Regjeringen åpner for anonyme vitner

For å unngå at kriminelle skremmer vitner til taushet, åpner regjeringen for at folk skal få vitne anonymt i alvorlige straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vitner er sentrale i rettssystemet, og samfunnet kan ikke akseptere trusler og represalier mot aktører i straffesaker. Derfor er det viktig å lage regler som sikrer rettsstaten, sa justisminister Hanne Harlem da hun presenterte det nye lovforslaget på en pressekonferanse i dag.

Ifølge Harlem tyder tilbakemeldinger fra politiet på at forbrytere oftere enn før utøver vold eller truer vitner og andre aktører i straffesaker for å hindre oppklaring og pådømming av straffbare handlinger.

Justisdepartementet foreslår at det åpnes for å tillate anonym vitneførsel i straffesaker både under etterforskningen og under hovedforhandlingen. I tillegg fremmes det forslag som gjør at politiet kan sikre informanter full anonymitet.

I dag er det ikke adgang til å føre anonyme vitner for retten, og politiet har begrenset mulighet til å love en informant eller et politivitne anonymitet.

(NTB)