- Regjeringa må gå

200 000 deltok i går i en kjempedemonstrasjon i Santiago mot oljekatastrofen i Spania. Samtidig er et nytt oljeflak i ferd med å tilsøle kysten i Galicia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): «Nunca mais» (aldri mer) var hovedparolen for demonstrasjonen. Den var rettet mot den lokale og den nasjonale regjeringen for måten de har taklet problemet på. Opposisjonspartiene og fagorganisasjonene ønsket at Galicia skulle bli erklært katastrofeområde, og forlangte at de som hadde ansvaret for opprydningen, skulle gå av.

Mer enn 6000 fiskere er rammet av fiskeforbudet i Galicia. De synes regjeringens tilbud om 40 euro dagen er for dårlig i forhold til hva de kunne ha tjent.

Sommel

Både lokale og nasjonale myndighetene har håndtert krisa dårlig. Først nå, to uker etter at «Prestige» havarerte, er det satt inn skikkelig hjelpemannskap på 1800 personer til opprenskningsarbeidet.

Samtidig har et nytt oljeflak nærmet seg kysten. Det har allerede begynt å forurense strendene. Flaket er det største hittil, og måler 400 ganger 250 meter. Det dårlige været i området gjør det foreløpig umulig å anslå omfanget av den nye katastrofen.

Båtene som skal pumpe oljen, har heller ikke kunnet arbeide ordentlig på grunn av værforholdene. De har hittil pumpet opp 5000 av 70000 tonn olje som «Prestige» inneholdt.

15000 fugler

Nordmannen Per Gustav Steimle kunne i går rapportere at arbeidet med å rydde opp i oljesølet langs spanskekysten er særdeles vanskelig.

- Olja er tjukk som asfalt, fortalte han til TV2.

Steimle er kaptein om bord på «Far Scout», et norsk skip som deltar i oppryddingsaksjonen.

Organisasjonen SEO Birdlife anslår at mellom 10000 og 15000 fugler har dødd i katastrofen.

EUs transportkommissær Loyola de Palacio, synes det er nødvendig å revurdere EUs maritime regler i lyset av «Prestige»-katastrofen.

De Palacio ønsker et totalforbud mot transport av gamle oljetankere som «Prestige», som bare har enkelt skrog. EU kritiseres for å ikke ha satt i verk slike tiltak etter «Erika»-katastrofen i Frankrike for tre år siden . Og et søsterskip til «Prestige» har med Det Norske Veritas' velsignelse fått laste olje i Estland for å seile langs den franske og den spanske kysten på vei til Asia.

KREVER HANDLING: Demonstranter i Santiago krevde i går handling fra myndighetenes side. Opposisjonspartiene og fagorganisasjonene ønsket at regjeringen måtte gå av.