ansvarlig for konsernets merkevareområde. Han regnes som en av Heyerdahl nærmeste medarbeidere.

- Saken om Heyerdahls etterfølger er ikke diskutert i styret, sa Hvistendahl, som likevel opplyste at han hadde snakket med alle de aksjonærvalgte styremedlemmene - inkludert den sterkt Heyerdahl-kritiske Christen Sveaas.

- Støtter Sveeas Finn Jebsen som ny konsernsjef?

- Det får du spørre Sveaas om, svarte Hvistendahl.

- Tar du en sjanse når du slik annonserer Heyerdahls etterføler uten styrebehandling?

- Jeg synes det var riktig å markere tillit til den sittende administrasjonen, svarte Hvistendahl. Mens Heyerdahl fulgte opp med å si at Hvistendahl «nok har tatt større sjanser», og flere ganger seinere understreket at for ham og de Orkla-ansatte var det uhyre viktig - et helt sentral punkt - at kontinuitet og Orklas bedriftskultur i framtiden blir ivaretatt av Finn Jebsen.

Dette er Jens P. Heyerdahl

Konsernsjef i Orkla siden 1986, hatt lederstillinger i konsernet siden 1975.

Inntekt 1999: 11,5 mill. kr.

Formue: Ca. 200 mill. kr.

Bolig: Villa i Hafrsfjordgata på Oslos vestkant.

Sivilstatus: Enkemann etter at kona, Mette Røed Heyerdahl, døde i 1994 bare 49 år gammel.

Barn: Mari-Ane Røed Heyerdahl (22) og Jens P. Heyerdahl (20).

Heyerdahl opplyste ellers at han begyndte å tenke seriøst og grundig på sin avgang da han i forrige uke fikk styrets tillit etter måneder med spekulasjoner, påstander, rykter og undersøkelser om sin person og sine handlinger som konsernsjef.

Ikke trist

- Selv om jeg over en treårsperiode fra tid til annen har reflektert over min stilling, var det inntil i forrige uke uaktuelt å gå av, sa Heyerdahl - som også i framtida vil stille sin arbeidskraft til disposisjon for Orkla.

- Er dette en trist dag for deg?

- Nei. Det har vært noen opplevelser jeg godt kunne vært foruten det siste trekvart året. Men det har også vært en veldig inspirerende tid - full av samhold og hvor bedriftskulturen i Orkla har vist seg fra sin beste side, sa Heyerdahl.

Garvet blåkopi

Orklas påtroppende konsernsjef Finn Jebsen opptrådfte ellers som en garvet blåkopi av Heyerdahl da han etter pressekonferansen ble møtt av en sperreild av spørsmål.

- Det er hyggelig at jeg er blitt foreslått som ny konsernsjef i Orkla. Jeg vil diskutere forlaget med styret med et positivt utgangspunkt, sa han. Men la seinere til at han gledet seg til jobben.

- Er det noen områder Orkla er involvert i hvor det er rom for forbedringer?

- Det er alltid rom for forbedringer. Det er Orklas filosofi, svarer Jebsen.

- Er du konsernsjef om ett år?

- Det må styret vurdere.

- Hvordan tror du samarbeidet med styremedlem Christen Sveeas blir?

- Jeg ser fram til å samarbeide med (hele) styret.

- Men hva synes du om Sveaas og hans aktive eierskap?

- Det er greit med aktive eiere, svaret Jebsen.

Fortsetter i Orkla

Jens P. Heyerdahl ønsker selv å fortsette i Orkla-konsernet.

- Jeg har ikke tenkt så mye på framtida. Jeg vil stille min arbeidskraft til disposisjon for Orkla, men hva det vil innebære må vi komme tilbake til, sier Heyerdahl. En av årsakene til avgangen skal være at maktkampen rundt Orkla har gått sterkt inn på ham.

<B>JEBSEN TAR OVER: </B>Finn Jebsen er foreslått som Jens P. Heyerdahls etterfølger som konsernsjef i Orkla.