MER TIL HAVMILJØET: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen bevilger 7 millioner mer i revidert nasjonalbudsjett til plastopprydding i havet. Her sammen med Line Henriette Hjemdal (KrF), Jan-Henrik Fredriksen (Frp) og Ola Elvestuen (V). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
MER TIL HAVMILJØET: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen bevilger 7 millioner mer i revidert nasjonalbudsjett til plastopprydding i havet. Her sammen med Line Henriette Hjemdal (KrF), Jan-Henrik Fredriksen (Frp) og Ola Elvestuen (V). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Revidert nasjonalbudsjett legges fram torsdag:

Regjeringa blar opp 7 nye millioner for havmiljøet

Legges fram i revidert nasjonalbudsjett i morgen. Men Greenpeace mener økningen er småtterier i forhold til behovet.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I inneværende års statsbudsjett sørget Venstre og KrF for 35 millioner til frivillige som vil jobbe for å stoppe marin forsøpling.

I revidert nasjonalbudsjett torsdag øker regjeringen bevilgningen ytterligere med sju millioner kroner.

- Venstre og KrF kjempet hardt for å få økt denne bevilgningen i inneværende års budsjett. Nå øker regjeringen den ytterligere på egen hånd, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Fem av ekstra-millionene går til pengepotten Frivillighets-Norge kan søke midler fra til arbeid med strandrydding og andre tiltak.

- Betydelig effekt

Videre gis en million til prosjektet Hold Norge Rent, og en million til prosjektet «Fishing for Litter.»

Ordningen går ut på at fiskebåter som får søppel i trålen, skal kunne levere dette gratis til land.

- Med økningen til «Fishing for Litter» økes prosjektet til ti nye havner og omtrent hundre båter. Mengden søppel fra havet ventes å øke fra femti til 150 tonn. Det er altså en liten bevilgning som får betydelig effekt, sier Helgesen (H).

Han presenterte nyheten sammen med Venstre-nestleder Ola Elvestuen, KrFs Line Henriette Hjemdal og stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) onsdag.

- Ikke imponerende

Samarbeidspartnerne var da godt fornøyd med ekstra-midlene fra regjeringen.

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge smiler ikke like bredt.

- Det har aldri vært så stor tverrpolitisk forståelse for at vi må gjøre mye mer enn vi gjør i dag med marin forsøpling. Å øke budsjettet fra lite til nesten ingenting er ikke imponerende. Det er ikke en storsatsing å spre sju millioner tynt utover. Hvis du har så dårlig fantasi at du ikke kan bruke mer enn sju millioner bare i Norge, er det trist, sier Gulowsen til Dagbladet.

Han mener det regjeringen nå blar opp er småpenger, og er også kritisk til at det ikke gis mer penger til arbeid mot marin forsøpling internasjonalt.

- Det miljøbevegelsen har etterlyst er at vi må ha minst 100 millioner kroner til tiltak i Norge og en milliard hvis man skal gjøre en forskjell i verden, sier Gulowsen.

- Hvis det ikke kommer penger til en internasjonal satsing i størrelsesordenen en milliard, er hele plastsatsingen i revidert nasjonalbudsjett en vits, sier han.

Bistandsprogram

Det er ofte utviklingsland med dårlige systemer for avfallshåndtering som forsøpler verdenshavene mest.

Gulowsen er kritisk til at norske myndigheter ikke gjør mer for å hjelpe disse landene.

Riktignok har regjeringen varslet at de vil lansere et eget bistandsprogram med 100 millioner kroner i potten, men Helgesen kunne onsdag ikke svare på når ordninga vil være oppe og stå.

Uansett er summen langt lavere enn den Greenpeace etterlyser.

- Det virker som om departementet ikke klarer å prioritere dette problemet, eller at de rett og slett ikke har fantasi til å skjønne hva de kan bruke penger på. Dette er bare småtteri i forhold til behovet som der, sier Gulowsen.

Helgesen sier til sitt forsvar at det ikke er naturlig å flytte store pengesummer i en budsjettrevidering.

- Bare en start

Venstre-nestleder Ola Elvestuen forsvarer også regjeringens satsing - til tross for at partiet varslet at de ønsket å gå mye lenger i et landsstyrevedtak i mars.

UT PÅ TUR: Klima- og miljøminiser Vidar Helgesen presenterte nyheten på tur med regjeringspartner Frp og samarbeidspartnerne i KrF og Venstre i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
UT PÅ TUR: Klima- og miljøminiser Vidar Helgesen presenterte nyheten på tur med regjeringspartner Frp og samarbeidspartnerne i KrF og Venstre i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Han påpeker at regjeringen har doblet budsjettet hvert år, etter press fra Venstre og KrF.

Regjeringen ga tidligere i år også Miljødirektoratet i oppdrag å utrede tiltak mot marin forsøpling.

- Når du ikke hadde et system til å begynne med er det ikke bevilge penger. Du må bygge opp et søknadssystem og bygge opp prosjekter som for eksempel «Fishing for Litter», sier Elvestuen.

- Det er ikke på langt nær nok?

- I forhold til oppgaven, er dette bare en start, men det er en betydelig start sammenlignet med hvor vi var for tre år siden. Dette er så langt vi har kommet i denne perioden. Det er en betydelig satsing på marin forsøpling som har økt fra null til det vi er på nå, sier Elvestuen.