REAGERER: Nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Regjeringa har valgt å stå igjen som folkene som godkjente systematisk dyreplageri

De Grønnes Une Aina Bastholm mener regjeringa mangler ryggrad på dyrevelferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterer landbruks- og matminister Jon Georg Dale stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid.

Etter hva Dagbladet erfarer foreslår regjeringen å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet.

Samtidig vil regjeringen forby gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre.

- Totalt virkelighetsfjernt

Talsperson Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne skriver i en epost til Dagbladet at hun mener avgjørelsen «er tragikomisk».

- Regjeringen stiller seg i rekken av naive vedtak om denne næringen. Å tro at en kan gi god dyrevelferd ved å flikke på kravene til dyreholdet er totalt virkelighetsfjernt, all den tid disse rovdyra holdes i bur, skriver Bastholm og fortsetter:

- Sjelden har Mattilsynet og andre faglige autoriteter vært tydeligere enn de er om pelsdyroppdrett. Regjeringa mister nå all troverdighet som kunnskapsorientert. Dette er rett ut virkelighetsfjernt.

- Mangler ryggrad

Hun er ikke alene om å reagere. NOAH har samlet inn 146 000 underskrifter mot pelsbransjen, og neste lørdag arrangerer organisasjonen fakkeltog mot pels 26 steder i Norge.

- Regjeringa har valgt å stå igjen som folkene som godkjente systematisk dyreplageri, få år før pelsdyroppdrett ble avviklet i Norge. For det kommer til å bli en avvikling om få år. Vårt samfunn vil si nei til å seigpine rovdyr i små bur så snart vi har modigere politikere i regjering, sier Bastholm.

- Denne regjeringa mangler helt ryggrad på dyrevelferd. De innfører dyrepoliti i Rogaland, Norges største minkfylke, men gir blanke i Mattilsynets klare anbefaling om at mink og rev aldri kan ha det forsvarlig i bur, fortsetter hun.

I eposten avslutter hun med å skrive at «Regjeringa har gått seg vill i blåblått tankespinn og forsvarer særinteresser i en marginal næring».

- Vi kan da ikke akseptere hva som helst så lenge en kan tjene penger på det. Å holde rovdyr i bur over flere år er dyremishandling. Intet mindre.

Nedstemt

Pelsdyrsaken har blitt diskusjonstema ved jevne mellomrom i en årekke.

I desember i fjor ble et Venstre-forslag om å forby pelsdyroppdrett nedstemt i Stortinget.

Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet sørget da for at landets pelsdyrbønder kunne puste lettet.

«En gledens dag for alle bønder som står opp tidlig om morgenen, hver eneste dag, for å lage kvalitetsprodukter!», skrev Norsk Pelsdyralslag på twitter.