Østerrike:

Regjering tvinges til å gå av

Østerrikes regjering under statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) ble mandag avsatt av parlamentet. Ekspert på internasjonal politikk, Espen Moe, sier at vi ikke har sett liknende skandale og påfølgende konsekvenser i et europeisk land de siste åra.

IBIZA: Lørdag kunngjorde Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, at han trekker seg etter dette. Video: Das Spiegel / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble Østerrikes konservative regjering under statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) avsatt av parlamentet som følge av den mye omtalte Ibiza-videoen, melder Reuters.

Kurz ble felt i opposisjonens mistillitsforslag, støttet av det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ).

Det er landets tidligere visestatsminister, Heinz-Christian Strache (FPÖ), og hans parti som står i sentrum av skandalen. Inntil nylig satt FPÖ i regjering med ÖVP, men trakk seg da Kurz tidligere denne måneden sparket innenriksminister Herbert Kickl.

Ei uke før det igjen, valgte Strache å trekke seg fra sin posisjon som visestatsminister og partileder for FPÖ.

Innvalgt

President Alexander Van der Bellen må nå i henhold til grunnloven utpeke en ny regjering bestående av teknokrater som skal styre fram til det blir holdt nyvalg i begynnelsen av september, melder NTB.

Til tross for at Strache nylig har trukket seg som både visestatsminister og partileder, ble han søndag valgt inn i EU-parlamentet. Strache fikk mer enn de 32 000 personlige stemmene han trengte for å kumuleres opp fra 42. plass på listen til Frihetspartiet, ifølge østerrikske medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer