Regjering i det blå

Et stortingsvalg i dag ville gitt store endringer i Stortingets sammensetning. Men det ville samtidig gitt kaotiske tilstander på regjeringsfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneste sikre som kan tolkes ut av mandatfordelingen basert på dagens meningsmåling, er at sentrumsalternativet ville vært ute av verden. Det skyldes at Venstre ville falt ut av Stortinget. Med et lite Senterparti ved sin side kan ikke Kjell Magne Bondevik stille som statsministerkandidat.

Med en like elendig oppslutning om Arbeiderpartiet som dagens tall viser, vil det også være umulig for Jens Stoltenberg å regjere videre uten avtaler eller samarbeid med andre partier. Trolig må Arbeiderpartiet klatre godt over 30 prosent for at Stoltenberg kan fortsette som nå. Til sammen ville Ap, KrF, Sp og SV fått flertall i et Storting med en slik sammensetning. Men noe regjeringsgrunnlag gir det ikke.

Det blir også et flertall av Frp, Høyre og KrF. Kjell Magne Bondevik utelukker et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet, og det må vi tro ham på. Men det kan åpne for en regjering av KrF og Høyre, med en slags støtte fra Frp. Spørsmålet er selvsagt om landets desidert største parti vil finne seg i en slik passiv rolle. Ingen ting tyder på det i dag. Hagen vil inn i varmen.