Åpner for hyttereiser:

Regjeringen åpner for hyttereiser igjen

Regjeringen fraråder ikke lenger reiser til hytta.

HYTTA: Regjeringen åpner for hyttebesøk igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB.
HYTTA: Regjeringen åpner for hyttebesøk igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen fraråder ikke lenger reiser til hytta.

- Vi råder ikke lenger innbyggerne i disse kommunene fra å dra på hytta, men vi gir dem noen viktige råd med på veien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Rådet om å unngå hyttebesøk ble innført i 25 kommuner etter utbruddet av den engelske virusvarianten i Nordre Follo.

Regjeringens hytteråd er nå som følger:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at regjeringen håper at de kan oppheve innreiserådet i tid før vinterferien, men understreker samtidig at de ikke ønsker mobilitet. Vis mer
  • Reis bare sammen med dem fra din egen husstand, og ikke ta imot besøk.
  • Gjør alle innkjøp i egen kommune før du drar.
  • Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen din.
  • Hold god avstand til dem du møter i skiløyper, skitrekk og når du går på tur.
  • Sjekk hvilke råd og regler som gjelder i hyttekommunen din, og følg dem.

Det var NTB som omtalte pressemeldingen først.

Gjelder ikke Nordre Follo

For innbyggerne i Nordre Follo gjelder derimot fortsatt rådet om å ikke dra til fritidsbolig utenfor egen kommune, opplyser Høie.

- Vi frarådet reiser til hytta for å være på den sikre siden da situasjonen var uoversiktlig. I dag sier Helsedirektoratet og FHI at situasjonen er mer oversiktlig, og råder oss til å endre denne anbefalingen. Det er godt for mange å kunne reise på hytta i en krevende tid der vi holder oss mye hjemme. For noen av dem som bor på folkerike steder vil det også føles trygt å være på hytta. Mange barn og unge ble nok skuffet når også hytteturen ble avlyst. Å komme seg ut i frisk luft er bra for både den fysiske og den psykiske helsen, spesielt i tiden vi opplever nå, sier Høie i pressemeldingen.

COVID-19: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om hvordan vi skal slå ned på det muterte viruset. Vis mer

Regjeringen understreker også at rådet om å unngå unødvendige reiser i Norge fortsatt gjelder for alle, men at dette ikke omfatter å reise sammen med egen husstand til fritidsbolig.

Skal teste alle Oslo-prøver for mutert virus

Torsdag kveld opplyser også avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, til NRK at alle positive coronatester i Oslo skal testes for mutert virus.

- Det er for å få bedre oversikt over hvilke virusvarianter som sirkulerer i Oslo. I tillegg følger vi opp utbruddet i Nordre Follo og smittetrådene ut derfra, sier Vold til kanalen.

Åpner for å korte ned karantenetida

FHI opplyser også i en pressemelding torsdag kveld at de åpner for å korte ned karantenetida med PCR-test.

Til nå har det bare vært mulig for personer med innreisekarantene å forkorte karantenen med test, men fra i går ble det også mulig for personer i smittekarantene, skriver FHI. Det vil si personer som har vært nærkontakt til et kjent tilfelle av covid-19.

Camilla Stoltenberg om risiko for en liknende situasjon helt andre steder i landet. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

- Når det foreligger negativt svar på prøven, tatt tidligst sju døgn etter mulig smitte, kan man avslutte karantenen, skriver de i pressemeldingen.

- Hvis en slik test ikke er tatt, eller er tatt tidligere enn etter sju døgn, er karantenetida fortsatt ti fulle døgn, fortsetter de.

- Forutsatt at det er tilstrekkelig testkapasitet, anbefaler FHI at flest mulig benytter denne muligheten fordi man da også vil fange opp smittede som ikke utvikler symptomer, sier overlege Trude Arnesen ved FHI i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer