- Regjeringen ansvarlig for renta

Det høye rentenivået er regjeringens ansvar, mener Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik i dag ber Hagen regjeringen stoppe sløsingen med norske valutareserver, endre valutaforskriftene og erstatte målet om stabil kronekurs med inflasjonsmål.

- Den eneste virkning for Norge av regjeringens feilslåtte penge- og valutapolitikk er at norske familier, bedrifter og kommuners økonomi svekkes av det helt unødige norske rentenivået, skriver Hagen.

Stortinget behandlet tidligere i høst et forslag fra Frp om å gjennomføre en slik endring. Forslaget fikk bare støtte fra Frp. Nå skriver Hagen brev til statsministeren.

Hagen mener regjeringen har det hele og fulle ansvar for at Norge Bank opprettholder rentenivået fordi banken må forholde seg til penge- og valutapolitikken som er politisk bestemt.

Erstattes disse retningslinjene med et inflasjonsmål, vil Norges Bank kunne redusere rentenivået, muligens med flere prosentpoeng, skriver Hagen.

Frps leder viser til meldinger om at Norges Bank skal ha brukt valutareserver tilsvarende 25-30 milliarder kroner til virkningsløse støttekjøp av norske kroner.

Dette mener Hagen er sløsing av norske valutareserver og en unødig belastning for samfunnsøkonomien.