HJELPES VEKK: Minst 70 mennesker ble samme dag såret i tre eksplosjoner som rystet byens finansstrøk. Eksplosjonene fant sted ikke langt fra ett av rødskjortenes samlingssteder, og førte til at den allerede sterke spenningen i Thailand økte enda mer. Foto: AP/Scanpix
HJELPES VEKK: Minst 70 mennesker ble samme dag såret i tre eksplosjoner som rystet byens finansstrøk. Eksplosjonene fant sted ikke langt fra ett av rødskjortenes samlingssteder, og førte til at den allerede sterke spenningen i Thailand økte enda mer. Foto: AP/ScanpixVis mer

Regjeringen: - Granatene kom fra rødskjortene

Tre personer drept og over 70 såret i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Rødskjortene sto bak granatangrepet mot forretningsdistriktet i Bangkok, hevder regjeringen i Thailand. Tre personer ble drept og over 70 såret i angrepet.

Torsdagens eksplosjoner rammet forretningsdistriktet, der en rekke regjeringsvennlige demonstranter hadde samlet seg før en planlagt demonstrasjon fredag.

Ifølge en militærtalsmann var det fem ladninger fra en granatkaster som slo ned i finansstrøket i Bangkok. Ingen skal ha tatt på seg ansvaret for angrepet.

Ambulanser kom raskt til stedet og førte de sårede til sykehus.

Visestatsminister Suthep Thaugsuban opplyser at tre personer er registrert drept, mens over 70 er såret.

Samme granattype

Oberst Sansern Kaewkamnerd forteller at granatene var av typen M-79. Samme type granater ble angivelig brukt mot politi og soldater i sammenstøtene med demonstranter i Bangkok for snart to uker siden.

Den gang ble 25 personer ble drept og over 800 ble såret.

Visestatsminister Suthep sier at granatene ble skutt fra handledistriktet like ved der rødskjortene har forskanset seg.

- M79-granatene har en rekkevidde på 400 meter og ble skutt fra plassen der rødskjortene holder til, sier Suthep.

Lederne for rødskjortene avviser at de er ansvarlige for angrepet.

Innkalte til hastemøte

Statsminister Abhisit Vejjajiva innkalte til hastemøte med sikkerhetstopper like etter eksplosjonene.

Spenningen i Thailand ser ut til å øke for hver dag som går, og myndighetene har sendt tusenvis av soldater ut i gatene i Bangkok for å holde kontroll med regjeringsmotstanderne.

Regjeringssoldater har slått jernring rundt finansdistriktet, mens rødskjortene har okkupert et handlesenter. Piggtrådsperringer er rullet ut i hovedgata Silom Road, og barrikader og maskingeværstillinger er opprettet på gatehjørnene.

Det foreligger likevel ingen planer om å slå ned på rødskjortene med første, ifølge visestatsminister Suthep. Årsaken er at det befinner seg mange kvinner og barn blant de opposisjonelle, sier han.

- Ikke norske sårede
DRAMATISK:  Forbipasserende bærer bort en av de sårede etter en rekke eksplosjoner i Thailands hovedstad Bangkok. Minst 50 personer ble såret i eksplosjonene. Foto: AFP/Scanpix
DRAMATISK: Forbipasserende bærer bort en av de sårede etter en rekke eksplosjoner i Thailands hovedstad Bangkok. Minst 50 personer ble såret i eksplosjonene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

To av de sårede skal være utlendinger, men det er foreløpig ikke kommet melding om at det er nordmenn blant dem.

- Vi vet ikke noe annet enn det som er formidlet i pressen, og vi har ikke fått noen henvendelser så langt, forteller ambassadør Merete Brattested til NTB.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange nordmenn som kan oppholde seg i området, men det er ikke høysesong for reiser til det asiatiske landet, ifølge ambassadøren.

Samtidig opplyser forsikringsselskapet TrygVesta at terrordekningsordningen er aktivisert for kunder som befinner seg i Bangkok. Det vil si at kunder som føler frykt og ønsker å komme seg ut av Bangkok, kan gjøre dette på forsikringsselskapets regning etter avtale.

- Dette gjelder bare for folk som befinner seg i Bangkok. Og evakueringen gjelder bare ut av Bangkok, presiserer pressetalsmann i TrygVesta Roald Stigum Olsen overfor NTB.

Vil unngå voldsbruk

Landets militære ledere forsikret torsdag at de ønsker å unngå bruk av vold mot rødskjortene, men tonen er blitt stadig skarpere.

- Dersom dere drar nå, blir dere ikke straffeforfulgt. Men dersom dere venter til sikkerhetsstyrkene tar seg inn, vil dere bli stilt for retten. Dere kan også bli truffet av en kule på avveie i et sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og tungt bevæpnede terrorister, advarer oberst Sansern Kaewkamnerd.

Demonstrantene har lammet mye av den økonomiske virksomheten i hovedstaden med sine protester mot sittende regjeringssjef Abhisit Vejjajiva.

Rødskjortene er tilhengere av landets styrtede statsminister Thaksin Shinawatra og krever at dagens regjering må gå av.(NTB)