Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringa gir åtte millioner kroner til funksjonshemmede

- Fortsatt en vei å gå.

 NYTT UTSTYR:  - En ting jeg tidligere har søkt på, men fått avslag på er en såkalt kuvertlampe. Den gir meg muligheten til å lese litt på avstand, nå kan jeg kanskje få meg en sånn. Foto: Cicilie S. Andersen.
NYTT UTSTYR: - En ting jeg tidligere har søkt på, men fått avslag på er en såkalt kuvertlampe. Den gir meg muligheten til å lese litt på avstand, nå kan jeg kanskje få meg en sånn. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I statsbudsjettet som legges fram på fredag, kjenner Dagbladet til at den blå regjeringa har satt av åtte millioner kroner til kjøp av nye hjelpemidler for funksjonshemmede.

- Det er veldig bra, og et viktig tiltak, sier 92 år gamle Elsa Gulbransen til Dagbladet.  

Gulbransen, som bor i en enebolig i Oslo, har en øyesykdom som kalles Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD). Sykdommen gjør at hun ser svært dårlig og derfor er avhengig av hjelp i hverdagen.  

- Jeg er flink til å spørre de rundt meg om hjelp, men samtidig har jeg lyst å klare meg mer på egenhånd, sier 92-åringen.

- Fortsatt en vei å gå Mellom 17 og 20 prosent av befolkninga her til lands har, ifølge regjeringens nettsider, en funksjonshemming.

- Det er enormt viktig at de som trenger det, får hjelp til å gjøre hverdagen som funksjonshemmet litt lettere. Det som har skjedd nå positivt, men det er selvfølgelig fortsatt en vei å gå, sier interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud, til Dagbladet.  

 FORNYE SEG:  92-åringen sier hun hele tida lærer seg nye ting. Her får hun litt undervisning i en app på mobil. Foto: Cicilie S. Andersen.
FORNYE SEG: 92-åringen sier hun hele tida lærer seg nye ting. Her får hun litt undervisning i en app på mobil. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer

Fuglerud er naturligvis fornøyd med at funksjonshemmede får økt tilskudd til hjelpemidler, men påpeker at først og fremst er et signal om at utviklinga går i riktig retning.  

- Bedre opplæringstilbud Gulbransen har tidligere jobbet hardt for å få tak i hjelpemidlene hun trenger. Med mange tidligere søknadsavslag friskt i minnet, håper hun det nå blir lettere å få tak i hjelpemidlene de trenger.

- Det er ikke nødvendigvis det at hver ting koster så mye, men det er summen av alt som fort kan bli stor. Ikke alle har muligheten til å dekke disse utgiftene på egenhånd, sier hun.  

92-åringen er fornøyd med at det nå skal bli lettere å få tak i hjelpemidler.  

- Men det tar enda litt for lang tid å få hjelpemidlene når man trenger de. Som regel trenger man dem allerede i går når man søker. I tillegg må det bli et bedre opplæringstilbud. Det er ikke like lett for gamle mennesker som meg å lære seg nye ting, sier Gulbransen.  

Ser viktigheten Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) støtter dette.

- Lettere tilgjengelige hjelpemidler vil gjøre at funksjonshemmede i større grad får muligheten til å fungere selvstendig. Det gir en frihet og bedre livskvalitet, sier statsråden til Dagbladet og fortsetter:  

 SIER HAN VIL BIDRA:  Statsråden forteller at han også i fremtida ønsker å bevilge mer penger til funksjonshemmede, som ifølge interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund er helt nødvendig. Foto: Cicilie S. Andersen.
SIER HAN VIL BIDRA: Statsråden forteller at han også i fremtida ønsker å bevilge mer penger til funksjonshemmede, som ifølge interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund er helt nødvendig. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer

- Vi ønsker å bevilge mer penger til funksjonshemmede i tida framover. Mer enn hva den forrige regjeringa gjorde i sin tid med makta, sier han bestemt.

Fuglerud synes det er positivt at politikerne gir funksjonshemmede oppmerksomhet i det kommende statsbudsjettet, men påpeker at han håper politikerne vil fortsette å jobbe for bedre tilrettelegging for funksjonshemmede - slik at det ikke bare blir prating.

- Jeg håper den nye regjeringa vil fortsette å fokusere på å hjelpe funksjonshemmede i framtida også, sier Fuglerud.

 OVERREKKER:  Interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud overrekker her blomster til statsråden. Sammen med ordene: «det er fortsatt en vei å gå for å ha det vi trenger». Foto: Cicilie S. Andersen.
OVERREKKER: Interessepolitisk rådgiver i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud overrekker her blomster til statsråden. Sammen med ordene: «det er fortsatt en vei å gå for å ha det vi trenger». Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media