Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringa har valgt å stå igjen som folkene som godkjente systematisk dyreplageri

De Grønnes Une Aina Bastholm mener regjeringa mangler ryggrad på dyrevelferd.

REAGERER: Nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterer landbruks- og matminister Jon Georg Dale stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid.

Etter hva Dagbladet erfarer foreslår regjeringen å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet.

Samtidig vil regjeringen forby gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre.

- Totalt virkelighetsfjernt

Talsperson Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne skriver i en epost til Dagbladet at hun mener avgjørelsen «er tragikomisk».

- Regjeringen stiller seg i rekken av naive vedtak om denne næringen. Å tro at en kan gi god dyrevelferd ved å flikke på kravene til dyreholdet er totalt virkelighetsfjernt, all den tid disse rovdyra holdes i bur, skriver Bastholm og fortsetter:

- Sjelden har Mattilsynet og andre faglige autoriteter vært tydeligere enn de er om pelsdyroppdrett. Regjeringa mister nå all troverdighet som kunnskapsorientert. Dette er rett ut virkelighetsfjernt.

- Mangler ryggrad

Hun er ikke alene om å reagere. NOAH har samlet inn 146 000 underskrifter mot pelsbransjen, og neste lørdag arrangerer organisasjonen fakkeltog mot pels 26 steder i Norge.

- Regjeringa har valgt å stå igjen som folkene som godkjente systematisk dyreplageri, få år før pelsdyroppdrett ble avviklet i Norge. For det kommer til å bli en avvikling om få år. Vårt samfunn vil si nei til å seigpine rovdyr i små bur så snart vi har modigere politikere i regjering, sier Bastholm.

- Denne regjeringa mangler helt ryggrad på dyrevelferd. De innfører dyrepoliti i Rogaland, Norges største minkfylke, men gir blanke i Mattilsynets klare anbefaling om at mink og rev aldri kan ha det forsvarlig i bur, fortsetter hun.

I eposten avslutter hun med å skrive at «Regjeringa har gått seg vill i blåblått tankespinn og forsvarer særinteresser i en marginal næring».

- Vi kan da ikke akseptere hva som helst så lenge en kan tjene penger på det. Å holde rovdyr i bur over flere år er dyremishandling. Intet mindre.

Nedstemt

Pelsdyrsaken har blitt diskusjonstema ved jevne mellomrom i en årekke.

I desember i fjor ble et Venstre-forslag om å forby pelsdyroppdrett nedstemt i Stortinget.

Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet sørget da for at landets pelsdyrbønder kunne puste lettet.

«En gledens dag for alle bønder som står opp tidlig om morgenen, hver eneste dag, for å lage kvalitetsprodukter!», skrev Norsk Pelsdyralslag på twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!