Coronakrisa

Regjeringen advarer: - Vær forberedt

Regjeringen innrømmer at kommunikasjonen kunne vært bedre før jul. Nå ber Melby og Asheim folk «være mentalt forberedt på at tiltakene kan bli forlenget».

ADVARER: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) sier foreldre og studenter nå må forberede seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ADVARER: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) sier foreldre og studenter nå må forberede seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Kunnskapsminister Guri Melby (V) og forskningsminister Henrik Asheim (H) forbereder nå landet på at krisetiltakene vil lamme skole- og utdanningssektoren lenge.

Beskjeden deres er klar: studenter og foreldre med barn i skolen må være forberedt på henholdsvis digital undervisning og rødt nivå også etter at dagens tiltak utgår tirsdag 19. januar.

- Folk må være forberedt på full hjemmeskole i videregående. Det kan bli nivået vi legger oss på. Vi planlegger nå for tre scenarier, hvorav ett er å holde det røde nivået i skolene og stramme til ytterligere. Det kan bli utfallet i helga som kommer. Per i dag er det for tidlig å si, sier Melby til Dagbladet.

- Mange vil nok tenke at dere nå har bestemt dere for å holde dagens nivå, eller stramme inn?

- Det er viktig for oss at folk er forberedt på innstramminger. Så er det sånn at vi uansett må se an smittetallene denne uka, sier Melby.

Regjeringen har varslet en corona-pressekonferanse onsdag klokka 15. På pressekonferansen kommer justisminister Monica Mæland, helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Kunne vært tydeligere

Venstre-lederen tar selvkritikk på vegne av regjeringen for måten nedstenginga i januar ble kommunisert. Hun forstår at enkelte følte innstrammingene kom brått søndag 4. januar, og uten forvarsel.

- Jeg kunne ha vært enda tydeligere før jul på at det kunne bli strengere etter nyttår slik at studentene og utdanningsinstitusjonene var bedre forberedt. Samtidig er det vanskelig å forskuttere smittetall. Når det gjelder selve tiltakene mener jeg vi gjorde det riktige når smittetallene økte. For to helger siden fikk regjeringen forskjellige råd fra FHI og Helsedirektoratet, og la seg et sted midt i mellom, sier Henrik Asheim.

Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler gikk over til rødt nivå 4. januar. Slik kan de bli værende i lengre tid, advarer Melby.

- Hvis ikke smittetallene går ned, er det vanskelig å se for seg at vi kan lette på noen tiltak i skolen. Med dagens smittetall blir det ingen lettelser. Da må vi vurdere å stramme inn, sier Melby.

Et frampek

Asheim er enig. Han anbefalte over nyttår at all undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler ble gjort digitale fram til 19. januar.

Enkelte studenter opplevde det som et slag i ansiktet, og Asheim forstår at mange savner det sosiale ved studietida.

- Jeg forstår det er kjipt når innstramminger kommer brått på. Regjeringen ønsker jo ikke å stramme inn for moro skyld, så vi avventer smittetallene så godt det går. Det gjør vi også nå. Men Guri og jeg forbereder nå folk på at den coronahverdagen vi hadde før jul, ikke nødvendigvis vender tilbake 19. januar, sier han.

- Det er nok riktig å se på lettelser i tiltakene som en positiv overraskelse i den nærmeste tida, legger Høyre-statsråden til.

- Vær forberedt

Asheim sier at også norske studenter må forberede seg på at coronahverdagen ikke er tilbake 19. januar.

- Studentene må være mentalt forberedt på at tiltakene kan bli forlenget, lettet på eller til og med strammet inn. Går smittetallene videre opp, kan vi i verste fall måtte stenge campusområdet på universiteter og høyskoler og holde digital undervisning på ubestemt tid, men ingen ønsker seg dit, sier han.

Melby og Asheim varsler at de vil fatte den endelige beslutningen til helga. Mandag 18. januar skal Erna Solberg redegjøre for koronasituasjonen i Stortinget og informere om hvilke coronatiltak som skal gjelde i tida framover.

Melby og Asheim ønsker seg begge tilbake til regionale variasjoner, som mange har tatt til orde for.

- Det er noe vi vurderer, og det kan bety at det blir riktig å lette steder med lite smitte, og stramme inn der det er mye. Vi valgte ikke det ved forrige runde, basert på rådene vi fikk, men vi vurderer selvsagt dette fortløpende, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer