Østerrike:

Regjering tvinges til å gå av

Østerrikes regjering under statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) ble mandag avsatt av parlamentet. Ekspert på internasjonal politikk, Espen Moe, sier at vi ikke har sett liknende skandale og påfølgende konsekvenser i et europeisk land de siste åra.

IBIZA: Lørdag kunngjorde Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, at han trekker seg etter dette. Video: Das Spiegel / NTB Scanpix Vis mer

Mandag ble Østerrikes konservative regjering under statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) avsatt av parlamentet som følge av den mye omtalte Ibiza-videoen, melder Reuters.

Kurz ble felt i opposisjonens mistillitsforslag, støttet av det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ).

Det er landets tidligere visestatsminister, Heinz-Christian Strache (FPÖ), og hans parti som står i sentrum av skandalen. Inntil nylig satt FPÖ i regjering med ÖVP, men trakk seg da Kurz tidligere denne måneden sparket innenriksminister Herbert Kickl.

Ei uke før det igjen, valgte Strache å trekke seg fra sin posisjon som visestatsminister og partileder for FPÖ.

Innvalgt

President Alexander Van der Bellen må nå i henhold til grunnloven utpeke en ny regjering bestående av teknokrater som skal styre fram til det blir holdt nyvalg i begynnelsen av september, melder NTB.

Til tross for at Strache nylig har trukket seg som både visestatsminister og partileder, ble han søndag valgt inn i EU-parlamentet. Strache fikk mer enn de 32 000 personlige stemmene han trengte for å kumuleres opp fra 42. plass på listen til Frihetspartiet, ifølge østerrikske medier.

Det er imidlertid ikke kjent om han tenker å innta plassen.

Ikke sett liknende

- Har vi sett noe liknende i et europeisk land de siste åra?

- Nei, det har vi ikke. Samtidig er dette en ekstremversjon av ting vi ser rundt omkring i forskjellige land, sier ekspert på internasjonal politikk ved NTNU, Espen Moe, til Dagbladet.

Moe sier at noe av det populismen bringer med seg, er politikere med veldig forskjellige bakgrunner.

- De er mindre striglet enn vanlige politikere, ofte ideologisk mindre gjennomtenkte, og har andre sympatier og koblinger som ikke ville vært vanlig innenfor et etablert politisk parti.

Han synes det virker som at skandaler preger høyrepopulistiske partier på en helt annen måte enn de etablerte partiene.

- Mange av disse partiene har velgere som mer eller mindre gir blanke i medieoppslagene som kommer, så lenge partiet fortsatt står sterkt på kjernesakene, noe som gjerne har med identitet å gjøre – og identitet endres ikke bare fordi en politiker dummer seg ut, avslutter Moe.

Skandalevideo

Det var de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung som tidligere i mai publiserte en video hvor Strache angivelig tilbyr offentlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være fra Russland, i bytte mot økonomisk støtte i valgkampen.

Møtet mellom kvinnen, Strache og Johann Gudenus (FPÖ) fant sted på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike.

Kvinnen utgir seg for å være niesen til en russisk oligark.

Dekkhistorien hennes var at hun ønsket å investere 250 millioner euro i Østerrike, men forklarte at pengene «faktisk ikke var helt lovlige».

Partene diskuterer blant annet kasinolisenser, salg av et gammelt luksushotell og veiprosjekter. Det diskuteres også om hvorvidt Strache kan hjelpe kvinnen med å sette i stand et oppkjøp av avisa Kronen Zeitung, mot at avisa skriver artikler som gagner FPÖ, skriver Der Spiegel.

- Felle

Etter hvert fatter Strache mistanke, og sier til partikameraten at det er en felle, men partifellen beroliger ham.

Det seks timer lange møtet ble tatt opp med et skjult kamera, og det er usikkert hvem som har laget videoopptaket, ifølge Zeitung.

Kvinnen, som utgir seg for å være russisk, er i virkeligheten en serbiskfødt, østerriksk kvinne.

Da Strache gikk av, sa han at han fattet avgjørelsen for å hindre at koalisjonsregjeringen bryter sammen. Han uttalte også at han på ulovlig vis har blitt utsatt for et «politisk drap», men tilføyet at hans egen oppførsel i videoen var «dum, og en tabbe», ifølge AP.

Han insisterte også på at han ikke hadde gjort noe ulovlig, men innrømmet at møtet var «et ekstremt forsmedelig fyllerør».