Regjeringa vurderer å kutte ut eksamen

Prøveprosjekt for norske elever.

STÅENDE APPLAUS: Elevene på Elevtinget i Oslo jublet av glede da de hørte at regjeringa vil prøve ut andre vurderingsformer enn eksamen. Foto: Nina Hansen
STÅENDE APPLAUS: Elevene på Elevtinget i Oslo jublet av glede da de hørte at regjeringa vil prøve ut andre vurderingsformer enn eksamen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet skal prøve ut en ny ordning hvor arbeidet gjennom hele året erstatter nåværende eksamen. Det fortalte kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell tillitselever fra hele landet som er samlet til elevting i Oslo denne uka. De 450 elevene jublet og klappet da Solhjell uventet kom med nyheten.

- Dette er en enorm seier for elevene. Eksamensordningen er en gammeldags og utdatert vurderingsform hvor langt fra alle elever klarer å gjøre sitt beste, sier leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus.

Elevorganisasjonen har kjempet mot dagens eksamensordning i mange år, og nyheten om at Solhjell skal sette i gang arbeidet med å finne andre vurderingsformer enn eksamen er ifølge dem noe av det beste som har skjedd norsk skole.

Elevene jubler
Kunnskapsminister Solhjell sier regjeringen vil se på alternativer til eksamen, og prøve dem ut.

- Vi ønsker å måle elevenes kunnskaper på en måte som likner den de møter på universitetet og i arbeidslivet, sier Solhjell.

Nettopp dette har vært mye av kritikken mot dagens ordning: At den baserer seg på en enkelt dags prestasjon, og dermed ikke speiler elevenes arbeid gjennom hele året.

- Å la elevene få mappevurdering, i stedet for eksamen, er en av tingene vi vil prøve ut. Elevene leverer inn oppgaver gjennom hele skoleåret, og disse blir vurdert samlet, sier Solhjell.

Tanken bak mappevurdering er at arbeidet elevene gjør i løpet av et år samles og vurderes anonymt av en ekstern sensor. Det er allerede flere skoler som har tatt i bruk mappevurdering, men til nå har mappene kommet i tillegg til ordinær eksamen.

Har avviklet eksamen
- Det er flere land som har avviklet eksamen, og vi vil vurdere om det er hensiktsmessig her i landet også. Men først må vi finne ut om det er andre måter å vurdere elevenes kunnskaper på som er bedre, sier Solhjell.

Allerede i Soria-Moria erklæringen varslet regjeringen at den ønsket å vurdere den norske eksamensformen både på ungdomsskolen og på videregående. Elevene har ventet siden den gangen.

- Jeg ser for meg at dette blir begynnelsen på slutten for eksamenshegemoniet. Mappevurdering gir en mer rettferdig og nøyaktig vurdering, sier Vederhus.

Gammeldags
Dagens eksamensform beskrives som gammeldags og urettferdig av elevene som var samlet på Elevtinget i Oslo. Nå håper de prøveperioden blir kort, og at det snart blir valgfritt for elever over hele landet å ta eksamen, eller ikke.

- På eksamen har du fem timer til å vise hvor mye du kan. Dersom du har en dårlig dag, kan eksamen begrense hvilke muligheter du har for resten av livet, sier Vederhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer