Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen: - Det er forferdelig trist

- Dessverre ser vi stadig denne typen drap og vold i nære relasjoner, sier statssekretær ved Justisdepartmentet, Vidar Brein-Karlsen.

TRIST: - Det er forferdelig trist. Dessverre ser vi stadig denne typen drap og vold i nære relasjoner, sier statssekretær ved Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM/FAKSIMILE
TRIST: - Det er forferdelig trist. Dessverre ser vi stadig denne typen drap og vold i nære relasjoner, sier statssekretær ved Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM/FAKSIMILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det er forferdelig trist. Dessverre ser vi stadig denne typen drap og vold i nære relasjoner, sier statssekretær ved Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), til Dagbladet.

Siden mai 2014 har Dagbladet skrevet over 25 artikler om Anna Medvedeva, som var livredd sin ekssamboer, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret. 14. oktober 2012 ble hun drept av ekssamboeren.

Krever gransking Blant annet advokat Sjak Haaheim, Dagbladet på lederplass, og advokat Kari Breirem har tatt til ordet for at politiets og krisesenterets håndtering av denne saken bør granskes.

Advokat Jon Wessel-Aas har tatt til orde for nye offentlighetsregler for politiet, etter at de har nektet å gi Dagbladet innsyn i alle loggene som gjelder politiets behandling av Anna Medvedeva.

10. desember tok likestillings- og diskrimineringsombud (LDO), Sunniva Ørstavik, også til ordet for at drapet bør granskes. Ørstavik krever nå at regjeringen innfører en egen havarikommisjon for partnerdrap. Nå vil også Arbeiderpartiet vurdere å støtte forslaget.

- Utfordringer med havarikommisjon Regjeringen har ennå ikke bestemt seg.

- Når det gjelder en havarikommisjon, så er det flere som har foreslått det for å kunne forebygge bedre. I Sverige fikk Socialstyrelsen i oppdrag å gjennomføre utredninger av saker der en kvinne eller mann dør i forbindelse med en kriminell handling begått av nærstående. Hensikten med utredningen var å få et bedre grunnlag for å kunne foreslå tiltak som forebygger partnerdrap, sier statssekretær ved Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen. Han sier erfaringene fra Sverige ikke er udelt positive.

- Blant annet gjør det lave antallet saker det vanskelig å trekke generelle konklusjoner som kan omsettes i forebyggende tiltak. I tillegg har det oppstått utfordringer med hensyn til å innhente nødvendige opplysninger om gjerningspersonen når det gjelder dødsfall hos voksne. Socialstyrelsen i Sverige har derfor foreslått en gjennomgang av lovgivningen som regulerer innhenting av slike opplysninger, sier Brein-Karlsen.

- Vi vil vurdere resultatet Samtidig så er det behov for å sikre bedre og mer forskningsbasert kunnskap om partnerdrap, mener Frp-politikeren.

- Det er derfor satt i gang et treårig forskningsprosjekt der målsettingen er å identifisere risikofaktorer som bakgrunn for å utvikle mer treffsikre forebyggende tiltak. Forskningen, som avsluttes i 2015, inneholder en analyse av 179 partnerdrapssaker i perioden 1991 til 2012. Studien baseres på rettsdokumenter og intervjuer med et utvalg berørte som venner, familie og andre «kjerneinformanter» i saken. Vi vil vurdere resultatene fra denne forskningen før departementet tar stilling til hvorvidt det er behov for en havarikommisjon også i Norge, sier Brein-Karlsen.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer