Regjeringen åpner for sjøkabel

Utbyggingen i Hardanger starter opp etter planen, men regjeringen vil likevel utrede mulighet for sjøkabel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil likevel starte anleggsarbeidet i Hardanger i høst som planlagt. Samtidig vil regjeringen utrede mulighetene for å legge en sjøkabel.

- Vi åpner i dag for å gjøre to heovedgrep, og det mener jeg er en ganske elegant måte å komme videre i saken på. Da kan vi sørge for at anleggsarbeidene går videre. Samtidig gjør vi det som har vært et ønske i fra Vestlandet og Hardanger, ved at vi får en uavhegnig gjennomgang av sjøbakelalternativet.

- Det kan vi gjøre uten at vi forsinker arbeidet med den traséen som er konsesjonsgitt. Jeg skal sørge for at vi får en gjennomgang av uavhengige eksperter på dette, sier Terje Riis-Johansen på pressekonferansen som nå pågår ved Statsministerens kontor.

Dermed er det klart at Statnetts konsesjon om å bygge kraftlinjer ikke blir trukket tilbake.

- Det er uakseptabelt at store byer har en svak kraftforsyning. Vi starter i den enden hvor det skal være luftspenn enten vi velger luftspenn eller sjøkabel. Konsesjonen ligger fast, anleggsarbeidet starter. Men vi starter en utredning av sjøkabal, så får vi se om vi går for en sjøkabel seinere, sier Stoltenberg, som legger til:

- Det er jo med respekt og melde, en ganske god løsning!

Hardt presset
Men det var en hardt presset statsminister Jens Stoltenberg som måtte svare på en rekke kritiske spørsmål  fra pressen om hvorfor regjeringen tidligere ikke hadde åpnet opp for en uavhengig utredning av sjøkabel tidligere.

Blant regjeringspartner SV, miljøbevegelsen og lokale krefter i Hardanger lenge ønsket en utredning av nettopp sjøkabelalternativet.

- Vi velger nå, noe som ingen tenkte på i vår, å begynne på de traseene som likevel skal legges i luft, enten vi legger et luftspenn eller en sjøkabel. Det vi nå gjør er å forene to hensyn, sa Jens Stoltenberg til den oppmøtte pressen på Statsministerens kontor i ettermiddag.

På spørsmål om hvordan statsministeren vil karakterisere hans og regjeringens håndtering av den omstridte Hardanger-saken, svarte Stoltenberg følgende:

- Det har vært en god saksbehandling som har blitt enda bedre, sier Stoltenberg.

Seier for SV En ny utredning av alternativer til en kraftlinje over Hardanger vil komme miljøbevegelsen og lokalbefolkningen i møte. I tillegg vil det være en seier for SV i regjering, som hele tiden har ment at en utredning av en uavhenig tredjepart vil sikre et Hardangervedtak den nødvendige tillit og legitimitet også i lokalbefolkningen.

- Det har vært uenighet innad i regjeringen i denne saken og kjent at SVs standpunkt er at alternativene i Hardanger burde gjennomgås av en uavhengig tredjepart, Kristin Halvorsen i en pressemelding fra SV.

- Vi er veldig fornøyd med at det nå blir gjennomført en uavhengig vurdering av sjøkabelalternativet og en prosess som kan sikre en best mulig miljøløsning for framføring av ny kraft til Bergen, sier hun videre.

Også Hardanger-ordførerne som tildigere i dag var inne hos Jens Stoltenberg har krevd en utredning av andre en kraftlinjeutbygger Statnett. Lokalt har det blitt hevdet at sjøkabelalternativet burde utredes nærmere.