- Regjerer mot folks vilje

Presidentkandidat Wesley Clark mener George W. Bush har fortiet sannheten, vridd på fakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morges la CIAs mann i Irak, David Kay, fram rapporten som viser at amerikanerne fortsatt ikke har snett snurten av Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen. I en tale i Senatet i dag, kunne Kay fortelle at ingen av de 1200 våpeninspektørene Bush har fløyet inn til Irak har avslørt noe som helst.

- På tross av at vi har bevis for at Saddam forsøkte å skaffe seg atomvåpen, har vi ikke til dags dato funnet bevis for at Irak foretok seg noe av betydning etter 1998 til faktisk å bygge atomvåpen eller spalte atomer, sa Kay.

Og trusselen om masseødeleggelsesvåpnene var et av de viktigste argumentene for å gå til krig mot Irak. I Storbritannia er statsminister Tony Blair under enormt press etter anklagene om at de spritet opp etterretningsinformasjon om Irak. Kelly-saken førte blant annet til at Blairs nære medarbeider Alastair Campbell måtte ta sin hatt og gå.

Nå kan masseødeleggelsesvåpnene som aldri dukket opp bli en tung bør for Bush også.

Utfordres

- Denne administrasjonen forsøker å gjøre noe som burde vært umulig i et demokrati, og det er å regjere mot folkets vilje. For å gjøre det må man vri fakta, tie om sannheten, hemmeligholde, og benytte seg av mørket. Det er derfor du trenger nattbriller for å få med deg hva som foregår i Irak, sier en av demokratenes presidentkandidater, Wesley Clark, ifølge nyhetsbyrået AP.

Clark er tidligere yrkesmilitær. Han er firestjerners general fra den amerikanske hæren, og har hatt toppverv i Nato. Når det gjelder militær strategi mener han selv at han er Bush' overmann, og han liker ikke det han hører nå.

- Ingenting er et mer alvorlig misbruk av folkets tillit enn å bevisst gå til krig basert på falske anklager. Vi må få vite om vi helt bevisst er ført bak lyset, sier han. Clark frykter at amerikanere nå står i fare for å miste all tillit i resten av verden.

Ikke overrasket

Svenske Hans Blix ledet FNs våpeninspektører i Irak før krigen brøt ut. Da bestemte president Bush seg for å sende inn egne inspektører, og satte FN på sidelinjen i den saken også.

USA og Storbritannia gikk til krig mot Irak uten at FN ville stille seg bak beslutningen, og Hans Blix var en meget oppgitt mann da han måtte legge ned inspeksjonene i Irak. Han hadde bedt USA om mer tid ettersom FNs våpeninspektører ikke hadde funnet masseødeleggelsesvåpen, og fortalte at han følte seg systematisk motarbeidet av USA.

- Jeg synes ikke dette var veldig overraskende. Det viktigste i rapporten er at de bekrefter at de ikke har funnet noen former for masseødeleggelsevåpen, sier Blix til BBC.

IKKE OVERRASKET: Tidligere leder for FNs våpeninspektører Hans Blix er ikke overrasket over at amerikanernes egne våpeninspektører ikke har funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak.
STRENG: Tidligere general Wesley Clark går knallhardt ut mot Bush-administrasjonen.